Slime-san: Ljiga na usta izlazi

Slime-san, slina/ljigavac po vokaciji, budi se u utrobi velike gliste. Ima dva izbora. Prvi je mirovati i završiti rastočen, ili krenuti od ka vrhu i natjerati glistu da ga povrati.

Ovo je premisa platformera Slime-san, igre jednostavnih mehanika i iznimne težine koja upravo zbog tih karakteristika podsjeća na platformere kakvi su Super Meat Boy i The End Is Nigh. Zbog te orijentacije i preuzima sve osobine prethodnika; dizajn je baziran na postepenom uvođenju novih neprijatelja i mehanika, te motivaciji kažnjenika, odnosno želji da probate još samo jednom kad umrete. A umirat ćete na stotine puta.

Razvojni tim Fabraz je anatomski neprecizan želudac gliste satkao od više od četiri stotine soba. Sobe se mogu poimati kao posebni nivoi (iako jedan nivo zapravo čini nekoliko soba), gdje trebate prijeći iz jednog dijela u drugi, bez da poginete. Igra sve vrijeme zahtijeva perfekcionizam od igrača, bilo kroz sakupljanje jabuka koje se nalaze na nepristupačnim dijelovima nivoa, ili što brži prelazak nivoa. Ove dvije akcije će vas natjerati da požurite i poginete, iznova i iznova.

Vizuelna prezentacija je na samom početku poprilično napadna, ali brzo ćete navići svoje oči na fascinantan i neobičan svijet čije kombinacije crvene, zelene i plave boje uveliko pomažu da razumijete gdje smijete, a gdje ne smijete stati. Grafiku prati i odličan chiptune soundtrack koji je dovoljno repetitivan da ne ometa, ali i zanimljiv da ne umara.

Oni koji imaju vremena da preuzmu titulu arkadnih kolekcionara i speedrunnera, obradovat će se modovima koje mogu otključati, poput New Game+, Boss Rush (samo borbe sa šefovima) i Speedrun.

Najvažnije kod ovih vrsta igara je to što su kontrole krajnje responzivne, i kada pritisnete dugme, možete očekivati akciju na ekranu. Obično sumnjam u eksplozivna obećanja poput precizno u piksel, ali u slučaju Slime-Sana, za svoje neuspjehe mogao sam kriviti isključivo sebe (ili, tradicionalno, joystick).

Baš kao i njegov rođak Super Meat Boy, Slime-San će uzrokovati određenu količinu frustracije u igračima. Ta frustracija je nešto na šta se morate naviknuti – ovo nije jednostavna igra niti je namijenjena djeci. No svaki uspjeh izazvat će u vama neviđeno zadovoljstvo – ako pripadate ovom dijelu ljubitelja digitalne zabave, Slime-San: Superslime Edition je najbolja verzija igre.

Testirano na konzoli Nintendo Switch.