The Magnificent Trufflepigs: Priča koja ne vodi nigdje

Imam osjećaj da se mnogi indie razvojni timovi uhvate žanra walking simulatora / narativnih avantura iz razloga ekonomičnosti; obično ovi naslovi ne zahtijevaju previše programiranja i 3D modela, te njihova linearnost predstavlja probavljiv zalogaj za male timove. Međutim, često se zaboravi da formula “manje je više” rijetko može biti preslikana na polje pripovijedanja. Priče mogu biti jednostavne, ali dobre priče uvijek izazivaju ili komuniciraju kompleksnim emocijana. Ukoliko mislite da su u određenoj priči emocije pojednostavljene, znajte da su postavljene dovoljno kompleksno/kvalitetno ukoliko vam je stalo do likova.

Nakon naslova Airplane Mode, The Magnificient Trufflepigs je druga igra objavljena pod etiketom AMC Games, podgrupe kablovske mreže koja će većini gledatelja sa ovih prostora biti poznata kao kuća serijala The Walking Dead. Suditi o dosadašnjem katalogu AMC Gamesa je ispravno, ali na osnovu dosad objavljenog, može se pretpostaviti da će koncentrisati izdavačke snage na indieje indieja, s obzirom da je TMT narativna avantura, a Airplane Mode simulacija transatlantskog leta u kojoj preuzimate ulogu putnika.

The Magnificient Trufflepigs se na papiru doima kao mokri san ljubitelja podžanra: često se spominje kao ‘britanski’ odgovor na Firewatch, a vrijedi napomenuti da iza The Magnificent Trufflepigs stoji tim Thunkd kojeg predvodi Andrew Crawshaw, glavni dizajner jedne od svijetlih tačaka interaktivne naracije, naslova Everybody's Gone To The Rapture.

U igri preuzimate ulogu Adama, mladića kojeg prijateljica Beth poziva na sedmodnevno druženje na idiličnom posjedu na kojem su se odigrale neke od važnih scena iz njihovog djetinjstva, poput one kada je Beth kao djevojčica pronašla naušnicu koja joj je donijela značajnu finansijsku dobit i medijsko eksponiranje. Beth i Adam komuniciraju motorolama (kao u Firewatchu) i koriste detektore metala kako bi iskopali različite predmete koji postaju teme razgovora. Svakog dana Adam sa svojim detektorom metala češlja kroz jedno polje i razgovara sa Beth o sadašnjosti i prošlosti, te pomalo i budućnosti. Njihovi odnosi su čas prijateljski sa elementima zaljubljenosti, čas rodbinski, pa ćete do samog kraja pogađati kakva je zapravo njihova istinska priroda…

… ukoliko ne pogodite ranije.

Jer ja jesam, već drugi dan. Iskreno, nije za kriviti igru, već moje višedecenijsko interesovanje za određenu vrstu priča u kombinaciji sa nedostatkom jednog grafičkog elementa (spomenuti o kojem se radi je određena vrsta spoilera) i priče prethodne igre Andrewa Crawshawa. Na kraju dvosatne avanture, iako igra nudi da nastavite otkrivati elemente priče, nisam više imao želju da se vraćam nazad. Ne samo zbog priče, već i potpuno primitivne i nezanimljive mehanike detektovanja metala koja mi je iscrpila bunar želje da nastavim.

The Magnificent Trufflepigs je prosječna narativna igra, iznimno troma i na trenutke dosadnjikava, kvalitetom nigdje blizu ranije spomenute Everybody's Gone To The Rapture, a kamoli odlične Firewatch.