Swords of Fury i Bride of Pinbot: Fliper klasici!

Dvije odlične table proizvođača Williams svoje digitalne edicije doživjele su u naslovu Pinball FX. Swords of Fury i The Machine: Bride of Pinbot su uz Whirlwind dio Williams Pinball Volume 7 koji je ekskluzivno objavljen za posljednji, istoimeni Pinball FX naslov na različitim platformama (ja sam igrao na Steamu).

Kupovina u paketu je opcija koju lično preporučujem jer je ekonomičnija za kupca, ali ako želite kupiti table pojedinačno (kako sam ih ja i dobio na testiranje), i to vam je omogućeno.

Za Swords of Fury prije ovog susreta nisam čuo. Radi se o solid state tabli iz 1988. godine. Zen Studios je naziva klasikom, a da li je to istina ili marketinški trik, apsolutno nije važno jer je tabla jednostavno odlična!

williams pinball, swords of fury, bride of pinbot
Swords of Fury: Williams tabla koja prašta mnogo toga

Swords of Fury izgleda kao nešto inspirisano Conanom bez dovoljno keša za Conanovu licencu. Ima dva igraća polja, a sporedni manji se nalazi u gornjem lijevom uglu. Do njega je jednostavno doći, lansiranjem kugle na desnu rampu. Kad ste gore, počinje lupetanje po gornjem setu flipera kako bi pogodili što više meta. Igračima koji su ljubitelji strateških flipera ovo se neće svidjeti, ali je meni iznimno zarazno, pogotovo u kombinaciji sa odličnim, iako donekle napornim zvučnim efektima.

Ova tabla ima progresivnu težinu; nakon 2 miliona poena, određeni elementi vam daju manje vremena da ih ostvarite. Međutim, uz mnoštvo extra ball mogućnosti i jednim od najlakših multiball modova za ostvariti, Swords of Fury je idealna Williams tabla za one koji se tek upoznaju sa svijetom digitalnih prezentacija stvarnih tabli jer oprašta momente koje Williams table inače ne trpe, pogoto na Tournament težini igre.

williams pinball, swords of fury, bride of pinbot
The Macihine: Bride of Pinbot: Klasik iz ranih devedesetih jednako je privlačan kao i ranije

The Machine: Bride of Pinbot je jedan od Williams klasika, druga od tri table Pinbot serijala. Također je jedna od seksualno sugestivnijih tabli, zbog čega je bilo pitanje da li će i na koji način (čitaj: sa kojim omjerom cenzure) tabla naći svoje mjesto u Pinball FX katalogu.

Bride of Pinbot je objavljena 1991. godine i posljednja je tabla Williamsa sa alfanumeričkim bodovnim ekranom. Ranija moderna digitalna verzija objavljena je u sklopu Farsighetovog Pinball Arcadea, i u poređenju sa tim izdanjem, Zen Studiosova „Mlada“ je okićena intenzivnijim bojama i možda donekle drugačijih dimenzija.

Da li je došlo do cenzure audiovizuelnih materijala, teško je reći sa sigurnošću, no ipak vrijedi napomenuti da je sugestivnost tu, kroz rečenice, mazni glas i sam dizajn table.

A dizajn Bride of Pinbot table je magičan – ciljevi su jednostavni, napredak je logičan i jednostavan. Tabla je jednostavno stvorena za ganjanje visokih bodova. Upečatljiva, snažna svjetla i odličan zvuk tjeraju vas da se naprosto izgubite u pokušaju da oživite “Mladu” ciljajući rampu koja vodi ka njenim očima i ustima.

Obje table, Swords of Fury i The Machine: Bride of Pinbot su magična fliper iskustva i stroga preporuka ukoliko počinjete ili nastavljajte svoje putešestvije univerzumima srebrnih kugli. Kao i uvijek, ugasite bonus animacije i 3D modele, svjetla u sobi i prepustite se. Uz sate vježbe i vi možete biti Pinball Wizard.