Tennis Manager 2021: Previše sreće, premalo menadžmenta

Moje znanje o tenisu prije uskakanja u Tennis Manager 2021 svodilo se na poznavanje nekoliko imena bijelog sporta i igranja arkadnih naslova poput Mario Tennis Aces sa kćerkom na Nintendo Switch konzoli.

A šta se desilo nakon petnaestak sati unutar menija Tennis Manager 2021? Pa recimo da sam ponos i dika ruske sportske zajednice.

Tennis Manager 2021 je drugi neobični menadžerski naslov o kojem pišem. Prije njega pisao sam o menadžeru hokejaške momčadi koji me poprilično oduševio svojim karakteristikama. Volim tu i tamo probati ovakve vrste sportskih igara, koje tematski odskaču od poznatog terena, onog fudbalskog.

tennis manager 2021

Početak se ne razlikuje drastično od onog u sličnim naslovima. Kreirate lika, određujete me neke od osnovnih karakteristika na osnovu kojih dobijate pluseve i minuse. U ovom slučaju je zanimljivo da možete odrediti i godine, te biti predstavljen kao mlada nadobudna nada ili ohrndali veteran. Nakon toga izaberete jednu od državnih teniskih akademija ili kreirate  vlastitu, što je opcija koju bi trebali ostaviti za n-to igranje, pogotovo ako ste se tek upoznali sa svijetom digitalnog sportskog menadžmenta.

ARNEL ŠARIĆ, LEGENDA RUSKOG TENISA

Francuski Rebound CG je poprilično uspješno zaorao po zlatnoj sredini žanra sportskog menadžmenta. Odlično je balansirana dubina naslova sa jednostavnošću dizajna, količina detalja sa postepenim usložnjavanjem mehanika. Iskusni igrači će se unutar Tennis Managera 2021 osjećati kao kod kuće, pogotovo što sam korisnički interfejs nije pretrpan detaljima. Skoro da ga možemo okarakterisati kao minimalistički u odnosu na one u sličnim igrama.

S druge strane, igrači kojima je ovo jedan od rijetkih ili čak prvi susret sa ovom vrstom igara će pronaći dobar oslonac u sistemu e-mailova kojima vas kolege iz teniske akademije obavještavaju o obavezama koje imate ka svojim igračima i načinima izvršavanja istih. Ovo je izuzetno važno, s obzirom da je moguć priliv novih igrača koji su tu samo zbog egzotičnosti same teme.

Prije i nakon samih mečeva bit ćete zaduženi za različite intervencije na timskoj i individualnoj bazi. Igra će vas upoznati sa zahtjevima vaših nadređenih, odnosno primarnim i sekundarnim obavezama koje morate ispuniti kako bi napredovali dalje. Te obaveze su osvajanje određenih titula, držanje nacionalno čistog tabora unutar akademije ili izgradnja akademske infrastrukture.

Raspoređivat ćete timske kolege na pozicije, uzevši u obzir da breme posla bude ravnomjerno nasukano na svačija leđa. Dio posla ćete moći prepustiti i AI pomoćnicima, a  ako ste ljubitelj mikromenadžmenta, što većina igrača ovih igara jeste, možete sami određivati skoro svaki aspekt igre.

Bespotrebno nijema igra (na menijima ne postoji nikakav zvuk, ni muzika ni efekti – riječ “meniji” u ovom tekstu koristim za sve ekrane na kojima su ispisani tekstualni podaci) propjeva žamorom izlaskom igrača na teren. Iskustvo gledanja mečeva se mijenja vremenom, uzbuđenje opada kako sati uloženi u igru rastu, te se ponekad vrati u krucijelnim igrama kakve su polufinali i finali turnira. Grafička prezentacija je poprilično standardna, ništa posebno, a zvuk je veoma dobrodošao jer se ostatak vremena vaše uši bore sa zaglušujućom tišinom.

Iako Tennis Manager 2021 ne omogućava kontrolisanje igrača na terenu, možete im davati komande i mijenjati taktike. Verbalne pohvale ili kritike imale su više utjecaja na sami meč od taktičkih izmjena, što je u jednu ruku i pohvalno. S druge strane, ne znam da li je do mog nepoznavanja taktika, ili do samog dizajna, ali komande koje sam davao za vrijeme mečeva rijetko su kad mijenjale sam ishod – u većini slučajeva sam bio jako uspješan.

Neke od korisnih komandi su simulacija rezultata koja je omogućena prije početka meča, dok ste u svlačionici, te ubrzavanje meča do trideset puta koje se zgodno vrati u prvu kada je meč u krucijelnoj fazi.

tennis manager 2021

Tennis Manager 2021 nije do kraja riješio pitanje licenci u samoj igri. Dosta opreme je licencirano (Wilson, Lotto, Head, Asics, Lacoste…), ali imena određenih igrača, marki i turnira su lažirana, što neminovno podsjeća na početak milenija i rane ISS/PES naslove na prvoj Playstation konzoli. Meni je i to šarmantno na određeni način. Sve igrače ćete naći tamo gdje ih i očekujete, tako da se može reći da se obratila pozornost na što realniji sistem rangiranja.

Prije nego sam proslavio ruske teniserke, u ranoj fazi testiranja, naišao sam na jedan bug koji mi je onemogućio da nastavim dalje sa karijerom menadžera britanske akademije. Pisao sam razvojnom timu, a i poslao im poruku na Steamovim forumima – odgovora nažalost nije bilo.

Ovo je nedopustivo, s obzirom da su se i ostali igrači žalili na isti problem. Razlika je bila samo u datumu – nekima je igra prestala sa učitavanjem u drugoj (meni), nekima u pedesetoj sedmici. Kako nigdje nije navedeno da je bug ispravljen, kupovina predstavlja u jednu ruku i kockanje. Zato je za nadati se da će se takva greška, ukoliko se pojavi, pojaviti unutar vremenskog okvira od dva sata kada igru možete vratiti na Steamu i dobit svoj novac nazad.

TENIS – IGRA SREĆE ILI ISKUSTVA?

Druga zamjerka koju sam osjetio za vrijeme igranja sa Rusima je činjenica da Tennis Manager 2021 jednostavno popušta igračima. Teško je, možda i nemoguće, ne postati bolji, ma šta konkretno uradili ili ne uradili.

To me podsjeća na žustru diskusiju koja je nastala kada je izdavač Nomad Games objavio da digitalna verzija igre Talisman umjesto nasumično generisane kocke izbaci niz rezultata bacanja, tako da naslov unaprijed zna ko je pobijedio. Neki su to shvatili kao poraz same ideje. Ovdje je osjećaj još i turobniji jer konstantno postajete bolji bez da osjećate da ste to i zaslužili.

Igra ne omogućava multiplayer. Iako bih se u slučaju drugih naslova možda i bunio, ako konkretno govorimo o Tennis Manager 2021, ni ne vidim kako bi drastično to unaprijedilo samu kvalitetu.

Tennis Manager 2021 posjeduje dobre i loše strane, kao i svaka igra. Dobre su što je pristupačan, jednostavan i orijentisan ka ljubiteljima tenisa. Dvije izuzetno loše su što je sam menadžment sveden na dobru volju gospođe Sreće i(li) meni nejasnih mehanizama koji se mijenjaju neovisno o mojim potezima, i uvijek navijaju za vas. Drugi je što je kockanje sa bugovima i igranje gluhih telefona sa razvojnim timom nešto što je nedopustivo u 21. vijeku.

Finalna, možda najrealnija ocjena je pozitivna, ali pod uslovom da igru nabavite na sniženju i da se unaprijed pripremite da možete biti jedan od onih koji će morati započeti novu karijeru ukoliko zapnete.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here