Igrao sam: THE ESCAPISTS: COMPLETE EDITION

Moj prvi susret sa Escapists serijalom desio se kroz Walking Dead spin-off, igru koja nije oduševila ni mene ni veterane serijala. Imala je previše nerješenih problema, pa sam je ubrzo nakon testiranja i zaboravio. Takav razvoj događaja uzrokovao je i da se ne uzbudim kada su Team 17 objavili Escapists 2, no nekim čudom, kada mi je ponuđeno da pišem o The Escapists: Complete Edition koja je objavljena za Nintendo Switch, odlučio sam serijalu pružiti novu priliku.

The Escapists: Complete Edition je ono što i samo ime govori; u pitanju je najpotpunije The Escapists iskustvo, što uključuje punu originalnu igru, sve DLC dodatke, kao i dvije mape koje su ekskluzivno objavljene za Nintendo Switch konzolu. Ukupno petnaest zatvora će vam biti dostupno za bježaniju, uz različite načine na koje možete pobjeći iz svakog. Ovo je ponajbolje upoznavanje sa originalnom igrom jer ćete za manje novca dobiti potpuni sadržaj naslova čiji je razvojni život u suštini okončan.

Escapists od igrača zahtjeva da pobjegnu iz manje ili jače čuvanog zatvora kroz pažljivo planiranje, skupljanje predmeta i pravljenje novih. Igra se odvija kroz dane, a svaki dan pred vas stavlja obavezne zadatke koje kao zatvorenik morate ispuniti, kao i slobodno vrijeme koje možete iskoristiti kako bi pokušali pobjeći. Ono što je mene iritiralo u Walking Dead naslovu bila je totalno nelogična dizajnerska odluka da u trenutku akcije igrači moraju prekinuti sve što rade kako bi sa Rick Grimes otišao na ručak. U ovoj igri, ta odluka ima puno više smisla jer je zatvorski život uređen, pa je sasvim normalno da kao zatvorenik moraš biti na određenim mjestima u određeno vrijeme.

Sama igra nije baš dobronamjerna ka novim igračima – pored nekoliko savjeta koje ćete skupo platiti novcem koji možete zaraditi činjenjem usluga drugim zatvorenicima kakve su prebijanje nekoga, izazivanje nereda ili obijanje nečijeg ormarića, većinu ćete stvari morati otkriti potpuno sami, što će od igrača zahtjevati mnogo strpljenja. Čak i bijeg iz najlakšeg zatvora, koji se u odnosu na one kasnije čini kao hotel, nije nimalo lagan. Igra testira strpljivost igrača i to na najgori mogući način, stavljajući ih u ciklični pakao ponavljanja jednog te istog i padanja na pogreškama koje prestaje biti zabavno nakon nekog vremena.

Još jedan problem na koji sam lično naišao su kontrole koje su potpuno nelogične, pa znaju napraviti nered u trenucima kada se tome najmanje nadate. Veoma često će vam se desiti da zamijenite kontrole za uzimanje stvari i udaranje, što će rezultirati neželjenom interakcijom.

The Escapists: Complete Edition je najbolja verzija naslova The Escapists koji je u svojoj suštini puzzle naslov retro grafike samo za one najstrpljivije. Nemojte slučajno da vas grafika prevari jer ovo djeca neće moći uspješno igrati, dok će odrasli morati dobro promućkati glavom i iskoristiti znanja iz filmova kakvi su Bijeg iz Alcatraza kako bi se snašli u nemilosrdnom sistemu The Escapistsa. U ovim zatvorima, zapamtite, niko vas neće držati za ručicu.

Ovu igru sam igrao na konzoli Nintendo Switch.