Marauders: Tragom svemirskih pljačkaša

Ako je vjerovati podacima sa službene stranice kompanije Small Impact Games, taktički looter shooter Marauders djelo je razvojnog tima od tri čovjeka. Iako su veća i konkretnija čuda moguća (Stardew Valley mi pada prvi na pamet), evidentno je da se trojac odlučio okušati u eksperimentu koji ima popriličan potencijal.

Marauders vas stavlja u ulogu pljačkaša, svemirskog pirata koji među ostacima planeta, na usamljenim čeličnim svemirskim stanicama pokušava pronaći oružje, materijale i resurse sa kojima može dalje trgovati. Igra je smještena u iznimno zanimljiv i grafički impresivan svijet smješten u alternativne devedesete.

U tom univerzumu Prvi svjetski rat nije završen, već se proširio na bespuće svemira. Mješavina je to industrijaliziranog i steampunk dizajna, sa oružjima koja će biti poznata svim igračima igara poput Verduna. U ovom smislu, Marauders je iznimno specifičan i prepoznatljiv.

Svaka pljačka sastoji se od nekoliko faza. Možete igrati u timovima do četiri igrača ili solo. Što vas je manje u timu, to je igra teža; kao solo igrač često ćete se naći na nišanu svemirskih pljačkaških četa i nikakvo kukanje vas neće moći izvući iz neugodne situacije.

marauders
Borbe u svemiru (još uvijek) nisu pretjerano zabavne ni uzbudljive

U prvoj fazi morate svojim brodom proći kroz polje asteroida i pristati na jedan od galaktičkih molova. Dobro zapamtite gdje ste pristali jer kad se završi dekompresija komore i napokon uđete u stanicu, moći ćete se vratiti u svoj brod samo na ta vrata. U letećem modu moguće se sukobiti sa drugim piratima koji prilaze ili odlaze od stanice, pa igra omogućava i neku vrstu borbi u zraku. One su trenutno rudimentarne, ne omogućavaju svemirske eskapade i nisu ništa više do ukrasa.

Druga faza zapravo čini meso svake pljačke; kada uđete u svemirsku stanicu, prepušteni ste sami sebi. Za razliku od igara koje vas pokušavaju naložiti muzikom, odzvanjanje koraka po čeličnom podu i nedostatak muzike satrat će vas svojom jezivošću. U svijetu Maraudersa važno je biti okretan i konstantno spreman. Svaka pljačka traje do pola sata i što idete dalje od svog broda, nagrade su veće, a izazovi teži.

Taktički aspekt Maraudersa ne odražava se isključivo na korištenje naoružanja. Morat ćete predvidjeti plan kretanja pustim hodnicima, računati na količinu dostupnih resursa, kao i na biranje onoga što možete ponijeti sa sobom. Količina resursa koje možete ponijeti na brod je iznimno ograničena, čak i kada ste opremljeni rancem. U biti, morate unaprijed razmišljati o tome šta vam je cilj u idućoj pljački i šta ste spremni da izgubite ukoliko vas ubiju.

marauders
Pred svaku pljačku morat ćete se opremiti, ali ponesite samo ono što ste spremni i izgubiti

A ubiti vas ne mogu samo u procesu istraživanja baza, već i prilikom treće faze igre, kada pokušavate svojim brodom odletiti od baze do izlazne kapije sa nivoa – tek kad prođete kroz kapiju, vaša misija je uspješno završena. I da, upravo kako bi i mogli pomisliti, postoje pirati koji veoma strpljivo sačekaju da opljačkate sve što možete, da bi vas raznijeli iz zasjede i pokupili ostatke.

Dobra stvar u Early Access fazi je što je Small Impact Games dodao i botove u igru. Njihov AI nije pretjerano oštar, ali dovoljno su dobri da vas zabave. Na kraju krajeva, nikad nećete znati da li se iza lika krije AI ili igrač, tako da su lagano kretanje i preciznost preporuka u svakom trenutku.

Igra već sada uveliko dobija usporedbe sa naslovom Escape From Tarkov, gdje je predstavljena kao pojednostavljenija, pristupačnija verzija hardcore shootera. Kako nisam imao priliku preživljavati u Tarkovu, napraviti tu usporedbu i ne mogu. Ono što mogu je osvrnuti se na još nekoliko elemenata koji su dostupni u sadašnjoj verziji igre.

Vizir koji magli i otežava vam hodanje kroz bazu je iznimno zanimljiv grafički element koji otežava preglednost svim igračima, ali neminovno uzrokuje i rast adrenalina, pogotovo u kasnijim fazama pljačke. Sami oružani sukobi su trenutno osrednje kvalitete. Takozvani hit markeri postoje i donekle su uvjetovani opremom koju koristite, ali puške se doimaju paperjaste i nemaju težinu udara prilikom rafalanja

Ukoliko ste timski igrač, zaboravite na glasovni chat u sklopu Maraudersa – glasom ćete se morati povezati na druge načine, putem Steamovog chata ili Discorda. Voice chat stiže uskoro, ali u trenutku pisanja ovog teksta nije integrisan u igru.

Možda najveći problem Maraudersa u ovom trenutku su varalice koje uspijevaju dominirati uprkos Easy Anti-Cheat sistemu. Ipak, nije toliki problem ni do integracije ovog sistema koliki do toga da se određeni bugovi aktivno koriste za varanje, a da ih sam sistem ne prepoznaje. U jednoj od borbi, ja sam propao kroz pod sakrivajući se iza kutija u komori za dekompresiju. To mi je omogućilo da hodam ispod mape, pucam na sve protivnike, ubijem sve i jednog, s tim što nisam imao priliku da se vratim na nivo i izađem iz samog meča kao pobjednik. Sistem me nije prepoznao kao varalicu, ali sam tek kasnije postao svjestan da je to način na koji su me određeni ljudi ubili.

Marauders trenutno ima poprilično hardcore, ali zdravu zajednicu igrača koja u svakom trenutku ne pada manje od 1000 igrača u multiplayeru. Elementi poput razmjene dobara, craftinga i nadograđivanja oružja su i dalje u povojima i daju naznake budućih ideja. Bit će zanimljivo ukoliko Marauders preživi porođajne muke, tim ispravi bugove, a igra izgradi neku vrstu samoodržive ekonomije. Potencijala definitivno ima na bacanje, sada je sve na timu.