Pinball M: Fliper kakav zaslužujemo

Meni neočekivano, mjesec dana izvan tradicionalnog oktobarskog okvira za objavljivanje horor igara, mađarski Zen Studios lansirao je Pinball M, svoj novi digitalni fliper. Ova kompanija je vodeća globalna sila u svijetu digitalnog flipera, a njihov glavni proizvod je bio Pinball FX 3, odnosno nastavak Pinball FX koji je izazvao popriličan raskol u igraćoj zajednici zbog odluke tima da se table već kupljene u prethodniku ne otključavaju na novoj verziji (table kupljene u FX2 besplatno su bile otključane na FX3 ukoliko ste obje igre instalirali na istoj platformi). No sada nije ni vrijeme ni mjesto da pričamo o poslovnim odlukama izdavača, već da se koncentrišemo na tminu Pinball M-a.

Za razliku od Pinball FX-a koji je većinski orijentisan ka igračima svih godišta, Pinball M je digitalni fliper namijenjen starijim igračima koji gaje naklonost ka horor svijetu. Utjecaj horor žanra na svijet flipera osjetan je kroz različite vizuelne elemente još od tridesetih godina dvadesetog vijeka, a korištenje horor franšiza za teme fliper tabli popularizirano je osamdesetih i devedesetih godina. Zen Studios je očigledno shvatio da je zbog česte komercijalne neuspješnosti žanra ostala velika rupa i mnogo neiskorištenih franšiza koje su ipak prirasle srcu mnogima diljem svijeta.

Thing, tabla zlokobna i hladna kao Carpenterov klasik

Pinball M je odlično osmišljen projekt koji targetira posebnu kategoriju igrača – one koji su odrasli na horor franšizama osamdesetih i devedesetih. Kao i Pinball FX, Pinball M dolazi sa jednom besplatnom, otključanom tablom. Pinball M verzija table Elder Gods nosi podnaslov Director’s Cut i predstavlja remaster jako dobre table iz Pinball FX seta. Elder Gods je inspirisan Lovecraftovim djelima i ima taj šmek klasičnog horora. Iako je njen gornji dio malo zagužvaniji nego što bi trebao biti za tablu koja je uvodnik u svijet Pinball M-a, ipak se radi o dobroj, jednostavnoj tabli koja omogućava velika bodovanje, lako razumijevanje misija i uživanje u igri, baš kao i sestrinska Sorcerer’s Lair, demo tabla Pinball FX serijala.

Pravo iskustvo Pinball M-a skriveno je u pet dodatnih tabli koje se mogu kupiti odvojeno ili po popustu u paketu. Nakon dugog niza godina, Zen Studios je lansirao paket koji je konzistentan i nevjerovatno kvalitetan. U kolekciji Death Save, dvije table su inspirisane videoigrama Dead By Daylight i Duke Nukem 3D, a dvije su tematske table filmske franšize Child’s Play sa ubojitim lutkom Chuckyjem i Carpenterovog Stvora (The Thing).

Lice Chuckyja se transformiše sa svakim udarcem kugle

Radi se o visokokvalitetnim ostvarenjima u kojima su korišteni originalni materijali kako bi se postigla atmosfera filmova i igara. Tabla The Thing je okupana hladnim tonovima i doima se kao iznimno jednostavna, možda na prvu i siromašna elementima, no širina igraćeg polja i rampe daju dojam analogne mašine transformisane u digitalni proizvod. Duke Nukem tabla je kvalitetnija od hvaljene Dukeove Balls of Steel table iz druge polovice devedesetih, uz video mod koji vam omogućava da pucate iz prvog lica na guštere unutar kina iz prvog nivoa FPS klasika.

Chuckyjeva tabla je iznimno sablasna zahvaljujući glasovima Chuckyja i njegove ubojite partnerice Tiffany, sa nakaznim licem Chuckyja koje se transformiše vašim preciznim lansiranjima kugli. Ako treba izabrati tablu koja odstupa od klasičnosti, onda je to Dead by Daylight tabla, koja je eksperimentalnog karaktera i koja omogućava igračima igranje u dva moda, pokušavajući replicirati iskustvo igranja DBD-a u koži ubica i preživjelih.

Iako se radi digitalnom fliperu, sam dizajn skoro svih elemenata ove četiri table lako je zamisliti u stvarnosti. Iako postoje animirani elementi, oni su tu da naglase atmosferu, a ne dešava se da smetaju igračima potpunim okupiranjem ekrana i čula, što je i više nego pohvalno.

Nedavno je objavljena i peta tabla koja tematski prati svijet System Shocka. Kako nisam igrao Nightdiveov remake, pretpostavit ću da je on poslužio kao osnova za tablu koju sam dosad zavrtio nekih desetak puta i ne bi bilo pošteno da u ovom trenutku dajem neki dodatnu sud o njoj, osim da je, baš kao i prethodnice, uložen veliki trud i vizuelnu i zvučnu prezentaciju proizvoda.

Igrajući kampanju, otključavat ćete nove ukrasne elemente u sobi

U Pinball FX-u predstavljen je sistem dodatnih modova igranja, ali i bonus predmeta koje otključavate igranjem. Međutim, u Pinball M-u je ova ideja dodatno usavršena i po prvi put ima smisla. Pored klasičnih modova poput igranja sa i bez powerupova, tu su i moderni modovi poput igranja partija sa ograničenim brojem kugli ili ograničenjem vremena partije, distance koju lopta može prijeći ili broja puta koliko možete opaliti po fliperima. Takva ograničenja unose poseban taktički šmek u svaku partiju.

Pinball M donosi i svoje posebne modove poput Madness moda u kojem morate preživjeti rapidni multiball ili “slijepog” moda u kojem je cijela tabla, sa izuzetkom nekoliko elemenata, u mrklom mraku.

Igranjem zarađujete bodove koje možete iskoristiti za kupovinu dodatnih skinova za flipere, kugle, svjetala, zvučne efekte ili elemente za svoj profil.

Mod kampanje daje igračima mogućnosti da napreduju kroz table. Svaka od tabli ima određene izazove koji imaju tri nivoa uspješnosti, pa ako vam se ne igra obično našutavanje kugle, uvijek se možete okušati u otključavanju svih lobanja u izazovima. Kako budete ispunjavali ove izazove, otključavat će vam se predmeti vezani za franšize koje ćete ona moći vidjeti smještene u “sobu” u kojoj se nalazi određena tabla. Tako ćete sa Chuckyjem otključati zid Good Guy lutaka, u Duku Nukemu set njegovog pikselastog naoružanja, a u The Thingu kanistere sa kerozinom.

Duke Nukem Big Shot Pinball: kultni klasik je predstavljen dostojanstveno

Tu su i ostali elementi prepoznatljivi igračima Zenovih igara – online turniri koje možete i sami kreirati, dnevni izazovi, a na Playstationu 5 stoji natpis da će uskoro biti otključana i opcija Events.

Pinball M je stravično kvalitetno iznenađenje iz kuhinje Zen Studiosa. Sve dosad objavljene table su rezultat velike ljubavi, predanog rada i i očigledne posvećenosti izvornim materijalima. Ovaj koncept nevjerovatno rasplamsava maštu, jer mogućnosti su nebrojene – ko ne bi htio vidjeti table inspirisane ranim radovima Petera Jacksona poput Bad Tastea, ili klasike poput Re-Animatora i Evil Deada. Critters, Resident Evil, pa čak i albumi Cannibal Corpsea – horor je bezgraničan, a fliper je evidentno idealan poligon za mokre snove starkelja koji i dalje vole srebrne kugle.