Recenzija: SoftMaker Office 2021

SoftMaker je njemačka kompanija osnovana 1989. godine u Nurembergu. Ovi autori različitih softverskih rješenja najpoznatiji su na tlu Evrope, a nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu u kojoj sarađuju sa tuzlanskom kompanijom Infonet. Najpoznatiji proizvod SoftMakera je njegov office paket SoftMaker Office, trenutno u ediciji 2021, a u ponudi je i visokofunkcionalna besplatna edicija.

SoftMaker Office 2021 je skup uredskih alata koji predstavljaju alternativu najpoznatijem Officeu, onom Microsoftovom. U njemačkoj ediciji Word je TextMaker, Excel PlanMaker, a prezentacije koje ste pravili u PowerPointu sada možete izrađivati u programu Presentations.

Ovi softveri pakovani su u različite pakete, kako one pretplatničke koji vam omogućavaju plaćanje na mjesečnoj ili godišnjoj bazi, tako i klasične i klasične proširene, koji imaju jednu cijenu sa kojom možete sofvere instalirati na maksimalno pet sprava. Velika pohvala ide na račun fleksibilnosti po pitanju licenciranja; kupljena licenca može biti instalirana na Windows, iOS i Linux mašinama.

Nakon višemjesečnog testiranja, da se zaključiti da je SoftMaker Office 2021 moćna alternativa Microsoftu, i to ne samo u domeni cijene. Radi se o brzim i opcijama krcatim rješenjima koja nimalo ne zaostaju za Microsoftovim klasicima; štaviše, u poređenju sa sličnim programima, OpenOfficeom i LibreOfficeom, SoftMaker Office 2021 je jedini set alata koji nativne formate poput .docx i .xlsx otvara bez ikakvih problema i promjena u njihovoj funkcionalnosti ili izgledu.

Dodajte na sve to mogućnost minucioznog uređenja ribbona, odnosno meni trake i izgleda svakog od softvera unutar paketa i moći ćete prilagoditi SoftMaker Office vlastitim potrebama, učinivši njegov izgled retro ili modernim, kako sami želite. Programi su optimizirani i za touch ekrane, pa ukoliko ih koristite, klikom na ikonicu u meniju, ribbon će postati malo širi, kako bi jagodica kažiprsta lakše pronašla ono što traži.

Dvije različite vrste meni traka, za moderno i retro iskustvo

Nažalost, SoftMakerova uzdanica nije bez greške; PlanMaker ponekad zna usporiti, što je bitno napomenuti ukoliko radite sa ZAISTA OGROMNIM Excel dokumentima, a sotftveru nedostaju i neke opcije poput online povezanosti sa servisima koji pomažu u izračunavanju formula, a kojima Microsoftov servis ima pristup. Ukoliko vam je cloud sync važna opcija i navikli ste na komoditet online alata poput Googleovog Docsa ili Officea 365, staroškolski pristup bi vam mogao smetati.

Kad se sve sabere i oduzme, SoftMaker Office 2021 je kvalitetan set alata kojem ipak nedostaju neki važni moderni dodaci na koje smo svi navikli u posljednjih nekoliko godina. No ako ste korisnik koji ne zahtijeva baš svaku funkciju i tražite izuzetno kvalitetnu alternativu Microsoftu, te vas nervira što ostali softveri ovog tipa mijenjaju izgled dokumenata, bolje of SoftMakerovog rješenja nećete pronaći.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here