Igrao sam: HOUSE FLIPPER

U svijetu video igara, jedno pravilo je nebrojeno puta potvrđeno, a ono glasi: svaka roba ima svog kupca. Koncept house flippinga, odnosno kupovine, preuređenja i prodaje kuća provjeren je u desetinama reality emisija, pa je bilo samo pitanje trenutka kada će isti biti ponuđen u vidu digitalnog iskustva igračima.

Taj trenutak se desio – House Flipper je, uslovno rečeno, simulacija preuređenja stambenih objekata koju je kreirala kuća Empyrean, a objavila poljska kuća PlayWay S.A. koja iza sebe ima više različitih neobičnih simulacija – o jednoj od njih sam ranije i pisao.

Svoju priču majstora započinjete u trošnoj i prljavoj baraci u kojoj je najvrijednije što posjedujete laptop na kojem možete pronaći zadatke koje vam šalju potencijalni klijenti e-mailom. Zadaci vremenom postaju sve komplikovaniji, a moguće je ispuniti oko sedamdeset posto zadanog kako bi se posao smatrao završenim, no ukoliko idete na kompletno zadovoljavanje klijenta, bit ćete donekle izdašnije nagrađeni za svoj trud. Ovaj mod se donekle može smatrati kampanjom House Flippera jer vas iz koraka u korak upoznaje sa različitim mehanikama, od kojih nijedna nije pretjerano komplikovana, a dosta ih podsjeća na one viđene u sličnim igrama (Car Mechanic Simulator je prva koja mi pada na pamet).

Prvi klijenti od vas traže jednostavne stvari poput pospremanja soba, izbacivanja smeća i montiranja radijatora. Simulacija ovdje prepušta mjesto arkadi – nećete mahati metlom, već ćete jednim klikom na smeće pokupiti isto i riješiti ga se. Montiranje se najčešće vrši klikanjem i držanjem miša na određenom dijelu, po određenom rasporedu. Na početku je zabavno, a onda postaje ekstremno naporno, pogotovo kada dođete u fazu da radite sa materijalima koji kriju začkoljice u procesu montaže (je*ena tuš-kabina!), a igra vam nikako ne sugeriše u kojoj ste fazi i šta trebate. Rekao bih da je sistem u redu da su u pitanju zanimljive logičke zagonetke kakve su one u serijalu The Room, ali nažalost nisu. No kako obavljate bilo koji posao, dobijate poene kojima unapređujete svog lika, te samim tim obavljate poslove brže. Pored čišćenja, morat ćete krečiti, razvaljivati zidove, graditi nove, postavljati pločice, instalirati električne instalacije, elemente u kuhinji i kupatilu, te opremati stanove sa bijelom tehnikom, namještajem i elektronskim spravicama. Vi ste majstor za sve – od čišćenja do prodaje.

Svo skupljanje novca u procesu kampanje može se iskoristiti za drugi, nazovimo ga slobodni mod koji počinje kupovinom stambenog objekta. Kada dobijete kuću, ona je najčešće zapuštena van granice ljudskog razuma (ponekad sam se pitao da li je moguće da takve svinje od klijenata zapravo postoje). Proces započinje čišćenjem, a onda ste u potpunosti slobodni da od kuća uradite šta god želite. Kako renovirate kuću, javljat će Vam se različiti klijenti koji će voljeti ovo ili ono u vezi vaših dekoracija, pa ćete u skladu sa njihovim zahtjevima i vlastitim akcijama moći kuću prodati upravo nekom specifičnom. Bogatun zahtjeva skupe predmete, student jeftine, porodica penzionera drveni namještaj… mislim da razumijete u kojem smjeru igra ide. Nažalost, nekada se elementi i želje preklapaju, pa ćete, ukoliko volite u potpunosti izvršavati sve zadatke u igri, imati veliki problem u zadovoljavanju potreba određenih klijenata jer igra prohtjeve klijenata ne definiše dovoljno dobro.

Nažalost, House Flipper nakon nekoliko sati pokaže sve svoje karte i prelazi u domen dosade. Broj misija je i dostupnih kuća je ograničen, a samo iskustvo renoviranja je limitirano engineom, idejama i brojem raspoloživih predmeta. Velika dvorišta su u potpunosti neinteraktivna, a određeni dijelovi kuće se uopće ne mogu dekorisati, što zna biti poprilično iritantno ukoliko ste pedantni. Jedan od primjera je činjenica da ne možete okrečiti vanjske zidove drugog sprata kuće, što cijeli objekt izvana ostavlja nedovršenim. Ukoliko želite u potpunosti promijeniti tlocrt kuće razvaljivanjem zidova – zaboravite na to; gradnja je isključivo u okvirima originalne kuće, odnosno kako su igrači rekli – postavljene instalacije se ne mogu mijenjati.

House Flipper je uistinu unikatno iskustvo, ali to ga ne čini (pretjerano) zabavnom igrom. Potrebno je mnogo više slobode kako bi House Flipper zaista bio nešto čemu ćete se vraćati iznova i iznova. Ovako, radi se o naslovu koji je dovoljno dobar za kupovinu, ali kada je cijena dobrano skresana.

HOUSE FLIPPER / STEAM | Primjerak za recenziju obezbijedio Empyrean

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mastodon