U sedmoj godini postojanja i šestoj ekspanziji, mapa Euro Truck Simulatora 2 proširila se dalje prema istoku do same granice sa azijskim kontinentom. U DLC dodatku Road To The Black Sea igrači su dobili priliku da voze i razvoze teritorijama Rumunije, Bugarske i evropskog dijela Turske.

Road To The Black Sea je kreiran po svim standardima SCS dodataka za njihove simulacije. Radi se o poprililično detaljno modeliranom dijelu evropskog kontinenta koji je vizuelno značajno drugačiji od ostatka Evrope. Ta vizuelna različitost uzrokuje i određene promjene u načinu igranja.

Različitost ćete prvenstveno primijetiti u zavojitosti cesta koje izgledaju najbalkanskije dosad. Ako ste se ikada vozili prema Novom Sadu preko graničnog prelaza Karakaj-Mali Zvornik, sigurno znate do prije nekoliko godina ruiniranu cestu sa one strane bh. granice. Dosta cesta u Road To The Black Sea izgleda upravo tako.

Za razliku od cesta na zapadnom dijelu evropskog kontinenta, ceste na istoku pružaju istinski izazov svim vozačima teških tereta zbog svoje zavojitosti i uskih traka. Mnogo ih se u Bugarskoj i Rumuniji transformiše u jednosmjerne puteve, a to u kombinaciji sa nasumičnim dešavanjima na cesti i kompjuterski produciranim čepovima u saobraćaju znači mnogo sati kruženja i manevrisanja što iziskuje veliku količinu umijeća.

Idemo negdje…

Vozim prvi put!

Gepostet von Pliss Ken am Freitag, 17. April 2020

Ni prelazak granice više nije tako lagan posao. Na ovim graničnim prijelazima morat ćete prolaziti pasoške i robne kontrole, što je i više nego realan prikaz, a trake su toliko zamršene da mi se nije jednom desilo da potpuno fulam kontrolu i platim masnu kaznu. Jedna stvar doduše opasno fali, a to je zadržavanje na granici koje bi unijelo dodatnu dozu realnosti u Euro Truck Simulator 2.

Infrastruktura ovih zemalja razbacana na mreži koju plete više od 10000 kilometara cesta je također predivno dočarana. Između 20 gradova u kojima su na prodaju ponuđene nove garaže, razbacani su gradići, predivna priroda i raštrkana sela. Svako malo ćete naići na gigantski krst koji svjedoči utjecaju religije na zemlje sadržane u DLC-u, te prepoznatljive sumorne zgrade u brutalističkom stilu, takozvane commie blokove prepoznatljive za dio svijeta u kojem je vladao socijalizam/komunizam. Na cesti ćete moći vidjeti i za naše krajeve uobičajene prizore, barem u ruralnim dijelovima – konjske zaprege koje lagano voze istim putem kao i motorna vozila.

road to the black sea dlc
Balkan. 1/1.

Turska je možda i ponajviše zakinuta u ovom naslovu. U istom se nalazi samo evropski dio Turske, svega 5% njene teritorije, ali je barem pravda zadovoljena što se tiče Istanbula koji je sada oficijelno najveći grad u Euro Truck Simulatoru 2.

Uz skandinavski dodatak ETS2, upravo je Road To The Black Sea možda i najkomplikovaniji DLC, te ga ne bih preporučio onima koji se prvi put susreću sa igrom, ali ako ste veteran, kupovina se čini kao jedini i logičan izbor. Sada kada znamo da će Iberia DLC donijeti Španiju i Grčku, za nadati se da će i pravi, ovaj krvavi Balkan i njegove stranputice uskoro doći na red. Svijet Euro Truck Simulatora 2, pogotovo nakon potpuno redizajniranog zvuka i nove 1.37 verzije se nikada nije činio većim i primamljivijim.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here