Pikselizacija: SUNLESS SEA

Sunless-Sea-Logo

U svojim lutanjima prostranim bespućima internet okeana, prije nekoliko godina naišao sam na fascinantnu browser igru Fallen London. Ova mistična avantura je dopuštala igraču da bira svoj životni put u potonulom Londonu. Odisala je predivnim utjecajima- igrač je mogao osjetiti dašak steampunka, gotike, viktorijanske ere, pa čak i Lovecraftovske atmosfere. Igra je nastala na StoryNexus osnovi, sistemu koji je osmislio Failbetter Games, a koji je dopušta igračima da igraju Fallen London, kao i da stvore vlastite svijetove, odnosno vlastite avanture.

Kada sam čuo da će Fallen London dobiti svoj roguelike spinoff, nije trebalo puno da se u meni probudi monstrum znatiželje.

Sunless Sea je kombinacija RPG-ja, menadžmenta, roguelike igre i 2D shootera koja od svih žanrova uzima komponente koje ih čine privlačnim potencijalnim igračima. U igri vodite mladog kapetana parnog broda čiji je zadatak istražiti, osvojiti i preživjeti prostranstva okeana Unterzee koji krije tajne, mistična bića, čudnovate otoke, a na čijim obalama su opasnosti kakve se rijetko viđaju u svijet video igara: čudnovate, monstrouzne, groteskne, pa čak i sasvim smiješne.

sunlesssea1

Igru započinjete ispisujući prošlost svog kapetana birajući nekoliko opcija – ili uopće ne morate, jer se možete vratiti kasnije na taj detalj kroz samu igru. Luka iz koje krećete je ona Palog Londona. Mapa Unterzeea je neotkrivena i samo upravljanjem vašim parobrodom otkrivate nove lokacije i nove likove. Ova mapa se donekle mijenja iz igre u igri, odnosno sa svakim novim kapetanom, ali neki od glavnih otoka zadržavaju više-manje iste pozicije na mapi.

Tri su osnovne i najvažnije brojke u igri – količina hrane, količina goriva i broj članova posade. Bez hrane, počet ćete jesti svoje kolege, a kanibalizam će vas izluditi. Bez goriva, ne možete nigdje i sve što vam ostaje je sačekati smrt. Bez posade, nema ni vas. Morat ćete paziti i na mentalno stanje vašeg tima mornara. Što budete išli dalje u mrak, daleko od obale, bit ćete sve bliže i bliže ludilu, a ludilo donosi pobunu i ostale grozote… Odlazak u nepoznato je osnova cijele avanture i neizbježan podvig jer se daleko od svjetala Londona kriju najveće opasnosti, ali i najveće nagrade. Pored neznane posade, moći ćete izabrati maskotu broda, kao i dodatne oficire koji će vam ispričati svoje priče, ali i pomoći u rješavanju problema na koje naiđete.

Šest pisaca Sunless Sea priča imaju izrazito bujnu maštu, te ćete nemalo biti oduševljeni lokacijama i zadacima. U svakoj luci u koju uplovite sa svojim brodom čeka vas novi set fascinantnih priča i likova, od štakora industrijalaca do neke vrste ilegalnih imigranata koji se krijumčare kao mumije u sanducima. Osnova vaših avantura u igri bit će vaša mašta i volja da pročitate stotine i stotine redova teksta. Ukoliko nemate volje da čitate ili vam fali mašte, veoma je vjerovatno da će vam i sama igra biti monotona i dosadna, no uzdam se u pretpostavku da vas ovakva igra interesuje upravo zato što ste gladni pisane riječi. Pohvalno je da igrači mogu preuzeti nove priče sa stranice Fallen Londona besplatno se registrirajući, pa time cijeli univerzum postaje još veći.

sunlesssea3

Odrađivanjem zadataka, slušanjem priča, ali i borbom osvajat ćete određene odlike i novac koji će vam pomagati u nastavku avanture. Igru uslovno možete završiti pobjedom, ukoliko se uspijete obogatiti, istražiti sve kontinente, povući u pravom trenutku u penziju, pa čak i pronaći kosti svog oca, no najčešće ćete završiti mrtvi. No u smrti nastaje granica između Sunless Sea i ostalih roguelike igara. Iako krećete u novu avanturu sa novim kapetanom, igra vam dopušta da određene karakteristike prijašnjeg lika sačuvate. Nazovimo to nasljedstvom, a svakog novog kapetana novim pokoljenjem.

Da bi bili uspješni u borbi, bit će vam potrebno malo vremena i više pokušaja. Kada se nađete oči u oči sa gusarima, krijumčarima ili ogromnim mutantskim rakom, morat ćete manevrisati svojim poprilično sporim brodom, te se tako namještati u poziciju za pucanje, kao i eskivirati protivničke napade. Spremite se da budete isfrustrirani na samom početku jer ćete se najčešće susretati sa mnogo jačim protivnicima, te će biti potrebno mnogo kruženja, goriva i vještine da se izborite.

sunlesssea2

Iako je igra predstavljena poprilično grafički jednostavno, nemojte se zavarati i pomisliti da ova prezentacija nema svojih čari – igra svjetla i tame, nijanse zelene i crne boje odavat će dubinu vodenog ponora, te će nabijati atmosferu jer nikada nećete znati šta vas čeka iza idućeg otoka u mraku i magli. Određene luke imaju muzičku podlogu koja je savršena za igru koja se bavi avanturama na otvorenom moru. Malo sjete, nostalgije i tuge, te dosta veselih tonova koji vam razgale dušu kada se vratite u glavnu luku bit će instrumenti građenja atmosfere.

Jedini stvarni problem koji imam sa ovim naslovom je ekstremna pretrpanost pričama. Nemojte me krivo shvatiti, fantastična je činjenica da igra sadrži toliko avantura i likova, no bilo bi mnogo bolje da je kohezija između ovih priča jača. Na samom početku, ukoliko preživite prvih pola sata igre, odmah ćete upoznati toliko toga, previše da bi mogli na pravi način procesirati sve informacije. U mom slučaju, pošto nisam osoba koja ne čita, toliko različitih podataka dovelo je do zasićenja, te sam igru mogao igrati, a da mi ne postane dosadno u malim rundama od pola sata do četrdeset minuta.

Sunless Sea je specifičan naslov koji zahtijeva mnogo moždanog napora, ali zauzvrat pruža nešto zaista fascinantno. Dat će vam onoliko koliko vi date njoj; vi njoj maštu, ona vama avanturu. Avanturu koja će se moći igrati iznova i iznova. Zato, popijte nešto u krčmi, provedite nezaboravnu noć u naručju nepoznate žene, a u samu zoru iskradite se iz vruće postelje i krenite putevima Unterzeea i fantastičnih avantura!

Sunless Sea je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Failbetter Gamesu na ustupljenom primjerku. Da bi se lakše uklopili u Sunless Sea, preporučujem da probate igrati Fallen London, iako se igre razlikuju u dosta elemenata.