Road To The Black Sea: Zavojita rodna gruda

U sedmoj godini postojanja i šestoj ekspanziji, mapa Euro Truck Simulatora 2 proširila se dalje prema istoku do same granice sa azijskim kontinentom. U DLC dodatku Road To The Black Sea igrači su dobili priliku da voze i razvoze teritorijama Rumunije, Bugarske i evropskog dijela Turske.

Road To The Black Sea je kreiran po svim standardima SCS dodataka za njihove simulacije. Radi se o poprililično detaljno modeliranom dijelu evropskog kontinenta koji je vizuelno značajno drugačiji od ostatka Evrope. Ta vizuelna različitost uzrokuje i određene promjene u načinu igranja.

Različitost ćete prvenstveno primijetiti u zavojitosti cesta koje izgledaju najbalkanskije dosad. Ako ste se ikada vozili prema Novom Sadu preko graničnog prelaza Karakaj-Mali Zvornik, sigurno znate do prije nekoliko godina ruiniranu cestu sa one strane bh. granice. Dosta cesta u Road To The Black Sea izgleda upravo tako.

Za razliku od cesta na zapadnom dijelu evropskog kontinenta, ceste na istoku pružaju istinski izazov svim vozačima teških tereta zbog svoje zavojitosti i uskih traka. Mnogo ih se u Bugarskoj i Rumuniji transformiše u jednosmjerne puteve, a to u kombinaciji sa nasumičnim dešavanjima na cesti i kompjuterski produciranim čepovima u saobraćaju znači mnogo sati kruženja i manevrisanja što iziskuje veliku količinu umijeća.

Ni prelazak granice više nije tako lagan posao. Na ovim graničnim prijelazima morat ćete prolaziti pasoške i robne kontrole, što je i više nego realan prikaz, a trake su toliko zamršene da mi se nije jednom desilo da potpuno fulam kontrolu i platim masnu kaznu. Jedna stvar doduše opasno fali, a to je zadržavanje na granici koje bi unijelo dodatnu dozu realnosti u Euro Truck Simulator 2.

Infrastruktura ovih zemalja razbacana na mreži koju plete više od 10000 kilometara cesta je također predivno dočarana. Između 20 gradova u kojima su na prodaju ponuđene nove garaže, razbacani su gradići, predivna priroda i raštrkana sela. Svako malo ćete naići na gigantski krst koji svjedoči utjecaju religije na zemlje sadržane u DLC-u, te prepoznatljive sumorne zgrade u brutalističkom stilu, takozvane commie blokove prepoznatljive za dio svijeta u kojem je vladao socijalizam/komunizam. Na cesti ćete moći vidjeti i za naše krajeve uobičajene prizore, barem u ruralnim dijelovima – konjske zaprege koje lagano voze istim putem kao i motorna vozila.

road to the black sea dlc
Balkan. 1/1.

Turska je možda i ponajviše zakinuta u ovom naslovu. U istom se nalazi samo evropski dio Turske, svega 5% njene teritorije, ali je barem pravda zadovoljena što se tiče Istanbula koji je sada oficijelno najveći grad u Euro Truck Simulatoru 2.

Uz skandinavski dodatak ETS2, upravo je Road To The Black Sea možda i najkomplikovaniji DLC, te ga ne bih preporučio onima koji se prvi put susreću sa igrom, ali ako ste veteran, kupovina se čini kao jedini i logičan izbor. Sada kada znamo da će Iberia DLC donijeti Španiju i Grčku, za nadati se da će i pravi, ovaj krvavi Balkan i njegove stranputice uskoro doći na red. Svijet Euro Truck Simulatora 2, pogotovo nakon potpuno redizajniranog zvuka i nove 1.37 verzije se nikada nije činio većim i primamljivijim.