Igrao sam: CAR MECHANIC SIMULATOR 2015

cms20151

Automobili i ja smo na Vi. Ne znam kako je do toga došlo, ali jasno je da u svom životu nisam osjećao nikakvu želju da se bavim automobilima. Kao klinac se nisam interesirao za aute, kao srednjoškolac nisam imao suludu želju da položim što prije – štaviše, tek sam prije pola godine položio vozački ispit i ne bih to ni uradio da nije bilo maminog inzistiranja. Ne posjedujem automobil niti gajim želju da ga imam i vozim.

Međutim, volim određene trkaće naslove i sviđa mi se dizajn američkih muscle zvijeri, te me upravo izgled automobila prikazanog na promotivnom materijalu Car Mechanic Simulatora 2015 ponukao da zaigram ovaj naslov.

Prvi put sam se sa serijalom sreo na mobilnim platformama objavljivanjem verzije 2014. Ipak, nisam je igrao, te ne mogu povlačiti paralele. Vrijedi napomenuti da nisam pročitao mišljenje igrača obje verzije koji CMS2015 ne naziva boljim i zabavnijim nastavkom. To bi trebalo nešto značiti.

Car Mechanic Simulator 2015 je simulacija radnog dana jednog automehaničara. Kroz svoj posao cilj vam je primiti automobile na popravku, otkriti probleme, te ih riješiti.  Osnovu igre čini zaprimanje poziva i izabiranje posla. Na samom početku nudi vam se ograničeni broj poslova, te ćete se najčešće susretati sa sitnim popravkama različitih sistema na automobilima. Kako vrijeme odmiče, raste i vaše iskustvo, ali i komplikacije i kvarovi, pa ćete u jednom trenutku na zaprimljenim vozilima morati raditi kompletnu dijagnostiku potpuno sami. Kada uočite kvarove, morat ćete kupovati rezervne dijelove ili možete pokušati popraviti pokvarene.

cms2015-1

Automobili koje popravljate u igri nisu licencirani, ali su modelirani prema stvarnim mašinama. Ljubitelji će prepoznati modele Fiata, Honde, Chevroleta, Dodgea, Audija i drugih. Jedan od najzanimljivih modela je Maluch, automobil modeliran po Fiatu 126, nekada popularnoj peglici. Svaki model donosi vidno drugačije sisteme, te popravljanje peglice odvijat će se drugačije nego popravljanje nekog od modernijih automobila. Svaki automobil se sastoji od trocifrenog broja dijelova podijeljenih u različite sekcije kakve su motor, kočioni sistem, karoserija i druge. Popravljanje dijelova nakon dijagnosticiranja problema uključuje uklanjanje pokvarenog dijela i zamjenu novim. Dijelove automobila morat ćete skidati po redu, a igranje je olakšano time što je jarkim bojama naznačeno koji dio trebate skinuti da bi došli do idućeg. Isto tako su naglašeni i šarafi koji se trebaju odvrnuti i zavrnuti.

Kako igrate i popravljate automobile, dobijat ćete i iskustvo. Na svakih hiljadu poena iskustva, dobit ćete po jedan poen za nadogradnju vaše garaže. Poene možete iskoristiti kako bi si olakšali rad – brže odvijanje i zavrtanje, skidanje dijelova, nabavka tableta za lakšu kupovinu dijelova, dodatne sprave za dijagnosticiranje problema. Iste poene možete koristiti kako bi personalizirali vaše radno mjesto sa novim izgledom zidova, podova i drugih dijelova garaže. Rastom iskustva otključavat će vam se i drugi dijelovi garaže – mjesto za farbanje i lakiranje automobila, prostorija za testiranje i parking. Otključavanjem parkinga na 9000 poena dobijate mogućnost da posjetite aukcijsku kuću gdje možete kupovati automobile i restaurirati ih – od krša do vozila iz snova. Restaurirane automobile možete prodavati ili čuvati za ispašu očiju u garaži.

Iako Car Mechanic Simulator 2015 izgleda lijepo, jednostavno mi je sve prečisto. Igra definitivno treba više tamnih nijansi, više masti i više prljavštine. Činjenica da se automehaničari (s razlogom ili ne, ne znam- ne koristim njihove usluge) smatraju širom svijeta kao neke od najvećih varalica radničke klase koje zamjene jedan dio, a naplate kao da su morali presložiti cijeli automobil je mogućnost koju su autori mogli integrisati u igru. No čini se da u igri vodite najpoštenijeg mehaničara svih vremena – nema šanse da varate na bilo koji način. muzika u igri je malo rečeno grozna – miksevi elektronske muzike nimalo ne odgovaraju atmosferi igre i često su ubojito iritantni. U jednu ruku zamjeram i činjenicu da se pokvareni dijelovi jako često mogu prepoznati i po hrđi koja je jedini grafički element kojim se označava kvar. Bilo bi sjajno kada bi u nekoj od budućih verzija tim integrisao druge vrste kvarova i fizičkih devijacija.

Čini se da su razvojni timovi iz Istočne Evrope poprilično sposobni da od najluđih ideja naprave dobre igre. Neko bi možda davno rekao da spora vožnja kamiona i dostavljanje robe iz grada u grad ne može biti dosadnija ideja za igru, a onda se desio Euro Truck Simulator 2 i dokazao upravo suprotno. Car Mechanic Simulator 2015 nije jednako zarazan kao ETSII, ali je definitivno igra za preporuku ukoliko u svojoj kolekciji želite imati naslov koji opušta i koji je savršen za onu populaciju igrača koji žele da se izgube iz ovog svijeta, bilo na petnaest minuta ili tri sata. Car Mechanic Simulator 2015 je zahvalan, ne osuđuje i poprilično je sladak proizvod u bilo kojoj dozi.

Car Mechanic Simulator 2015 je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se kompaniji Red Dot Games na ustupljenom primjerku.