Prošlost sreće budućnost u Pinball FX3 – Williams™ Pinball: Volume 1

Vijest da će Farsight Studios, autori The Pinball Arcade, izgubiti licence za Williams i Bally table odjeknula je kao bomba među ljubiteljima digitalnog flipera. Na tom bojnom polju, uvijek su postojale dvije frakcije – sa jedne strane nalazili su se oni koji su štovali Zen Studios i njihov arkadni Pinball FX2/3, dok je sa druge strane vladao puritanizam i simulacija, gdje je kolo vodio The Pinball Arcade (iako ga je Zaccaria Pinball veoma često šišao po pitanju kvalitete). Samim tim, ne čudi ni još veća sreća kada su Zen Studios objavili da su naslijedili licencu i da će veoma brzo objaviti svoj prvi paket Williams tabli.

Pinball FX3 je svoje novo ruho pokazao kroz beta testiranje i ako ste zakasnili, a ipak želite probati novu verziju Pinball FX3 fizike, sada, uz Sorcerer’s Lair, nova besplatna tabla za sve igrače je digitalna verzija Williamsove Fish Tales iz 1992. godine.

U prvom paketu Williams tabli nalaze se Medieval Madness, Junkyard i The Getaway: High Speed II. Sve tri table su dobro znane ljubiteljima fliper aparata, a Medieval Madness se smatra neprevaziđenim klasikom koji mnogi igrači smatraju jednom od najboljih fliper-mašina svih vremena.

Table posjeduju dva grafička moda: prvi je originalni, gdje je dizajn table skoro u potpunosti digitaliziran, te FX3 mod u kojem se na tablama pojavljuju i dodatni 3D modeli karakteristični za FX3 table. Zašto ‘skoro u potpunosti’? Iako je Zen Studios obećavao potpunu autentičnost proizvoda, igrači su primijetili određenu cenzuru, ne samo u grafičkim prikazima tabli, već i na DMD ekranima. Rezultat je to razlike između onoga što se smatralo prihvatljivim za djecu devedesetih i djecu danas. Kako Pinball FX3 nosi oznaku E (pogodno za sve uzraste), Zen Studios je morao cenzurisati određene elemente kakvi su recimo cigarete u ustima likova. Određeni dio igraće zajednice se glasno pobunio zbog ovoga, argumentirajući pobunu prosječnim godinama igrača, što je više-manje tačno – digitalni fliper igraju starije generacije igrača. Ipak, zakon je zakon i ruku na srce, cenzura i nije toliko problematična niti igračima pričinjava preveliku štetu.

Najvažniji novitet spakovan u prvu kolekciju Williams tabli je novi mod fizike koji čini otklon od tradicionalnog, arkadnog Zen pristupa. Tournament mod je mod simulacije u kojem ove table pokazuju svoje pravo lice, te je u poređenju sa istim tablama koje su ranije bile dostupne u igri The Pinball Arcade, ova fizika mnogo realnija. Teško je uprijeti prstom i donijeti sud koji će vrijediti za sve, ali je istina da u Zen varijantama Williams tabli sa ovim modom nema više suludih ispucavanja, gumenih odbijanja i nejasnih drainova kakvih je znalo biti na TPA verzijama tabli.

Zen Studios su donijeli mudru odluku – sa Pinball FX3 – Williams™ Pinball: Volume 1 započeta je nova era digitalnog flipera u kojoj će svi igrači profitirati od Zenovog sistema i kvaliteta.

KUPI OVDJE

Error decoding the Instagram API json

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here