Nekad odigrano, nikad napisano: Surgeon Simulator 2, Synthetik 2, Gas Station Simulator

SYNTHETIK 2

synthetik 2

Synthetik (mislim na prvi dio) je jedna od onih igara koje su me šokirale malim dostignućima u polju vlastitog žanra. Ortogonalni roguelike kvazi cyberpunk tematike je zahtijevao dosta koncentracije i taktičkog promišljanja ukoliko ste željeli do izlaznog portala stići čitavi.

Synthetik 2 predstavlja nastavak indie dragulja i donosi veliki broj idejnih i kozmetičkih promjena. Igra je trenutno dostupna u sklopu Early Access Steamovog programa i posljednji veliki update je objavljen u maju pod nazivom Origins.

Jedna od najvećih izmjena je promjena perspektive i samog enginea. Kamera je sad pomjerena za nekoliko stepeni i perspektiva je izometrična. Ne bih imao toliki problem sa ovim da to ne uzrokuje bugove i slabu vidljivost, kao i mogućnost da vas neprijatelji pogode iz ugla iz kojeg vi njih ne možete.

Novi 3D engine potpuno je uništio šarmantnost vizuelne prezentacije, učinivši igru “već viđenom”. Čvrsto sam uvjeren da je ova odluka donesena iz tehničkih razloga, ali Synthetik je bio pamtljiv i po zanimljivoj art režiji koja se jednostavno ne nazire u drugom djelu. Ovo uzrokuje i dodatne probleme poput otežavanja izvedbe pogodaka u glavu, što je jedna od osnovnih i hvale vrijednih mehanika prvog dijela.

synthetik 2

Mehanike borbe u drugom dijelu su također gore, kada ih poredimo sa originalnim naslovom. Kretanje je brže, ali šlampavo, pucnjevi i pogoci su manje impresivni, zvučno i vizuelno. Pohvalno je što su zadržane dobre mehanike poput manuelnog reloada i mrskog jamming koje će vas dobro oznojiti, pogotovo u sukobima sa većim brojem neprijatelja.

Nažalost, u trenutnoj fazi igre mnogo toga u komunikaciji ka igračima ostaje nedorečeno – objašnjenja klasa i atributa otvaraju mnoga pitanja na koja ni ja, kao iskusni igrač Synthetika, nisam mogao odgovoriti. Nije u redu ružiti tim zbog padanja igre i ostalih tehničkih problema kad je Synthetik 2 u ranom razvoju, ali potrebno je napomenuti da su te situacije poprilično česte. Sreća u nesreći je što se većina padanja dešava u trenucima izlaska iz naslova.

Synthetik 2 bi mogao u jednom trenutku postati dobra indie igra, ali mišljenja sam da je taj trenutak još uvijek predaleko. Međutim, već sada se nazire bolna istina, a to je da nastavak idejno, umjetnički i dizajnerski neće moći nadjačati original, čija kupovina je i dalje moja topla preporuka.