Projekt “10001 Buda”

Prve četiri Bude

Započinjanje umjetničkih projekata mi nije strana pojava – činim to s vremena na vrijeme kada poželim osjetiti stvaralačku radost. Danas sam odlučio započeti sa projektom “10001 Buda” koji je finalno kliknuo u mojoj glavi kao mješavina nekoliko različitih ideja. No da se sada pola sata iza ponoći ne dovedem u situaciju da kucam nekoliko hiljada riječi zašto i kako, evo nekoliko osnovnih pitanja koje bi mogli postaviti, kao i odgovora na ista.

Bude prije rezanja
 1. Šta je projekt “10001 Buda”?
  Najkraće opisano, u pitanju je dugotrajni (možda i višegodišnji) proces kreiranja 10001 naljepnice sa likom Bude koje bi se onda mogle naći na različitim mjestima.
 2. Šta znači kreiranje naljepnice Bude?
  Znači da se svaka naljepnica ručno crta, numeriše i izrezuje. U pitanju je manufaktura, u igru nisu uključene nikakve mašine. Zato naljepnice nikada neće biti iste. Ali to je u redu. Svi smo različiti.
 3. Šta je glavna inspiracija za ovaj projekt?
  Oduvijek sam uživao u stikerima koje sam viđao ponajviše po Evropi, a koje umjetnici i aktivisti koriste da iskažu svoje mišljenje o određenoj problematici ili demonstriraju svoje umjetničke vještine. Naljepnice se doimaju praktične, a sama činjenica da se lako mogu ukloniti i da nakon nekog vremena potpuno izblijede i raspadnu se čini me još sretnijim jer teško da ovim mogu bilo kome nanijeti neku ozbiljnu štetu. Plus, papir je biorazgradiv, kaže ambalaža.
 4. Zašto Buda?
  Projekt nema nikakve religijske konotacije, iako su mi Budina učenja ekstremno draga jer valjaju. Ovo nije Buda, ovo su 10001 Buda, 10001 lik koji meditira za boljeg sebe i bolji svijet. Različite škole budizma kažu da smo svi mi Bude i da možemo raditi na tome da jačamo svoju Buda prirodu u potrazi za suosjećanjem i mudrošću.
 5. Zašto 10001?
  10001 je zapravo inspirisano idejom novinara Malcolma Gladwella u koju ja ne vjerujem, a to je da majstor bilo kakve vještine postaješ upornom vježbom koja traje 10000 sati. To je u potpunoj suprotnosti sa onim što ja lično pokušavam praktikovati u životu, a to je shoshin, odnosno um početnika, koncept koji je predivno opisan u knjizi “Zen Mind, Beginner's Mind”. Ipak, smatram da je ovaj broj i više nego impresivan i da će mi trebati nekoliko godina da projekt privedem kraju, ukoliko ne odustanem u međuvremenu (a ne želim, pa nek traje koliko traje).
 6. Zašto ovakav oblik glave?
  Radi se o glavi koji sam osmislio za svoj strip Stripofrenija u kojoj su likovi najčešće klasični mi, glupi, zli i u apsolutno očajnom stanju potrebe za mentalnom promjenom. Likovi iz Stripofrenije su bh. društvo, pa kako ne mogu nas natjerati da meditiramo, mogu barem stripovske prikaze.
 7. Čemu ručno crtanje kad postoje mašine?
  Još jedna ideja inspirisana budizmom. Kopiranje antičkih tekstova koji nose naziv sutre (jednina – sutra) obavlja se rukom i to predstavlja važan čin kojem se pristupa sa ljubavlju. Najčešće se kopira Sutra srca (Heart sutra). Ja sam odlučio da inspirisan time kopiram 10001 Budu, ručno, sa ljubavlju.
 8. Kako znati da je naljepnica autentična?
  Suštinski nikako, osim da uslikaš i pošalješ meni, pa ja usporedim sa slikom koju imam. Ne plaše me eventualna kopiranja, iako ne vjerujem da će ikome pasti na pamet da to radi. Ako i uradi, bit ću preponosan. Autentičnost se može, na kraju krajeva, potvrditi tako što ćete eventualnu naljepnicu preuzeti od mene.
 9. A možemo uzeti naljepnicu od tebe?
  Da. Naljepnice koje crtam po narudžbi neće se razlikovati od ovih, ali će biti unikatne same po sebi. Za narudžbe ću tražiti 1 KM po naljepnici, što će ići u fond za nabavku papira, makaza, markera i olovaka. To će biti način da podržite projekt. Mislim da poštenije ne može.
 10. Gdje si na društvenim mrežama?
  Dumao sam da li da radim posebne stranice za projekt i odlučio sam da tako bude, pa 10001 Budu možete naći na Facebooku i Instagramu sa hendlom @10001Buda i heštegom #10001Buda
 11. Hoćeš li ikada nacrtati 10002. Budu?
  Pitaj me kada nacrtam posljednjeg.
Prva skica Bude (lijevo) i finalna skica Bude (desno)