Igrao sam: BATTLETECH

Iako sam od Necropolisa očekivao puno, a dobio malo, Harebrained Schemes će uvijek imati mjesto u mom srcu jer su me upoznali sa Shadowrun serijalom. Taj RPG serijal sam po sebi mehanički nije ništa posebno, ali zanimljiva postavka ga stavlja na sami vrh taktičkih RPG igara koje sam imao priliku zaigrati.

Kvalitet nije ni čudo – na čelu kompanije čiju je kupovinu za sedam i pol miliona dolara najavio Paradox Interactive prije dvadesetak dana nalazi se Jordan Weisman, jedan od veterana game dizajna. Weisman je jedan od autora Battletech igre na ploči koja je postala osnova za MechWarrior serijal. Ja sam oduvijek smatrao da je slijed dešavanja bio obrnut, odnosno da je MechWarrior bio osnova za Battletech digitalnu igru, bez znanja o igri na ploči koja je nastala sredinom osamdesetih. Kako god da okreneš, teški, do zuba naoružani i oklopljeni roboti nikada nisu u potpunosti izašli iz mode i uvijek su okupljali svoju vjernu publiku.

Univerzum Battletecha je obiman i suviše kompleksan na prvi susret. Od koloniziranja zvijezda, pa do brutalnog intergalaktičkog rata, Battletech donosi priču o porodicama žednim krvi onih drugih, što je popularizirano naslovima kakvi su Game of Thrones. Kampanja započinje pučem koji tjera pilotkinju Kameu Arano u egzodus, te njenu borbu za tron na čelu kuće Arano, jedne od sedam kraljevskih porodica Battletecha.

Od trenutka kada puč otjera Kameu u egzodus, igra poprima poznato lice koje smo sreli u igrama kakve su XCOM 2. Ne mogu se riješiti osjećaja, ako mi dopustite da pojednostavim, da je Battletech XCOM 2 sa velikim robotima. Izvan bitke kontrolisat ćete svoj tim, nadogradnje, novčani prihode i rashode. Iznajmljivat ćete nove pilote, podučavat ih novim disciplinama, potpisivati ugovore koji su novi poslovi koji će vam omogućiti popravljanje štete i kupovinu novih dijelova. Svaki dio kampanje koji provedete izvan igre neodoljivo podsjeća na XCOM 2, ali i njegovog prethodnika.

S druge strane, kada dođe do borbe, Battletech pokazuje svu svoju ljepotu. Misije u prosjeku traju oko pola sata, što tu i tamo zna dovesti do testiranja vaših živaca, ali ljubitelji TBS igara su navikli na takav tempo. Svaka misija ima različite ciljeve, od konvoja, pa do eliminacije protivnika ili uništenja određene zone. U partijama uvijek upravljate sa četiri različita mecha na čiji kvalitet utječu i njihove, ali i karakteristike njihovih pilota.

Mechovi imaju jedanaest tačaka udara, što omogućava igračima da implementiraju razlilčite vrste taktika pri napadima. Upravo zahvaljujući ovim tačkama udara, vaše pozicioniranje na mapi, ciljanje i vrsta naoružanja, sve to utječe na finalni rezultat i kvalitet napada. Kada izaberete metu, vrstu napada i tačku napada, slijedi izuzetno vizuelno primamljiva animacija. Mechovi se zaista ponašaju kao gigantske zvijeri i nevjerovatno je zadovoljstvo vidjeti pogodak i otpadanje dijelova metalnog tijela. Takozvane akcijske kamere moguće je podešavati, što je izuzetno pohvalno jer igra, uprkos dobroj optimizaciji, zna napraviti problem i na jačim mašinama. Ukoliko u potpunosti ugasimo akcijsku kameru, ostat ćemo sa izometričnom perspektivom koja uveliko olakšava rad kompjutera koji pokreće Battletech.

Zanimljiva mehanika igre je balansiranje zagrijavanja koje vaš mech proizvodi. Svako oružje izaziva određenu količinu topline, te ukoliko se mech pregrije, nećete moći koristiti određeno naoružanje. Gašenje određenih sistema, te skok u vodu, ukoliko je ista prisutna na mapi će vas totalno rashladiti.

Iako Battletech u kalkulacijama uspješnosti napada polaže najviše pažnje na same elemenete napada kakve su vrsta naoružanja, pozicioniranje i mjesto udara, ipak RNG igra nevjerovatno veliku i frustrirajuću ulogu. Ukoliko ste mislili da RNG u XCOM-u predstavlja problem, možda je najbolje da dobro razmislite želite li igrati Battletech. Ponekad ćete se naći u situacijama gdje mislite da ste uzeli nekoga na zicer, pa uslijedi takav razočaravajući promašaj koji se ničim ne može opravdati.

Multiplayer je također dostupan, a omogućuje ratovanje po sistemima skirmisha kakav se viđa u strategijama.

Sve u svemu, Battletech igra na ploči doživjela je sasvim solidno, punokrvnu digitalnu verziju kojoj se ne može mnogo zamjeriti, osim što neizmjerno liči na XCOM 2 i tu i tamo teroriše svoje igrače sa nemilosrdnim RNG sistemom. Bilo bi i lijepo da prvih nekoliko sati početnicima u serijalu ne izaziva vodu u plućima nerazjašnjenošću GUI ekrana, kompleksnošću mehanika i nedostatkom tutoriala, ali ako ste već iskeširali novac, vjerujem da nećete odustati tako lako. I ne trebate, jer je Battletech zaista, zaista dobar.

BATTLETECH / STEAM | Primjerak za recenziju omogućio Paradox Interactive