Testiranje: Nimble Writer

nimblewriter

Testirao sam Nimble Writer, još jedan od alata za kreativno pisanje koji se hvali minimalizmom i mogućnošću cijeđenja vaših kreativnih sokova. Evo kako je prošlo.

Otkad je kreativnog pisanja, autori se bave i pitanjem tehnika kojima se beskrajni zadatak može olakšati. U doba kompjuterskih tehnologija, sasvim je jasno da je pažnja usmjerena na sprave i programe koji pomažu piscima u ostvarivanju njihovih ciljeva. Kako živimo u vrijeme u kojem smo okruženi spravama koje svjetle, sviraju i kradu nam pažnju, tako raste i potreba za softverskim rješenjima koja omogućavaju korisničkoj bazi nesmetan prenos misli iz glave na monitor.

Jedan od takvih programa je i Nimble Writer razvojnog tima Nimble Tools iza kojeg stoji programer Angelo Geels. Nimble Writer je, što je čudno, ponuđen isključivo u DRM verziji na Steamu. Ukoliko niste navikli da nabavljate softver putem Steama, moguće da ćete biti razočarani ovom izdavačkom odlukom.

Nimble Writer se može nazvati minimalističkim softverom za kreativno pisanje koji donekle podsjeća na OmmWriter II i Writer Big Huge Labsa. Prilikom prvog pokretanja dočekat će vas kratko uputstvo. Kroz nekoliko ekrana i rečenica opisa, upoznat ćete se sa svim trenutno dostupnim funkcijama Nimble Writera.

Sredinu ekrana čini prostor na kojem će se pojaviti ispisane riječi. Dimenzije digitalnog lista možete podesiti reglerom u gornjem desnom ćošku. U gornjem lijevom uglu se nalaze ikone sa svim funkcijama Nimble Writera. Lijevo se nalazi spisak poglavlja i dugme za dodatne materijale. Dodatni materijali mogu biti različiti tekstualni zapisi, crteži koje možete kreirati jednostavnim alatom primitivnijim i od onoga Paintovog u Windowsu 98, ali i podaci o likovima koje kreirate kroz dva, za ozbiljne namjere, suviše jednostavna predloška. Dovoljno je reći da detaljniji predložak za likove ima polja za ime, rod, datum rođenja, generalni opis, fizički opis i sliku. Nedovoljno dobro ukoliko tražite bolju razradu.

U samom donjem desnom uglu nalaze se statistike – broj ispisanih riječi, pasusa i znakova u dokumentu, broj ispisanih riječi u danu i rekord te spisak komandi. Pritiskom na tipku Alt i brojeve 1, 2 i 3 moguće je sakriti bilo koji od gore navedenih elemenata. U kombinaciji sa tipkom F11 koja Nimble Writer šalje u full screen mod, dobijate apsolutni minimalizam gdje se ispred vas nalazi samo digitalni papir.

nimblewriter2
Pored klasičnih komandi za spašavanje i kreiranje novog dokumenta, Nimble Writer omogućava eksportovanje i importovanje dokumenata. Podržani dokumenti za import su oni sa .docx, .odt i .rtf ekstenzijom, dok svoje dokumente možete eksportovati u html, epub, mobi, docx, txt i WordPress formatima. Eksportovanje je odrađeno poprilično primitivno jer Nimble Writer ne dopušta sređivanje dokumenata. Ukoliko želite kreirati nešto što izgleda bolje od bloka teksta, Nimble Writer nije rješenje. Kada kažem da Nimble Writer ne dopušta sređivanje dokumenata, ne radi se o tome da opcije ne postoje – formatiranje dokumenata je prisutno, ali sa sobom donosi bugove i mnogobrojne probleme. Recimo, ako obilježenu riječ želimo boldirati, program će je boldirati i staviti dvije zvijezdice ispred i iza riječi koje će se eksportovati zajedno sa vašim dokumentom. Slična situacija je sa align opcijom koja u pasuse dodaje html kodove. Vrijedi napomenuti da je program povezan sa Steamovim Workshopom i da se tu mogu pronaći dodatni modovi za importovanje i eksportovanje.

Spellchecking je dostupan na nekoliko jezika (uključujući i hrvatski), ali rješenje istog je nimalo sofisticirano. Kada provjerite dokument, reći će vam koliko navodnih grešaka imate, a onda će vas provesti od riječi do riječi nudeći vam da napraviti eventualne ispravke. U dužem tekstu to je iznimno naporno jer program jako često griješi, te samim tim oduzima vrijeme.

nimblewriter3
Zanimljiva funkcija je integrisanje Steamovog cloud servisa koji dopušta da svoje priče pohranite i sačuvate i na Steamovom cloudu, odakle će vam biti dostupne na svakom aparatu koji pokreće Steam i Nimble Writer. Ukoliko se bojite da bi Steam mogao da vam ukrade vrijedne materijale, Nimble Writer nudi i mogućnost enkripcije dokumenata. U opcijama imate mogućnost promjene izgleda Nimble Writera. Sve što vam se ne sviđa može nestati ili biti promijenjeno. Program nudi i Steam značke (achievement) što će onima koji vole igrice donekle olakšati pisanje ukoliko pisati moraju, a baš im se i ne da.

Jako je teško ocijeniti Nimble Writer. Sa cijenom od deset eura, čini se kao veoma privlačna investicija. Činjenica da je program vezan za Steam i dostupan trenutno samo na Windows platformi zatvara vrata velikom broju potencijalnih korisnika. Mnogi korisnici prijavljuju i bugove na koje ja nisam naišao, ali čitati o tome kako Nimble Writer nema auto-save (nema) i kako se program ruši nakon pet ili deset hiljada ispisanih riječi – da, to je noćna mora.

Nimble Writeru se mora priznati minimalizam, ali postoje dvije vrste istog – dizajnerski je u redu i privlačan, ali funkcionalni te čini nesretnim jer kad-tad će ti nešto od tih funkcija zatrebati. U usporedbi sa OmmWriterom II koji se prodaje po minimalnoj cijeni od 5,11 dolara, Nimble Writer funkcionalno pada u vodu. Na samom kraju, možda je donekle nepravedno Nimble Writer porediti sa Scrivenerom, ali sama činjenica da se Scrivener može nekoliko puta godišnje nabaviti i za 20 dolara, a tokom godine po cijeni od 40, sve diskusije o (ne)isplativosti Nimble Writera čini beskorisnim.

Nimble Writer je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Nimble Tools na ustupljenom primjerku.