Srce na cestama… Oregona i Rusije

SCS Software je krajem 2018. godine obradovao sve virtualne kamiondžije američkog i evropskog kontinenta sa novim DLC dodacima koji su proširili postojeće mape. Ljubiteljima vožnje u American Truck Simulatoru otključana je savezna država Oregon, dok se Euro Truck Simulator II proširio na teritorije Litvanije, Latvije i Estonije, a zahvatio je i dijelove Rusije i jug Finske.

IZ OREGONA…

Ukoliko se ne izjašnjavate kao ljubitelj pustinjskih predjela, veoma je moguće da vam se pejzaž u dosad dostupnim teritorijama American Truck Simulatora učinio monotonim. To je posebno naglašeno u usporedbi sa Euro Truck Simulatorom 2, čiji predjeli zaista varijaju bojama, ali i oblicima. Raznolikost u American Truck Simulator upravo donosi Oregon. Guste šume i šumarci, rijeke i jezera, sve to čini ovu izgledom drastično drugačiju teritoriju.

American Truck Simulator Oregon

Za razliku od ostalih DLC dodataka, Oregon se na trenutke čini potpuno divljim dijelom Sjedinjenih Američkih Država, sa dosta off-road elemenata koji će u vas usaditi duboku želju da se pitate kako bi bilo da American Truck Simulator posjeduje fizike tla kakve ima serijal Spintires. Sa off-road segmentima u paketu pristižu uzbrdice i nizbrdice koje igranje čine zanimljivijim i drugačijim u odnosu na ostatak američkog tla izvan gradova. Dok se u ostalim državama može zaspati za volanom (bukvalno!) kada uhvatite pravac, u Oregonu ćete morati stalno biti na oprezu. Ovakva vrsta različitosti je i više nego dobrodošla jer oslobađa American Truck Simulator okova u koje je igra, samom činjenicom da vjerno pokriva jednu geografsku teritoriju, i zapala.

Izdvajaju se i vremenske razlike. Ne sjećam se kada sam u ostatku Amerike završio u kišovitoj oluji – u Oregonu mi se to desilo tri puta. Slučajnost ili ne, ne bih znao reći, ali desilo se prečesto u malom vremenskom okviru da pomislim da me algoritam nagradio.

Zanimljiva je i arhitektura Oregona. Radi se o površinski manjoj državi, sa manjim brojem većih gradova, ali vozeći kroz državu otkriva se posebna slika Amerike, jedan od onih koje smatram šarmantnim. Gradovi, sela i usputne nastambe ljudi uvijek su me podsjećali na arhitekturu iz priča Stephena Kinga. Upravo ta frapantna različitost američkog kontinenta, arhitekture i kulture u odnosu na evropsku me tjera da se konstantno vraćam ovom naslovu.

Oregon je odličan dodatak koji unatoč manjoj površini u odnosu na ostale države donosi toliko noviteta, što vizuelnih, što mehaničkih koji značajno mijenjaju igru i čine je raznovrsnijom.

… U RUSIJU

“Beyond The Baltic Sea” je posljednja ekspanzija iz kuhinje SCS Softwarea u 2018. godini. Ono što je dosad bilo moguće samo uz pomoć modova koje je kreirala vjerna zajednica igrača, sada postaje službeni poduhvat, a to je prodor na teritoriju Rusije. Iako je teritorija Rusije najmanje pokrivena ovim DLC dodatkom, vrijedi napomenuti da je ovo ipak naznaka u kojem bi se smjeru idući DLC dodaci potencijalno mogli kretati, iako ja (uglas sa jako mnogo virtuelnih kamiondžija) prizivam krpljenje rupe i povezivanje Italije i Mađarske preko tranzitne zone zvane Balkan, odnosno jugoslavenskih zemalja, što bi uključivalo, ako ništa, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Beyond The Baltic Sea DLC

Iako je SCS Software poznat po vjernim prikazima područja koje pokrivaju njihove mape, ovaj put su uspjeli postavljeni standard podići na još višu razinu. Od spomenika Drugog svjetskog rata do čudnovatih, futurističkih sakralnih objekata, “Beyond The Baltic Sea” prikazuje nevjerovatne prizore ljudskih kreacije sa sjevera i istoka našeg kontinenta. Ka ovakvim građevinskim rješenjima usmjeravat će vas saobraćajni znakovi ispisani ćirilićnim pismom, što čini dodatnu (i slatku) prepreku svima onima koji ne koriste GPS za kretanje i ne znaju ćirilicu. Pored specifičnih građevina koje tvore svaki od 24 nova grada, vozeći se kroz ovu oblast, susrest ćete se i sa novim, autentičnim vozovima i tramvajima kojima upravlja AI i na čije ćete kretanje morati obratiti pažnju, pogotovo kada dođete u neposrednu blizinu.

Baltička oblast u igru donosi preko 13000 novih kilometara ceste, tako da je i sam okoliš i više nego šarolik. Otkrio sam da je zahvaljujući velikoj količini vodenih površina kraj kojih vozite baltička oblast najljepša u sumrak, kada nebo i vodu prošara tamnija varijanta plave boje.

Industrija je doživjela procvat sa ovim nastavkom; regija Finske je posebno bogata industrijskim sadržajem, te u istoj možete voziti i za ovu regiju specifične teške terete.

“Beyond The Baltic Sea” je standardno kvalitetan DLC dodatak koji ni po čemu ne zaostaje za ranijim radovima ove kompanije, ali se, baš kao i Oregon, izdvaja po različitosti. Kada u jednom trenutku krenete voziti iz baltičke regije ka Italiji, primijetit ćete nevjerovatnu smjenu klima, prirodnih bogatstava, arhitekture i kulture, što ovim simulatorima daje još jednu značajnu ulogu – uče nas o različitostima i mjestima na koja većina nas nažalost nikada neće moći otputovati.