Pinball FX3 Williams 2 & 3: Klasika ko salate

Foto: Zen Studios

Život ide dalje, bez obzira koliko vam teško bilo uhvatiti korak sa njim. Jedan od najboljih dokaza te teorije je činjenica da je počela nova Steam ljetna rasprodaja, a ja sam za istu saznao tek treći dan, i kada sam napokon sjeo da vidim šta se tačno nudi, uvidio sam da mi ama baš ništa ne privlači toliku pozornost (a malo je i do činjenice da ovih dana rokam remaster Crash Team Racinga na Switchu koji je FANTASTIČAN).

Jedna od igara koju dugo nisam pratio je i Pinball FX3 koji je nastavio dalje izdavati Williams i Bally table u vidu plaćenih DLC paketa. Već sam pisao o onom prvom paketu, koji je Zen Studios iskoristio za demontraciju sile na polju kreacije digitalnih flipera. Sada, kad su pokupili kajmak od Farsight Studiosa, autora Pinball Arcadea, teško da im iko uopće može i pomisliti stati na crtu.

Drugi i treći Williams paket donose nekoliko klasika, ali i one koje su svojim revolucionarnim dizajnom izbrisale stare i nacrtale nove granice.

Foto: Zen Studios

U Volume 2 igrači dobijaju klasične i remasterizirane (animirane) verzije tabli Attack From Mars, Black Rose i The Party Zone. Attack From Mars je tabla koju ne treba posebno predstavljati, radi se o Midwayevom/Ballyjevom klasiku iz sredine devedesetih. Brza igra i ekstremno visoko bodovanje, uz nevjerovatno programirana LED svjetla partije na ovoj tabli čine napetim iskustvom za pamćenje.

Gusarski Black Rose je igriva, ali meni nikad toliko omiljena mapa. Sjetite se digitalnog Excalibura iz Zenove Classic kolekcije ili sličnih tabli pri čijem je kreiranju dizajner imao fiksaciju na lansiranje lopte pod pravim uglom u sredinu, što bi znalo dovesti do draina, i sasvim će vam biti jasno zašto nisam ljubitelj ovakvih rješenja.

Greg Freres (izgled) i Dennis Nordman (dizajn) su nakon Dr. Dudea, meni jedne od lično najdražih tabli, radili i na trećoj tabli iz Volume 2 paketa, Party Zone. Party Zone ima poprilično jednostavan dizajn, ali jednako zaraznu igrivost i taj dobro prepoznatljivi slatki štih tabli ranih devedesetih.

Foto: Zen Studios

Volume 3 također donosi tri table u dva digitalna izdanja. Od klasika tu su Theater of Magic i The Champion Pub, dok je Safecracker svjedočanstvo inovativosti dizajnera flipera. Theater of Magic posjeduje nekoliko elemenata koje su dizajneri digitalnog flipera integrisali u različite Star Wars table, manje ili više uspješno. Ovdje, s druge strane, svi elementi djeluju povezano i tvore jednu čvrstu cjelinu.

The Champion Pub krije bogatstvo mini igara i napetu glavnu igru kafanske tuče. Kada igrate TCP, otkrivanje tajni je ponekad jednako vrijedno iskustvo kao hi-score.

Safecracker je teško opisati, radi se o tabli u kojoj igrač nije ograničen na klasične tri lopte, već u pokušaju pljačke banke imate štopericu koja brže ili sporije otkucava vrijeme u skladu sa vašim dobro ili loše odigranim potezima. Ako vam vrijeme iscuri, bez obzira što ste tek sa jednom loptom u igri, ona kad propadne – sve je gotovo. Igra sadrži i neku vrstu električne igre na ploči koja je također veoma zanimljivo implementirana u sam dizajn.

Na tržištu je već dostupan i četvrti paket tabli koji još nisam zaigrao niti iskreno znam kada ću imati vremena. No kada sve saberete i oduzmete, ako se pitate šta bi od Williams paketa trebali kupiti, dajte prioritet trojci, a onda jedinici i dvojci, ako mene pitate. U svakom slučaju, visokokvalitetna ostvarenja.