Scrivener 3: Kad alat čini majstora

Korisnici Windows platforme čekali su Scrivener 3 nepravedno i bolno dugo. Treća verzija je stigla u martu 2021. godine, sa četiri godine zakašnjenja u odnosu na Scrivener 3 isporučen korisnicima Appleovih uređaja. No je li vrijedilo čekati? Nakon pet mjeseci testiranja odgovorno tvrdim da jeste.

Upravo ovaj odgovor bit će dovoljan svim korisnicima Scrivenera 2 da plate nadogradnju, no oni kojima bi softver kuće Literature and Latte mogao bitno promijeniti radne navike i unaprijediti finalne rezultate bi ga mogli preskočiti ukoliko ne znaju o čemu se radi.

Nakon što nekoliko godina radimo određeni posao, ukoliko smo uistinu posvećeni, shvatamo da je priča o tome kako alat ne čini majstora romantiziranje koje u obzir ne uzima mnoge elemente. Alat ne čini ni majstora ni djelo, ali uveliko pomaže majstoru da svoje djelo kreira brže i u ugodnijoj atmosferi.

Mora da se tom logikom donekle vodio i Literature and Latte kada su počeli pisati prve linije koda programa koji će postati Scrivener.

Scrivener je program za pisce. Nevažno kakva ste vrsta pisca, jeste li novinar, autor poezije, proze, naučnih disertacija ili scenarija za stripove, Scrivener je strukturiran tako da zadovolji sve vaše prohtjeve . U svojoj suštini, on je sličan Wordu – tipkanjem po tastaturi na ekranu se ispisuju slova koja čine rečenice. Te rečenice možete formatirati kako vam je srcu drago.

scrivener

No stvarna snaga Scrivenera dolazi od mogućnosti jednostavne ili iznimno kompleksne organizacije materijala koji su vam potrebni kako bi stvorili finalnu verziju svog djela. To se ne odnosi samo na tekstualne materijale, linkove ili zabilješke koji nastaju u procesu stvaranja, već i na različite audiovizuelne materijale koje koristite kao reference.

Ovo nije alat koji se hvali minimalizmom, niti je za to stvoren. Scrivener je najlakše opisati kao fasciklu koja služi za skupljanje, organizaciju i reorganizaciju različitih vrsta materijala i koja za cilj ima da intuitivno poveže početnu i posljednju tačku stvaralačkog procesa, odnosno ideju i gotov proizvod, bio on knjiga, članak iz domene istraživačkog novinarstva ili maturski rad.

Iznimno je lako započeti novi projekt ili unijeti postojeći u Scrivener. Ukoliko vam je kao autoru lakše slijediti određenu strukturu, pri kreiranju novog dokumenta moguće je izabrati neki od šablona poput romana, romana u poglavljima, eseja, kratke priče, stripovskog scenarija, pa čak i BBC-jevog specijaliziranog formata za radijske drame. Svaki od ovih šablona kreira se i sa dodatnim stranicama karakterističnim za format koje možete lako popuniti ili potpuno izmijeniti. Na internetu možete pronaći na desetine jako kvalitetnih šablona koje možete preuzeti potpuno besplatno. Većina njih se tiče organizacije djela beletristike. Ipak, ako želite krenuti iz početka, izaberete prazan projekt i vaša mašta je jedino ograničenje.

SCRIVENER 3 I NJEGOVO SRCE

Srce Scrivenera 3 je njegov “hrbat” (malo nezgrapan prijevod riječi binder) koji se nalazi na lijevoj strani i služi za strukturiranje i organizaciju. Hijerarhija je jako važna kada kreirate, a jednostavnim sistemom drag-n-dropa različite tekstove možete kategorizirati, smještati u direktorije i organizirati zbog preglednosti. Jedan od najvažnijih elemenata hrbata su kolekcije, odnosno tematske skupine određene vrste materijala koje sam tek počeo koristiti nakon instalacije Scrivenera 3.

scrivener

Sa desne strane nalazi se takozvani Inspector (zaista nemam srca ovo prevoditi) koji se koristi za komentare, zabilješke, pretragu meta sadržaja, brzi pristup sinopsisu i druge različite elemente. Pored klasičnog, wordovskog moda, Scrivener 3 omogućava i pisanje u savršeno jednostavnom modu koji blokira ometajuće elemente interfejsa. Pritiskom na F11, ulazite u taj mod i možete podesiti intenzitet crnila podloge, margine i veličinu slova, tako da se ispred vas nalaze samo vaše misli.

ŠTA DONOSI SCRIVENER 3?

Ukoliko ste dugogodišnji korisnik Scrivenera 2, sigurno se pitati šta je konkretno promijenjeno u verziji broj 3. Ono što nije promijenjeno je stabilnost Scrivenera – ni u jednom trenutku nisam doživio neočekivano gašenje programa, što je i više nego pohvalno.

Dodatnu sigurnost ulijeva jednostavna organizacija automatskog spašavanja, ali i kreiranja ZIP arhiva cijelog projekta. Možete birati koliki broj arhiva ćete sačuvati i u kojem trenutku će Scrivener praviti arhivu (ja recimo čuvam posljednjih deset verzija projekta).

Iako Scrivener 3 ne posjeduje nativnu cloud podršku, što neki vide kao minus, pokretanje projekta sa cloud servisa poput Dropboxa i rad na više računara se i dalje odvijaju  besprijekorno.

Scrivener licenca je nažalost ograničena platformom, odnosno morate kupiti posebnu licencu za Windows i MAC. Ukoliko zaista spadate u one kojima trebaju dvije licence, dostupne su po cijeni sa popustom, a sreća je da Literature and Latte nisu pohlepni, te ćete autorizaciju licence jedne platforme moći uraditi na nekoliko različitih kompjutera (ja sam instalirao na tri Windows 10 sistema bez problema).

Ono što me lično ponajviše brinulo sve dok nisam probao je konverzija Scrivener 2 dokumenata u Scrivener 3 dokumente. Prilikom pokretanja Scrivener 2 dokumenata sistem vas obavijesti da nema nazad i da će dokumenti biti konvertovani. Međutim, konverzija je u više slučajeva protekla bez ikakvih problema, na čemu sam iznimno zahvalan, iako, kao i svaki drugi pisac-paranoik, imam nekoliko različitih kopija istih projekata.

scrivener

Scrivener 3 je doživio i neku vrstu faceliftinga, donekle arhaični dizajn Scrivenera 2 zamijenjen je minimalnijim, čitkijim dizajnom koji diše i na koji se nije bilo teško naviknuti.

Na samom kraju, kada završite sa pripremom vaših materijala, možete ih i pretvoriti u PDF, Word dokument, tekstualni dokument ili prihvatljivu standardnu verziju ePUB dokumenta za e-čitače. Opcija je tu, iako dosta korisnika, uključujući i mene, ovaj element Scrivenera ne smatra njegovom najvećom snagom.

Scrivener 3 predstavlja iznimno moćan i kompleksan alat za autore. Pripremite se za proces učenja koji bi mogao potrajati, ali ne toliko da vam korištenje Scrivenera postane tegoba. Jednom kada shvatite koji su vam sve alati na raspolaganju i kako možete iskoristiti Scrivener za svoju dobrobit, kreiranje će biti pjesma, jer je ovo uistinu najbolja i najpouzdanija kombinacija softvera za pisanje i organizaciju tekstualnih materijala.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here