Igrao sam: PINBALL FX3: Universal Classics Pinball

Pinball FX3 je nasljednik FX2 o čijim sam tablama pisao u posljednje četiri godine. I iako bi bilo prikladno napisati nešto u stilu kralj je mrtav, živio kralj, istina je da Pinball FX2 i dalje živi poprilično aktivan život zahvaljujući problemima sa kojima su se igrači susreli igrajući nasljednika.

No prvo o nekoliko uistinu pozitivnih inovacija u FX3. Pinball FX3 je igra koja je zadržala isti biznis model kao i prethodnik; sve table osim jedne (Sorcerer's Lair) su zaključane u grupnim i pojedinačnim DLC pakovanjima, nešto na što su navikli svi igrači digitalnog napucavanja čeličnih lopti. Igra posjeduje unaprijeđene vizualne i zvučne efekte, što je mač sa dvije oštrice: veliki broj igrača prijavio je probleme sa framerate dropovima, što inače predstavlja veliki problem igračima, a u svijetu preciznog ciljanja, to je možda i smrtni grijeh razvojnog tima. Ja sam probleme imao na mapama koje sadrže komplikovanije animacije, iako to nije pravilo, barem sudeći po pisanjima Pinball FX3 zajednice.

Pinball FX3 je u potpunosti posvećen povezivanju igraće zajednice kroz različite modove multiplayera (međuplatformsko igranje je omogućeno između korisnika Steama i Playstation Networka, kao i Steama, Windowsa 10 i XBox Live mreže), ali i inovacije na polju single player igranja. Multiplayer igranje više nije bazirano samo na ideji prestizanja drugih igrača na bodovnoj tabeli, već nova igra omogućava igračima da učestvuju u ligama i turnirima, kako službenim, tako i onima koje kreiraju drugi igrači.

FX3 liga odvija se u sesijama koje traju po sedam dana i svaka sesija nudi četiri nove table. Igrači imaju tri minute po tabli (loptice se vraćaju u igru ako propadnu) i na osnovu ostvarenog rezultata, napreduju na tabeli lige, ali i prelaze u iduću ukoliko za vrijeme kola uđu u gornjih 20% učesnika.

Turniri su još jedan zanimljiv i nadasve tražen dodatak za igraću zajednicu. Od službeno organizovanih turnira do onih koje organizuju igrači, privatnih i javnih, igrači se mogu takmičiti protiv drugih. Ovo je savršen mod za grupe, prijatelje i cjelokupnu zajednicu.

Single player je unaprijeđen na nekoliko načina – pored klasične igre, sada je moguće igrati i 1 Ball (najviše bodova sa jednom loptom) i petominutne izazove, a postoje i specijalni izazovi za svaku tablu na kojima igrači mogu skupiti do petnaest zvjezdica po izazovu, što donekle daje dubinu solo igranju. Još jedan značajan dodatak su i specijalna pojačanja koja igrači mogu otključati upornim igranjem i koja modificiraju pravila na samoj tabli, pa je Zen Studios pametno ostavio klasični mod (bez dodataka) uz novi mod sa dodacima, kako bi puritanci mirno spavali.

Najbriljantniji potez koji je Zen Studios mogao uraditi je besplatno otključavanje već kupljenih tabli na Pinball FX3 – ako ste kupili tablu na FX2, otključana vam je i na FX3. Ovo je dobra stvar iz više razloga, a ponajviše zbog činjenice da se igraća zajednica nije rascijepila na dvije cjeline.

Ipak, dosta igrača ostaje u FX2 taboru; pored grafičkih problema u FX3, povremeno se pojave problemi sa transferom tabli sa FX2 na FX3 koji uzrokuju prepisku sa razvojnim timom, a čak je pet PC tabli i dvije na konzolama isključeno sa liste FX3 tabli. Dvije South Park table, Plants vs Zombies, Ms. Splosion Man i Football Super League na PC-ju, te Street Fighter 2 i Ninja Gaiden na konzolama neće se naći u vašoj listi FX3 tabli zbog, vrlo vjerovatno, gubitka prava. Ostaje da se vidi da li će se neke od njih ukazati u jednom trenutku.

No dosta o samoj igri koju možete probati sasvim besplatno i uvjeriti se u sve njene pozitivne i negativne karakteristike. Universal Classic Pinball je prvi komplet tabli za Pinball FX3. Sastoji se od tri table inspirisane klasicima horora i avanture: Raljama, Povratkom u Budućnost i E.T.-jem.

Kako sam veliki ljubitelj Ralja, a ni trodijelni vremeplov Zemeckisa i Spielberga mi nije mrzak, od ove dvije table sam očekivao najviše.

Tim je na Back To The Future na pametan način sklopio cijelu trilogiju na jednu ploču, sa čistim igraćim poljem i rampama koje dopuštaju precizno ciljanje, što omogućava klasični dizajn samog polja. Na ovoj tabli se dešava najviše grafičkih promjena, pa je samim tim zanimljiva, ali u jednom trenutku igrači se dekoncentrišu sa velikim brojem različitih efekata (leteći DeLorean, užareni tragovi koji ostaju za loptama za vrijeme multiball moda…), te će u jednom trenutku svima trebati odmor.

Tabla sa temom iz filma E.T. mi je ponajmanje zanimljiva jer nisam gledao film (čekam da mi dijete odraste, pa da ga pogledamo zajedno). Ipak, vjerujem da će svi igrači koji su gledali film pronaći razloga da se raduju prisutnim elementima. Meni lično ne odgovara ovalni oblik glavnog polja jer se lopta ponaša krajnje nepredvidljivo. Dizajn ovog polja pripada domeni eksperimentalnog kakav je i onaj na ploči inspirisanoj Spider-Manovim neprijateljem Venomom, pa će ljubav ka E.T.-ju zavisiti od ličnih očekivanja pojedinca. Ovakva konstrukcija igraćeg polja mi je pravila strašne probleme za vrijeme preciznog ciljanja, tako da se ni u jednom trenutku nisam uspio udubiti i dostići zen stanje, prebacujući loptu sa ručice na ručicu i lansirajući je dalje.

Ralje su s treće strane razočaranje. Očekivao sam svašta, a nisam dobio skoro pa ništa. Već prisutne kamere prave dosta problema, a kako se najviše situacija na ovoj tabli odvija na samom vrhu, jako je teško vidjeti šta se dešava i pripremiti se za loptu koja se spušta ka ručicama.

Kada su osamdesetih i devedesetih velike kompanije za proizvodnju flipera izrađivale table po licencama blockbustera, bile su to neke od najpoznatijih i najboljih tabli svih vremena. The Addams Family je najprodavanija tabla svih vremena sa preko 20000 prodanih primjeraka, Terminator 2 se smatra maestralnim remek-djelom dizajna, Starship Troopers i Monster Bash oduševljavale su hiljade igrača… ono što je zajedničko za sve ove table je korištenje licenciranog materijala. Sad zamislite mog iznenađenja kada sam shvatio da paket Universal Classics Pinball baziran na filmskim licencama klasika ovog studija ne posjeduje muziku i zvučne efekte iz navedenih filmova?

U igri nećete čuti fantastično zlokobnu temu iz Ralja, kao ni glasove Michaela J. Foxa i Christophera Lloyda. Ni na tabli sa temom E.T.-ja zvučni efekti nisu oni iz filma, već nanovo snimljeni glasovi glumaca koji upiru da što vjernije snime linije iz filma. Nažalost, ovim ove table gube na vrijednosti koju bi mogle imati i jednostavno me živo zanima kako je moguće da nisu dobili ove dozvole i kome je palo na pamet (najvjerovatnije iz ekonomskih tabli) da izda licencirane table bez izuzetno važnih licenciranih dijelova. Usudim se reći da je zbog nedostatka ovih elemenata Universal Classics Pinball ni više ni manje nego polugotov proizvod.

Pinball FX3 stiže na desetu godišnjicu rada Zen Studiosa u oblasti dizajna digitalnog flipera, i iako Universal Classics Pinball varira ocjenom oko slabe trojke, a igra je imala težak start, zbog već ranije urađenog, ostajem uz FX3 i nadam se nečemu novom i na kraju krajeva, boljem.

Universal Classics Pinball sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here