Nekad odigrano, nikad napisano: Surgeon Simulator 2, Synthetik 2, Gas Station Simulator

GAS STATION SIMULATOR

gas station simulator

Sada je već sasvim jasno da postoji podžanr igara koji možemo nazvati poljski simulator – radi se o čudnovatim kvazi simulacijama neobičnih tematika koje nam stižu iz istočnog dijela Evrope, tačnije Poljske. Jedna od takvih igara je i Gas Station Simulator koja je, od mog trenutka igranja, obogaćena i DLC dodatkom “Can Touch This”, a najavljen je i dodatak “Shady Deals” za 2022. godinu.

Ako ste ikad poželjeli u amanet dobiti ruševnu pumpu u nedođiji kalifornijske pustinje i probati izgraditi svoje ime u poslovnom svijetu, ova igra je sve što trebate. Pumpu ste naslijedili od daidže koji je poprilično sumnjiv lik i on će vas pozivati na lokalnu govornicu kako bi vam dao određene upute i pomogao da se naviknete na novo radno mjesto. U jednom trenutku, pozivi postaju krajnje umobolni i ne obogaćuju igraće iskustvo, pa na osnovu one svakog gosta tri dana dosta, može se slobodno reći – umjetsto petog poziva od daidže, ja bih tišinu i muk rađe!

U tutorialu ćete se upoznati sa osnovnim mehanikama, a vremenom ćete dobijati prilike da se oprobate u različitim poslovima, od skupljanja smeća, krečenja, naručivanja hrane, pića i goriva, istovaranja robe sa kamiona, naplaćivanja i, naravno, sipanja goriva.

Gas Station Simulator nije tycoon naslov, već poprilično linearna kolekcija mini igara koje nakon nekog vremena počinju opasno smarati. GSS bi mogao stajati kao ilustracija kraj definicije ‘honeymoon faze’; na početku se sipanje goriva, čišćenje i naplaćivanje hrane pijanim studentima doima kao zen iskustvo.

Međutim, ubrzo vam postaje jasno da, uprkos mogućnosti iznajmljivanja dodatnih radnika, većinu poslova morate obavljati sami, i da je sve prikačeno na jedan nevidljivi brojač vremena koji vas tjera da hodate od lokacije do lokacije (izuzetno sporo!) i igrate mini igre mehanički.

Gas Station Simulator pati od teškog slučaja neoptimiziranosti, što je poprilično fatalno u kasnijoj fazi igre kada se na ekranu pojavi veći broj interaktivnih elemenata. Tu su i bugovi koji su nekako jedna od karakteristika poljskih simulatora. Razvojni tim je doduše imao neka vrlo simpatična rješenja čestih bugova. Primjera radi, ukoliko pritisnite dugme za reset nakon što se dostavni kamion zaglavi u skladištu, nasmijat će vas animacija u kojoj vanzemaljci sa svojim brodom posjećuju usamljenu stanicu i čine šta vanzemaljci čine da igra proradi opet.

Nerealizirane ili polovično realizirane prosječne ideje nisu spriječile Gas Station Simulator da postane jedna od najprodavanijih igara u trenutku izlaska u septembru 2021. godine, ali zalijetanje i kupovanje igre po punoj cijeni je suštinski besmislica. Čak i ako se odlučite na kupovinu sa popustom, bolje vam je da prihvatite da se radi o jednokratnoj zabavi koja veoma brzo pređe u zonu monotonije.