Recenzija: “Universal Pinball: TV Classics”

 

U septembru 2017. godine Zen Studios je objavio Universal Classics Pinball, paket tabli inspirisan legendarnim licencama iz Universalovog kataloga. Na moju veliku žalost, radilo se o osrednjim tablama koje su imale problem sa nedostatkom prepoznatljivih elemenata kakvi su licencirana muzika koja je jednako važna kao i sama tematika jer je esencijalni dio iste priče. U maju 2024. godine, Zen Studios se ponovo zarovio u Universalov katalog, ovaj put u njegov TV odjel, i objavio Universal Pinball: TV Classics, tri tematske table inspirisane serijalima Knight Rider, Xena: The Warrior Princess i Battlestar Galactica.

Započnimo od veterana, table Knight Rider inspirisane istoimenim serijalom iz 1982. godine u kojem su vedrili i oblačili David Hasselhoff i njegov KITT (modificirani Pontiac Firebird Trans Am kojem je glas davao glumac William David Daniels). Prvo što će vam zapasti za uho je prepoznatljiva tema serijala koja čini čuda za uživljavanje u fliperske avanture. Stu Phillips i Glen A. Larson stvorili su temu koja savršeno pristaje i fliperu, pa će svako lansiranje kugle biti avantura sama za sebe. Nisam siguran da su glas za tablu baš dali Hasselhoff i Daniels, pogotovo zbog Danielsovih godina, tako da pomišljam da su iskorištene usluge imitatora koji su uradili VRHUNSKI posao. Ako ste i gledali serijal, teško ćete prepoznati razliku. Ako niste, a znate donekle glasove iz pop-kulture, ne brinite, ovo su originalni glasovi, kanalisani iz drugog para grla.

universal pinball tv classics
KITTov let u stanje animacije prilikom borbenih modova zna dekoncentrisati

Dizajn table ostavlja mnogo toga za poželjeti – jasna mi je želja za jednostavnošću, ali se Knight Rider doima poprilično siromašnom, sa potpuno čistim donjim i srednjim igraćim poljem, te svim elementima zguranim na gornji dio. Asimetričnost lijeve i desne strane također pomaže u nepreciznosti prilikom pucanja; mišljenja sam da ovakve table trebaju imate rampe postavljene bliže fliperima.

Velika zamjerka mi je i postavljanje drop meta na sredinu, jer ovakva postavka od vas iziskuje mnogo više riskiranja da izazovete tilt zbog toga što se lopta zna odbiti pravo u središnju rupu. Gepekovanje kugle je iritintan mehanizam koji je viđen još u Archeru, a animacija skoka KITT-a na pokretnu cestu iznad znala mi je i zasmetati.

Nepristupačnost Knight Ridera ne ide ruku pod ruku sa odličnom temom, zato je ovo tabla kojoj ću se vraćati rijetko, najčešće onda kad sam mentalno spreman da igram sporo, neadenalinski, skoro pa taktički.

Xena: Princeza ratnica, čedo devedesetih, zapamtili smo, ako ništa, a onda po Lucy Lawless. Njeni izleti u svijet videoigara nisu bili baš pretjerano uspješni, dovoljno sam star da se sjećam jako loše igre za prvi Playstation. Nije se Xena kao licenca pojavljivala tako često u svijetu videoigara, pa je izbor da bude sada uključena u paket meni iskreno nejasan iz ekonomske perspektive, ali valjda, kad je tu licenca, neka je.

Xenina tabla je u meni izazivala bijes kakav odavno nisam osjetio igrajući. Nekoliko puta sam i izašao iz igre u bijesu (rejdžkvit). Problemi su mnogi, što dizajnerski, što mehanički.

universal pinball tv classics
Udaranje u pop-up targete u potrazi za Cezarom je frustrirajuće

Cijela tabla je bazirana na obliku Xeninog omiljenog oružja, chakrama; to je “osmica” iznad Xeninog digitalnog lika, dvije spojene rampe koje izazivaju antiklimaktično iskustvo kada lopta završi na njima, pa čak i kada se rampe kreću. Nisam siguran šta je razlog pokretanja tih rampi, ali činjenica je da mi u nekoliko sati igranja nikad nisu ubrzale kuglu do neke impresivne brzine.

Dizajn chakrama iskorišten je i za iritantni skill shot koji sam više puta uradio potpuno slučajno i to nepotpuno. U ideji, trebaš ispaliti kuglu u pravi čas i ubaciti je u košarkaškom maniru u chakram koji funkcioniše kao koš. Nikad nisam to uradio, ali čim bi kugla dotakla unutrašnji rub chakrama, to bi se računalo kao skillshot. Nakon nekoliko mečeva, prestaje radost jer taj element prolaska kugle kroz chakram izostaje.

Pop-up mete u vidu nebrojeno mnogo Rimljana čine još jedan od modova na tabli i umanjuju osjećaja kontrole nad kuglom. Na Xena tabli postoji i mini tabla koja se otključava u jednom modu koji je dovoljno komplikovan da ćete izgubiti i želju da ga ganjate zbog jako brzog gubljenja prilike da ostvarite cilj (koji je vezan za dodatna dva chakrama).

Najveći, smrtni grijeh zbog kojeg se neću vraćati Xeni je dizajn ulaznih tački na rampe i fizika table. Neću sebe nazvati fliper majstorom, ali nije mi strano zavrtiti nekoliko krugova na rampama, radeći kombo lansirajući kugle lijevim i desnim fliperom. Radim to i na arkadnoj i realistic težini, na Williamsovim i originalnim Zen tablama. Na Xeninoj tabli, kao da su sve ulazne tačke pomjerene sekundu ustranu, što uzrokuje nepreciznost i iscrpljujuću količinu frustracije zbog odbijanja lopte u svim smjerovima.

universal pinball tv classics
Boje Battlestar Galactica table čine je vizuelnim draguljom

Dodajmo na to i možda najgoru fiziku na Pinball FX tablama koje sam imao priliku zaigrati i meni je Xena pokopana za sve vremena. Desetine, stotine puta sam lansirao loptu iz plunger kanala direktno u lijevi drain kanal zbog užasne fizike lopte, kao da imam posla sa lopticom-skočicom, a ne metalnom kuglom. Kugla se kreće kako ona smatra da je svrsishodno i cijelo iskustvo igranja ove table je demoralizirajuća patnja. Na to sve treba dodati i potpuno sulude odluke da se integriše ideja TELEPORTA kugle koja vas često zna gurnuti u drain. Čemu onda trud i taktiziranje ako će me spriječiti nedostatak sreće da dođem do novog rekorda?

Nisam imao puno dobre volje i snage dok sam došao do trenutka testiranja Battlestar Galactica table, ali sam joj se bacio u zagrljaj, shvativši da se radi o pravom dragulju cijelog Universal Pinball: TV Classics paketa.

Nisam ranije gledao Battlestar Galacticu, ali ta tematska kočnica me nije omela da uživam u vrhunski dizajniranoj tabli. Baš kao i odlična Pacific Rim, Battlestar Galactica slijedi istu dizajnersku filozofiju pristupačne table sa dobro plasiranim rampama na gornjem dijelu igraćeg polja. Tabla je prepuna različitih modova koji se lako aktiviraju, i vizuelno su impresivni zahvaljujući jednostavnom triku – svaki mod promijeni svjetlo na tabli. Teorija boja ovdje doista dolazi do izražaja jer tabla poprima potpuno drugu konotaciju kada je plava, žuta ili crvenkasta.

Dizajn zvuka je maestralan – dominiraju industrijski zvuci mašinerije i metala koji me zajedno sa vizuelnim elementima, brodom sa lijeve strane i robotom Cylonom sa desne, neizmjerno podsjećaju na stvarnu tablu filma Terminator 2. Battlestar Galactica kao da jeste kombinacija Star Trek i Terminator 2 tabli, što nije nimalo loše.

Na Battlestar Galactica fizika je dobra, nudge radi posao, igra je fluidna i modovi su jasni. Ono malo animiranih efekata je impresivno urađeno (teleport broda pogotovo) i nimalo ne smetaju igraćem iskustvu.

Universal Pinball: TV Classic je, grupno ocjenjujući, veći promašaj od filmskog Universal paketa. Nisam se lično uspio povezati tematski sa tablama, što bi mi najvjerovatnije stvorili osjećaj emotivne privrženosti, pa sam primijetio i sve probleme naglašenije nego u ranijem Universal paketu.

Što kraće opisano, Xena je frustriranje, Knight Rider dosada i Battlestar Galactica razlog zbog kojeg bi kupovina pojedinačnih tabli trebala biti omogućena.