Super Animal Royale je battle royale dragulj za malu i veliku raju

Kultni animirani serijal Happy Tree Friends obilježio je eru karakterističnu po Flash animaciji – ove vrste multimedijalnih sadržaja bile su iznimno popularne na prelazu iz dvadesetog u dvadeset i prvi vijek.

Upravo su Happy Tree Friends bili prva asocijacija kada sam ugledao superslatku Super Animal Royale koja se evidentno doima kao manje nasilna interaktivna rodica serijala kuće Mondo. Super Animal Royale je knjiški primjer estetske inovacije u žanru koja proizvod veoma uspješno izdvaja iz hrpe sličnih, pa čak i po određenim elementima boljih naslova. Međunarodni studio Pixile dosad je objavio samo igru Stratosphere za iPad, te je SAR njihova prva videoigra za PC, ponuđena u Early Access fazi putem Steam distribucije.

Prije nego izustim battle royale, a vi okrenete leđa ukoliko niste ljubitelj žanra, dopustite da uputim molbu tonom zahtjeva: ovoj igri morate dati šansu. Više je razloga za to; prije svega, zaista nemate šta izgubiti, osim vremena. U pokušaju da razgranaju igraću zajednicu na prezasićenom tržištu, studio Pixile Super Animal Royale nudi u dvije varijante. Besplatna verzija igre nazvana Super Animal Royale Demo nije demo već puna verzija igre, sa određenim ograničenjima kakva su skupljanje predmeta i mijenjanje izgleda likova. Ako nemate potrebu da se kozmetički dotjerujete, igru igrajte potpuno besplatno. Kupovina pune verzije vas neće učiniti jačim, ali će vam omogućiti skupljanje i korištenje novih kozmetičkih predmeta, te otključavanje novih vrsta životinja u genetskom laboratoriju. Igranjem i preživljavanjem skupljate epruvete sa DNK materijalima životinja koje onda transformišete u igrive likove. Igranje i unapređenje profila u demo verziji prenosi se na punu ukoliko kupite igru, pa tako ni na koji način niste ograničeni. Ovaj model se zaista doima kao više nego pošteno rješenje. Da je u pitanju manje kvalitetan naslov, možda bi ga mogli okarakterisati i kao opasan, no u razgovoru sa igraćom zajednicom došao sam do zaključka da svi igrači nakon nekoliko sati igranja odluče dati 10 eura za punu verziju i time podržati rad Pixilea.

Zašto je to tako? Super Animal Royale uzima dobro probranu formulu battle royalea i predstavlja je u mečevima za 64 igrača, u kojima svojim likom upravljate iz izometrične perspektive, uz obaveznu ratnu maglu koja vam omogućava da vidite samo ono što je u dometu vašeg pogleda. Ukoliko pomislite da perspektiva anulira faktor iznenađenja, bit ćete u potpunosti u krivu – iako se u igri krećete na način na koji to činite u Nuclear Throneu ili sličnim igrama u kojima upravljate likom tipkama na tastaturi, a ciljate mišem, ipak vam predmeti locirani direktno ispred vas na mapi onemogućuju da vidite u određenom smjeru.

Primjera radi, ako idete udesno, nišan vam je na desnoj strani i nećete tek tako vidjeti ono što se dešava iza vas. Igra stvara veliku količinu napetosti u iznimno kratkim mečevima koji traju najviše do pet minuta, a ukoliko nema dovoljno igrača, Pixile je isprogramirao odlične botove koji vjerno simuliraju ljudsko ponašanje i popunjavaju mečeve, te vam omogućuju da osjetite uzbuđenje Super Animal Royalea u punoj snazi.

Pored specifičnog vizuelnog stila i mogućnosti da se vozite mapom u loptici za hrčka, igra prati sve odlike žanra, te trenutno nudi solo i duo modove, dok će timski mod biti dostupan uskoro, po riječima tima, onda kada se poveća broj igrača.

Skinovi oružja i dodatnih likova su zanimljivi, ali vas ne čine jačim. Igra tako nagrađuje umijeće, a ne dubinu džepa.Čak i u ovoj ranoj early access fazi, SAR je jako lijepo ispeglana, nisam primijetio nikakve bugove, a fluidne kontrole nalik onima iz Enter The Gungeon čine kretanje zadovoljstvom, bilo da koristite kombinaciju miša i tastature ili, ako vam se to čini boljom opcijom, Xboxov džojstik.

Super Animal Royale je ozbiljno neozbiljna i zabavna igra koja donosi opušteni pristup battle royale žanru, ali nudi dovoljno kompetitivnosti da se i veterani mogu zabaviti. Možete je prilagoditi vlastitim potrebama, igrati meč ili dva u pauzi od neke druge aktivnosti ili provesti nekoliko sati za ekranom. Odluka je na vama, a zabava će biti jednako intenzivna. Ukoliko vas dijete muči da mu ponudite BR opciju ili ga želite upoznati sa istom, ovo je prava stvar – podržite Super Animal Royale jer bi bila prava šteta da nedostatak igraće zajednice umanji mogućnost uspjeha ovog nezavisnog dragulja.