Igrao sam: PINBALL FX3 – JURASSIC WORLD™ PINBALL

Nakon što smo proslavili deseti rođendan Zen Studiosa dobivši na poklon besplatni paket originalnih tabli u decembru prošle godine (koje su ni manje ni više nego odlične!), u februaru ove godine Zen Studios su objavili paket inspirisan serijalom Jurrasic Park. Ovo je dokaz da prethodna saradnja sa Universalom nije bila kratkog vijeka, pa je sad samo pitanje koja franšiza će iduća biti transformisana u fliper table.

Jurassic World Pinball sadrži tri table čija kvaliteta, u odnosu na prethodni Universalov paket, je mnogo konzistentnija od table do table. Sve tri table imaju poprilično jasno definisan dizajn, a u tom aspektu prednjači Jurrasic Park koja je meni i najzanimljivija jer je inspirisana originalnim filmom iz devedesetih, jedinim koji sam pogledao iz cijele franšize.

Dizajn table je poprilično klasičan, neopterećen eksperimentisanjem, sa integrisanim 3D modelima-elementima iz jednog od najvećih blokbastera devedesetih godina. Baš kao mehanika meni dragih tabli Han Solo i Dr. Strange, i ova je bazirana na ispaljivanju lopti prema rampama koje se nalaze sa obje strane table i omogućavaju multimilionska combo sabiranja. Boje na tabli su još jedna zanimljivost, lagane su za oči i omogućavaju dugo napucavanje lopti, ukoliko imate dovoljno sreće da iste ne ispraznite sa strana.

Jurassic World će se svidjeti ljubiteljima novijeg, neuobičajenog dizajna koji ipak štuje neke klasične elemente. Inspirisana istoimenim filmom iz 2015. godine, tabla Jurrasic World negira nauku baš kao i film; loptica će veoma često letjeti na sve strane na način na koji to može omogućiti samo digitalni fliper. Moj najveći problem sa ovom tablom je izbor palete boja, sive i plave nijanse u kombinaciji sa smeđim rampama jednostavno ubijaju želju za igranjem ispočetka nakon što izgubite partiju.

Ako bi u svijetu flipera postojali nastavci, Jurrasic Park Pinball Mayhem doima se kao nastavak Jurrasic Park Pinballa, ili barem kao njegov remake. To bi otprilike značilo da sa sobom donosi i klasične remake/nastavak probleme – ima tu sličnosti sa originalnim djelom, ali sve se čini iščašeno i pomjereno sa svog mjesta. Desni gornji dio igraćeg polja je najčešće razlog zbog kojeg partija gubi svoj ritam, a nije mane ni rampama čija vijugavost je impresivna samo vizuelno, ali ne i kada poprilično uspori partiju.

Problem nedostatka licenciranog soundtracka prisutan je i ovdje. Soundtrack Johna Williamsa će mnogima faliti, iako meni lično nedostatak istog i nije predstavljao pretjeran problem jer nisam vezan emotivno za njega kao što sam vezan za, recimo, temu Ralja. Sa već dva paketa kojima fali originalna muzika, da se zaključiti da se kreira trend polovičnih proizvoda jer zanemariti klasike holivudskog zvuka i izostaviti ih je neobzirno prema ljudima koji će table kupiti vođeni idejom da će čuti i odgovarajuće teme.

Jurrasic World Pinball je zanimljiv paket tabli, kvalitetniji od prvog Universal paketa. Samim tim, vrijedan je vašeg interesovanja, pogotovo ako ste ljubitelj franšize.

Jurrasic World Pinball sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.