Pinball FX: Super League Football i Pacific Rim Pinball

Maj 2024. godine je bio odličan mjesec za ljubitelje digitalnog flipera. Zen Studios je objavio pet novih tabli za svoj Pinball FX naslov, a podijeljene su u dva individualna i jedan grupni paket. Čak i ako niste odlučili kupiti nove table, osnovna igra je nadograđena i ispravljeni su mnogi nedostaci koje sam spomenuo u ranijem tekstu na ovom blogu.

UI je doživio značajno unapređenje, te Pinball FX sada izgleda jako dobro. Definitivno ima još prostora za nadogradnju, nije ovo nivo Pinball FX3, ali je mnogo kompletnije u odnosu na ranije izdanje. Dodan je i XP sistem sličan onome iz prethodnika, iako je njegov level cap u jednu ruku besmislen.

U ovom tekstu bavit ćemo se dvjema tablama koje su objavljene individualno. Prva je Zenov original sa fudbalskom tematikom, Super League Football, a druga licencirana tabla filmske franšize Pacific Rim.

SUPER LEAGUE FOOTBALL

Tabla-povratnica Super League Football lansirana je kao besplatan download za sve platforme u cilju promocije Euro 2024 prvenstva koje je trenutno u toku. Oni stariji igrači flipera sjetit će se ove table sa vječno dragog Pinball FX2 kada je imala više varijacija, odnosno mogli ste kupiti i licencirane verzije sa motivima nekih od najvećih evropskih klubova poput Arsenala, Real Madrida, Liverpoola i Rome. Posjedovanje licencirane table nije omogućavalo nikakvu promjenu u smislu igrivosti, već je predstavljalo kozmetički dodatak.

U 2024. godini na raspolaganju vam je samo Zen Studios FC verzija table što nikako ne mijenja njenu suštinu, a ta je da je igra i strategija fudbala lijepo prenesena na ploču za fliper. Ploča se može posmatrati kao fudbalski teren, a partija flipera kao meč koji za cilj ima pobjedu, odnosno što veće bodovanje.

Donji dio ploče je sasvim čist i daje vam priliku da lansirate precizne udarce na rampe iznad. Ta lansiranja se čine kao duge lopte ili dodavanja u fudbalskom meču i iz perspektive tematike lijepo se uklapaju u čitavu atmosferu. Na sredini gornjeg dijela nalazi se gol sa mobilnom “odbranom” koja “nestaje” kako uspješno izvodite kombo poteze.

pinball fx, super football league, pacific rim pinball
Dinamika fudbala dobro je prenesena na fliper tablu

Dizajn Super League Football table mogao bi vas prevariti svojom jednostavnošću – u pitanju je složena igra koja ima različite elemente klasičnih, stvarnih fliper mašina lijepo integriranih u digitalni svijet.

Svaka partija ima vrijeme trajanja unutar kojeg se, zahvaljujući vašim potezima, smjenjuju faze napada i odbrane. Svaka od ovih faza ima drugačije načine aktiviranja, ali i zadataka koje trebate izvršiti i koji zahtijevaju preciznost. Posebno je interesantan dizajn i pozicioniranje dodatnih flipera kraj lijevog i desnog kanala koji vam omogućavaju da spasite kuglu od draina u posljedni čas, na poprilično fudbalski način.

Pored toga, Super League Football posjeduje privremene i trajne elemente igre. Trajni elementi su trofeji koji ostaju na vašoj stalaži između partija i koje osvajate tako što ostvarujete neki od većih ciljeva poput velikog broja bodova, broja golova u jednom meču ili odbrane penala.

Sve ovo je popraćeno dobrim vizuelnim i zvučnim performansom koji stvara dodatni osjećaj zadovoljstva onima koji zaista vole fudbal. Dati gol u Super League Football nije toliko lako, barem ne na početku, zato je graja sa tribina i komentator koji prati svaki vaš potez i više nego koristan u cijeđenju što više dopamina u svakoj partiji.

Nažalost, tehnički je ova verzija Super League Footballa inferiornija u odnosu na onu sa Pinball FX2, pa čak i drugih Pinball FX tabli. Nije mi se jednom desio opasan pad frameratea koji uništava igraće iskustvo, te je evidentno da će Zen Studios morati poraditi na optimizaciji ove table kako bi uistinu sva igraća zajednica bila zadovoljna.

Super League Football je drag povratnik u katalog kojeg na putu ka ostvarivanju punog potencijala koče izvjesne tehničke poteškoće, no ipak je jasno da je među Zenovim originalima ovo i dalje jedna od najboljih tabli.

PACIFIC RIM PINBALL

Kao klinac sam obožavao Robotech i Transformerse. Kao malo stariji igrao sam Front Mission, MechWarrior igre, pa i odličnu BattleTech. Kako sam uspio propustiti Pacific Rim franšizu, ne znam, ali moje jedina poveznica sa njom bio je Billain koji je radio zvučni dizajn za film Pacific Rim: Uprising. Zato u svijet table Pacific Rim Pinball ulazim neopterećen licencom i koncentrišem se isključivo na igrivost.

pinball fx, super football league, pacific rim pinball
Pacific Rim Pinball: bez ukrasa, jednostavno fliper!

Gledajući iz te perspektive, teško da se nešto može zamjeriti Pacific Rim Pinball tabli. Lišena je svih ukrasa koji odvraćaju pažnju, modelirana kao nešto što je moguće vidjeti i u stvarnosti. Njen centralni dio čini animirani kolosalni model Jaegera čije je postojanje obogaćeno animacijama, pa čak i mogućnošću raspadanja u žaru igre.

Ostatak table neminovno me podsjetio na tablu Dr. Strange, a ponajviše na moju prvu Pinball FX2 tablu Marvel's The Avengers. Razlog tome je čisto igraće polje i rampe koje se nalaze na vrhu. Ovakva postavka nije ništa premaštovito, ali omogućava odličnu fluidnost u igranju i potpunu kontrolu u slučaju aktiviranja multiballa.

Ako je vjerovati vlastitim ušima, glumica Ellen McLain, koja je odgovorna za glas AI sistema Gipsy Danger u Pacific Rimu, istu je ulogu odigrala i na ovoj tabli. Ono po čemu je McLain poznata igraćoj zajednici je davanje glasa vještačkoj inteligenciji GLaDOS iz serijala Portal, jednom od najpopularnijih antagonista videoigara ikad.

Pacific Rim Pinball je jednostavna, staroškolska tabla dobre audiovizualne prezentacije. Ne nudi ništa novo u smislu fliper nauke, nije nabuđena sa milion dodataka, ali ono što radi, radi kako treba. Ono što je AC/DC za rock'n'roll, to je Pacific Rim Pinball za digitalni fliper – i ako to tražite, nema fule.