Nekad odigrano, nikad napisano: Surgeon Simulator 2, Synthetik 2, Gas Station Simulator

Ovim tekstom zaključujem posljednje poglavlje u knjizi kasno ispisanih recenzija i predstavljam (podsjećam) na naslove Surgeon Simulator 2, Gas Station Simulator i Synthetik 2.

SURGEON SIMULATOR 2

Iako je originalni Surgeon Simulator po izlasku 2013. godine postao neočekivani indie hit, prvenstveno zahvaljujući blesavim reakcijama youtubera u kojima su uživale stotine hiljada gledatelja, istina je da u svojoj osnovi igra nije posjedovala nikakvo meso, već donekle zabavnu mehaniku koja je kod dosta igrača, uključujući i potpisnika ovih redova, izazivala frustraciju.

Surgeon Simulator 2 je uzeo originalnu ideju, rasformirao je na komponente i izgradio naslov koji se odmakao od originala što je dalje mogao. Blesave kontrole su preživjele, ali umjesto da sa svakim dugmetom kontrolišete prste ruke hiruga, ovaj put ste slobodni da se krećete po prostorijama, prilazite pacijentima iz različitih uglova i pokrećete cijelu ruku, a ne samo dlan.

U kontekstu priče, single player kampanja je uvrnuto iskustvo; otkrivate tajne misteriozne zdravstvene institucije koja očigledno ima dovoljno hrabrosti da doktorima poput vas da skalpel, čekić, pilu i još mnogo toga u ruke. Priča je napisana perom Rhianne Pratchett, scenaristkinje novog serijala Tomb Raidera i voljene Mirror's Edge. Rhianna je i kćerka autora Discworlda, Terryja Pratchetta. Iako ima svoj stil, osjeti se očev duh, prvenstveno u domenu komičnih elemenata.

surgeon simulator 2

Multiplayer mod je dodatak u kojem svaka operacija poprima formu fizičke komedije, jer će 2-4 hirurga morati u što kraćem roku obaviti zadatke i paziti da jedni drugima ne naprave problem postojanjem i naguravanjem u prostoriji. Ukoliko vas igre poput Overcookeda čine nervoznim, onda dobro razmislite jeste li za Surgeon Simulator II koji daje jednak prostor trapavštini i zbunjenosti kao elementima dizajna igre.

A kada završite glavnu priču i izigrate se sa prijateljima, rok igri ćete moći produžiti uz Creation Mode koji omogućava da kreirate mape, ali i oprobate se u izazovima koje su stvorili drugi igrači. Neke od mapa na koje sam naišao su bare-bare sa onim što su stvorili i sami developeri. Trebat će vam malo vremena da se naviknete na korištenje Creation moda, ali kada ga svladate – mogućnosti su neograničene.

Postoji nekoliko izuzetno sramotnih grešaka u Surgeon Simulatoru 2 koje nisu otklonjene ni u 2022. godini. Na listi najboljih i dalje dominiraju varalice. Barem ja tako mislim, jer neka od ostvarenih vremena se doimaju kao potpuno nemoguća. Igra počesto zapne zbog bugova, pogotovo u loading dijelu zamaskiranom u vožnju liftom.

Igra-šala je sa dodatkom broja 2 u naslovu postala mnogo kompleksnija igra-šala. Nipošto riječ “simulator” iz imena nemojte shvatiti zaozbiljno. Kada se pomirite sa činjenicom da je i rage quit dio iskustva, Surgeon Simulator 2 će postati simpatična solo ili društvena zanimacija.