Društvene mreže: mogu li biti podnošljive i korisne?

PRAVILA KORIŠTENJA MREŽA

Brza pravila korištenja mreža pomažu umnu stabilnost umanjivanjem interakcije među ljudima, i samim tim, smanjivanjem drama i vremena provedenog na mrežama.

Moj newsfeed – ja, skrivena reklama, ja opet. Drugim riječima, nemam nikoga na news feedu. Ako nemam nikoga, znači da je dosadno. Ako je dosadno, znači da nemam šta komentarisati, lajkati ni pratiti. Ako nema interakcije, znači da se nemam oko čega sekirati jer niko drugi mi ne daje povod za to. Ljepota.
  1. Ne šalji zahtjeve za prijateljstvo ni praćenje osim ako nije iznimno važno. Prijatelje iz stvarnog života ne moraš imati na Facebooku, Twitteru ni Instagramu. Čim nekog dodaš, razmisli da mu opališ mute ili ga u potpunosti skloni sa news feeda. Najbolje nemati nikoga na news feedu. Može izgledati besmisleno, ali pomaže potpuno ostvarivanje iduće stavke…
  2. Interakcije ne treba biti. Nemoj lajkati, nemoj komentarisati. Ako imaš komentar, pošalji ga privatno nekome, započni smislenu konverzaciju. Čak štaviše, pošalji poziv na pivo ili kafu, otkrit ćeš posve nove svijet.
  3. Ne lajkaj stranice, ne uključuj se u grupe. U oba slučaja, izložen si pojačanoj potrebi za interakcijom koja narušava pravilo broj 2. Nisi veći fan Motorheada od mene samo zato što si ih lajkao na Facebooku.
  4. Koristi alate kako bi s vremena na vrijeme očistio svoje profile u potpunosti bez da brišeš cijeli profil (ako baš tako moraš). Za Twitter tu je TwitWipe , a na Facebooku se kunem u Social Book Post Manager, Chrome ekstenziju koju možete programirati tako da izbriše tačno ono što vi želite. Napomena da ovi alati nisu savršeni, te da ćete morati u nekoliko navrata ponoviti postupak, u zavisnosti od količine sadržaja na vašim profilima.
  5. Ako imaš društvenu mrežu, to ne znači da moraš imati i aplikaciju na telefonu. Izbriši aplikacije. Ako je aplikacija jedini način ubacivanja sadržaja (Instagram – OK, znamo za emulatore na PC-ju, ali to je malo pretjerano), ugasiti sve i jednu notifikaciju.
  6. Nikad ne zaboravite da će vam najviše glavobolje na društvenim mrežama zadati oni koje najviše volite – porodica i prijatelji. Nisam se jednom sa ljudima koje istinski volim zakrvio do smrti zbog digitale. Zato slijedim pravilo – ako ne mogu s tobom online, neću s tobom online. Ako misliš da je to problem, to je tvoj problem.
Kreirao sam profil u septembru 2018. godine. Jednostavno volim ostavljati lajkove ljudima.

Ja danas posjedujem Facebook, Twitter i Instagram profil. Izbrisao sam nekoliko desetina profila, nekoliko stranica kojima sam se pokušao ograditi od komunikacije sa ljudima, svako malo koristim alate da pobrišem bilo kakav trag komunikacije koji sam propustio kroz sitnu zaštitnu mrežu. Društvene mreže uzimam zaozbiljno utoliko što komunikaciju putem njih u potpunosti odbacujem kao nešto vrijedno mog ličnog zalaganja.

Mreže funkcionišu na principu stvaranja osjećaja otuđenosti od drugih ljudskih bića ukoliko odlučite ne biti učesnici u digitalnoj komunikaciji. Onog trenutka kada odlučite ne igrati po pravilima, desit će se čudo. Prestat ćete robovati ideji usamljenosti koja je zasnovana na tome da je takav svako ko ne želi da se poveže digitalno, već istinski društveno.

Došli smo do samog kraja teksta, gdje sam rekao spomenuti Cala Newporta. Sa radom profesora Newporta sreo sam se po prvi put pogledavši njegov govor u sklopu TedTalka.

Ako vas ovaj moj tekst nije natjerao da razmislite, ovaj video sigurno hoće. No savjetujem vam da tu ne stanete, već da pročitate i Newportove knjige “Deep Work” i “Digital Minimalism” koje nevjerovatno dobro objašnjavaju koncepte života bez društvenih mreža i suvišne tehnologije ili držanja istih na kraćoj uzici.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here