Recenzija: SoftMaker Office 2021

SoftMaker je njemačka kompanija osnovana 1989. godine u Nurembergu. Ovi autori različitih softverskih rješenja najpoznatiji su na tlu Evrope, a nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu u kojoj sarađuju sa tuzlanskom kompanijom Infonet. Najpoznatiji proizvod SoftMakera je njegov office paket SoftMaker Office, trenutno u ediciji 2021, a u ponudi je i visokofunkcionalna besplatna edicija.

SoftMaker Office 2021 je skup uredskih alata koji predstavljaju alternativu najpoznatijem Officeu, onom Microsoftovom. U njemačkoj ediciji Word je TextMaker, Excel PlanMaker, a prezentacije koje ste pravili u PowerPointu sada možete izrađivati u programu Presentations.

Ovi softveri pakovani su u različite pakete, kako one pretplatničke koji vam omogućavaju plaćanje na mjesečnoj ili godišnjoj bazi, tako i klasične i klasične proširene, koji imaju jednu cijenu sa kojom možete sofvere instalirati na maksimalno pet sprava. Velika pohvala ide na račun fleksibilnosti po pitanju licenciranja; kupljena licenca može biti instalirana na Windows, iOS i Linux mašinama.

Nakon višemjesečnog testiranja, da se zaključiti da je SoftMaker Office 2021 moćna alternativa Microsoftu, i to ne samo u domeni cijene. Radi se o brzim i opcijama krcatim rješenjima koja nimalo ne zaostaju za Microsoftovim klasicima; štaviše, u poređenju sa sličnim programima, OpenOfficeom i LibreOfficeom, SoftMaker Office 2021 je jedini set alata koji nativne formate poput .docx i .xlsx otvara bez ikakvih problema i promjena u njihovoj funkcionalnosti ili izgledu.

Dodajte na sve to mogućnost minucioznog uređenja ribbona, odnosno meni trake i izgleda svakog od softvera unutar paketa i moći ćete prilagoditi SoftMaker Office vlastitim potrebama, učinivši njegov izgled retro ili modernim, kako sami želite. Programi su optimizirani i za touch ekrane, pa ukoliko ih koristite, klikom na ikonicu u meniju, ribbon će postati malo širi, kako bi jagodica kažiprsta lakše pronašla ono što traži.

Dvije različite vrste meni traka, za moderno i retro iskustvo

Nažalost, SoftMakerova uzdanica nije bez greške; PlanMaker ponekad zna usporiti, što je bitno napomenuti ukoliko radite sa ZAISTA OGROMNIM Excel dokumentima, a sotftveru nedostaju i neke opcije poput online povezanosti sa servisima koji pomažu u izračunavanju formula, a kojima Microsoftov servis ima pristup. Ukoliko vam je cloud sync važna opcija i navikli ste na komoditet online alata poput Googleovog Docsa ili Officea 365, staroškolski pristup bi vam mogao smetati.

Kad se sve sabere i oduzme, SoftMaker Office 2021 je kvalitetan set alata kojem ipak nedostaju neki važni moderni dodaci na koje smo svi navikli u posljednjih nekoliko godina. No ako ste korisnik koji ne zahtijeva baš svaku funkciju i tražite izuzetno kvalitetnu alternativu Microsoftu, te vas nervira što ostali softveri ovog tipa mijenjaju izgled dokumenata, bolje of SoftMakerovog rješenja nećete pronaći.