Igrao sam: AMERICAN TRUCK SIMULATOR – NEW MEXICO

U zaključku svog predstavljanja American Truck Simulatora na regionalnoj verziji portala IGN napisao sam da se nabavci ovog naslova treba pristupiti oprezno; ukoliko ste prekaljeni igrač starijeg, evropskog brata, sigurno će vam zasmetati oskudnost američkog teritorija. Ipak, u svojoj suštini American Truck Simulator je dobra igra, baš kao i prethodnik.

Oprečna mišljenja su pratila i prate American Truck Simulator. Dok jedni na situaciju gledaju baš kao i ja, drugima se igra doima kao nerazvijen cash grab kojim se širi imperija bez da su se učvrstile osnove. Ipak, SCS Software već dvije godine suzbija Nevjerne Tome djelima – i Euro Truck Simulator 2 i American Truck Simulator dobijaju nove zakrpe i plaćene sadržaje, a komentari zajednice se uzimaju u razmatranje kako bi se igre učinile što boljima.

Jedan od noviteta u American Truck Simulatoru je činjenica da su promijenjene proporcije dostupnih mapa jer su igrači primijetili da nemaju isti osjećaj dužine kada pređu kilometražu u ETS2 i American Truck Simulatoru. Bio je to hvale vrijedan potez SCS Softwarea kojim je igra dobila na širini (iako meni lično nije smetala ni originalna proporcija).

Najnoviji dodatak porodici američke kamiondžijske simulacije je DLC New Mexico. Ovaj DLC u igru donosi saveznu državu New Mexico, poznatu i po nadimku Zemlja čarolije. Na našim prostorima većini ljudi koji konzumiraju televizijske programe New Mexico će biti poznat po serijalu Breaking Bad čija se radnja odvija u gradu Albuquerqueu (nisam kopirao, sam sam pisao).

New Mexico je peta savezna država po veličini koja se svojom zapadnom stranom naslanja na Arizonu, pa je samim tim najvjerovatnije i bila logičan izbor za razvojni tim American Truck Simulatora. Niz se ovim nastavio, pa je sada donekle za očekivati da ćemo u novom DLC dodatku dobiti pristup Oregonu, Idahu, Utahu, Coloradu, Oklahomi ili Texasu koji su komšijske države već dostupnima u igri.

New Mexico nije Sunset Strip niti je hollywoodska verzija Amerike na koju smo navikli. Ipak, ima nešto nadasve američko i tako odgovarajuće u ovom dodatku. New Mexico DLC donosi više od 6400 kilometara puteva koji povezuju četrnaest novih gradova i osam kompanija za koje ćete raditi. Količina noviteta je zadivljujuća, ali sama količina bi bila smarajuća bez suštine, a u New Mexico DLC-u je zaista ima.

Baš kao i skandinavski dodatak za Euro Truck Simulator 2, New Mexico će dobrano testirati vaše vozačke sposobnosti, pogotovo ako se budete bavili prevoženjem teških tereta. Vjerno izrađene petlje i raskrsnice znaju predstavljati pravi izazov, pogotovo pri ulascima i izlascima iz gradova i samo je trenutak nepažnje dovoljan da u potpunosti fulate smjer i morate potrošiti dodatnih nekoliko sati da se vratite nazad na pravi put. Problem sa novim obilaznicama je u činjenici da GPS navigator i ne prikazuje najbolje koje skretanje je vaše, pa ćete se morati navići da dodatno usporite, pa čak i zaustavite kamion nekoliko stotina metara prije skretanja kako bi bili sigurni da idete u pravom smjeru. Sa AI vozilima, skretanje na ovakvim mjestima predstavlja pravi izazov, pa ako niste znali – slova Š i Đ na tastaturi koriste se za davanje žmigavaca koji signaliziraju umjetnoj inteligenciji da skrećete. Počnite ih koristiti, i to obilno. Duh istraživača u vama će pokrenuti i značajne historijske lokacije čije posjećivanje (tačnije rečeno, prolazak kraj istih) će vam obezbijediti Steam značke, ali i jedanaest odmarališta za kamiondžije koji se najčešće nalaze izvan utabanih smjerova.

Dizajn New Mexica je prljav. Teško je nadjenuti bolji pridjev od ovoga. New Mexico je satkan od dugih vožnji, čini se, beskrajnim cestama koje veoma često vode kroz blatnjavo smeđe predjele koji po nekom kontu oku ne bi trebali predstavljati ugodne prizore. Ipak, ta količina realnosti i nedostatka želje da se lašti nešto što prirodno ne sjaji je definitivno najbolja odlika ovog DLC dodatka i odluka dizajnerskog tima. New Mexico odiše melanholijom koja u paru sa vašim izborom američke radijske stanice koju ćete slušati za vrijeme vožnje može proizvesti veoma čudne mentalne efekte i dotaći dubine u igraču koje nikada ne bi vjerovali da jedna igra može, pogotovo ne simulacija kamiona.

Ono na šta sam se ponajviše žalio u oba simulatora je činjenica da skoro pa nikad ne možete ostati bez goriva jer su pumpe razbacane na sve strane. Zato me poprilično začudila oskudica koja vlada u New Mexicu, što znači da ćete svoje duge vožnje i punjenje rezervoara morati pažljivo planirati, baš kao i obavezni odmor.

Ako bih i bio (pretjerano) bezobrazan i rekao da American Truck Simulator nije zaslužio kupovinu ukoliko igrate Euro Truck Simulator 2, skaliranje cjelokupne mape i nevjerovatni, skoro pa magijski prizori ljudskih i prirodnih kreacija New Mexica sada su definitivan razlog da iz Evrope otputujete i do Amerike.

New Mexico sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se SCS Softwareu na ustupljenom primjerku.