Igrao sam: EASTSIDE HOCKEY MANAGER

ehm_logo

Dok sam radio na televiziji, neki od članova naše ekipe uživali su u sportskom klađenju. Ja sam imao taj ritual da sa njima odem u kladionicu prije puta petkom ili subotom i da na listić napišem raznorazne parove iz svakakvih sportova. Uplatim marku i onda parodiram razgovore koje su imali ljudi koji redovno prate sport.

“Mogla bi Barca večeras dvicu igrat, nema toga i toga (ne znam imena igrača Barcelone, op. a.)…”
“Ja mislim da će Kashima i Nagoya igrati X…”, nadovežem se ja, što je izazivalo salve smijeha i nevjerovanja.

No vjerujem da sam najbolji odgovor dao kad su me upitali na osnovu čega ja zaokružujem sportske parove ovih malo poznatijih evropskih liga.

“Pa na osnovu statistike iz FIFE ‘99.”

Sa istim stavom apsolutnog neopterećenja sportom pristupio sam i Eastside Hockey Manageru. Veze nemam o hokeju, ne znači da ne mogu uživati u dobroj igri. Ovim izdanjem se Eastside edicija vraća iz groba nakon osam godina počinka. Historijat započinje freeware edicijom na kojoj je radio mali finski programerski tim na čelu sa Ristom Remesom. Onda ga otkupljuje Sports Interactive koji objavljuju dvije NHL licencirane edicije 2005. i 2007. godine. Sports Interacive 2007. stavlja ključ u bravu i završava sa ovim projektom, navodeći kao razlog ogromne dugove uzrokovane piratizacijom softvera. Ljubav prema hokeju nije umrla, također sudeći po riječima Sports Interactivea gdje se Eastside Hockey Manager posmatrao kao hobi projekt na kojem su određeni članovi tima radili u slobodno vrijeme.

Eastside Hockey Manager objavljujen je prvo u Early Access verziji da bi krajem 2015. dobio i svoje puno izdanje. Za razliku od ranijih izdanja, igra ne sadrži godinu u naslovu, kao ni ime nijedne lige, što znači dvije stvari – igrat ćete sa izmišljenim rosterom poznatih liga, a i sama budućnost ovog naslova ovisi o prodaji ovog izdanja. Hoćemo li ugledati izdanje 2016./2017. – ostaje da se vidi. Ostavivši slobodan prostor i otvoreno polje moderima igre od kojih se većina redovno okuplja na sjajnom forumu EHM The Blue Line, u igru uz pomoć Steam Workshopa možete u tri klika dodati najnovije lige, logotipe, imena i fotografije igrača te vam se nivo službenosti Eastside Hockey Managera neće ni po čemu razlikovati od Football Managera.

Igru sam započeo kao nezaposleni menadžer iz Bosne i Hercegovine sa minimalnim iskustvom (i sad ne znam sva pravila hokeja). Trebalo mi je oko tri sata stvarnog vremena (dvije godine u igri) da dobijem radno mjesto u Rusiji. Kada dobijete priliku da vodite tim, nivo snalaženja zavisit će od vašeg ranijeg iskustva sa ovakvim igrama. Ja ću pretpostaviti da vam je iskustvo minorno.

ehm_2

Pošto je EHM kao i dosta ostalih sličnih naslova igra čitanja i klikanja, čitanje i klikanje je u ovoj ediciji rješeno savršeno. Meniji se nalaze na vrhu ekrana, a bez obzira koliko liga postavili u bazu podataka kada krećete sa igranjem, novi ekrani se izlistavaju brzo. Nabrajati sada sve opcije koje menadžeri imaju na raspolaganju oduzelo bi previše i vašeg i mog vremena, zato ćemo pojednostaviti. Igrači se mogu igrati menadžera, ali i trenera. Treninzi se mogu odvijati na individualnoj, grupnoj i timskoj osnovi, a količini mikromenadžmenta će biti onolika koliku vi tražite. Ono što se meni svidjelo je mogućnost da igrača počnete trenirati da igra na drugoj poziciji, ukoliko nemate novca za kvalitetan transfer ili ste jednostavno škrti.

Što se tiče transfera  i kupovine igrača, potragu za igračima možete započeti po svim mogućim osnovama, od lige, pozicije, kvalitete, cijene i ostalog. Primijetio sam da je AI poprilično obazriv što se tiče prodaje igrača pogotovo kada vodite nepoznati tim, a i sam ste niko i ništa. Isto tako, pokušat će vam uvaliti svoj vlastiti škart, vjerujući u vašu nesposobnost, pa ukoliko ne budete oprezni… pukne milion ko da ga nikad nije ni bilo. Transferi su igra mačke i miša ili pecanja, ako vam je draže.

Vaši igrači kroz trening i same utakmice napreduju. Ovaj napredak dolazi kroz godine i doima se prirodnim, čineći vaš tim jačim kako vrijeme prolazi. Ja se dosad nisam našao u poziciji da imam ijednog igrača koji je dobar u svemu te će vam za uspješnu plovidbu ka vrhu trebati puno eksperimentisanja sa pozicijama, a još više ako niste poznavatelj hokeja i svih izraza kojima vas igra kao menadžera bombarduje.

Ono u čemu sam ja posebno uživao je 2D prikaz utakmica. To je klasični top prikaz gdje su igrači predstavljeni kao krugovi sa malim kvačicama koje predstavljaju hokejaške štapove kako bi znali u kojem smjeru su igrači okrenuti. Pak svijetli crvenim sjajem kako bi ga lakše pratili i iako igra nudi da isključite ovu opciju, ja to ne preporučujem jer nećete moći upratiti pak u brzini.

Kada već govorimo o samim mečevima, za vrijeme mečeva moći ćete pristupiti ekranu sa taktikama koji je nevjerovatno detaljan, ali kojim se i upravlja sasvim lako. Većina ponuđenih opcija mijenjat će vašu igru tako što slajdate gore ili dolje po slajderu za određenu taktičku stavku. Utakmice su napete i kada uistinu uvidite da promjene na taktičkom ekranu mogu spasiti prvenstvo ili uništiti vašu zadnju šansu da se plasirate u dalje kolo kupa, dobro ćete paziti šta radite.

ehm_1

Tri osnovne kritike moram uputiti na račun Eastside Hockey Managera. Prva je nedostatak Steam Clouda, odnosno nemogućnost da igru nastavite na drugom računaru, osim ako ne kopirate svoje save fileove na USB pa ne nosite kući ili spašavate direktno na Dropbox. Tek kad ostanete bez ovog komoditeta, shvatite koliko ste navikli na isti.

Pored toga, igra forsira 4:3 rezoluciju u windowed modu i iako sam jedan od onih kojima takve stvari inače ne smetaju, iritantno je kada vas neko ograničava na tako glupim stavkama.

I finalna zamjerka, meni je zaista žao, Sports Interactive, ali multiplayer opcija ne radi. Kada mi neko da multiplayer opciju, zahtijevam da se na istu kao igrač konektujem bez problema i bespotrebnog čačkanja. Jasno mi je kada moram instalirati dodatne sitnice za igru staru deset godina, ali kada je igra stara dva mjeseca, konstantni problemi sa konektovanjem, otvaranje proxyija, upisivanje IP adresa za direktan kontakt meni se ne doimaju kao dobro multiplayer iskustvo. Kratak period igrajući Football Manager 2014 sa prijateljima, uživali smo u brzom i fluidnom iskustvu i EHM treba upravo takvu multiplayer uslugu. Dakle, ako razmišljate da uzmete EHM zbog multiplayera, strpite se.

Sa cijenom od 19,99 € i generalno jednostavnijim, amaterima primamljvijim iskustvom menadžmenta sportskog tima, Eastside Hockey Manager predstavlja odista dobar naslov. Detaljan onoliko koliko igrač želi da isti bude, Eastside Hockey Manager probudit će biznismena i sportskog entuzijastu u vama. Čuvajte tastature – frustracije i gubljenje nekada znaju dobro ošinuti.

Eastside Hockey Manager sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Sports Interactive na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!
Mastodon