R-Type Dimensions EX: Dvadeset godina kasnije, Dobkeratops je mrtav

Jedan sam od onih koji se sjećaju R-Typea u njegovom izvornom obliku arkadne mašine i nemilosrdnog žderača žetona. Iremovu igru nisam igrao 1987. godine kada je objavljena, već godinama kasnije, u jednom od onih ljetnih zabavnih kampova sredinom devedesetih koji uskrsnu iznova kada turisti počnu militi ulicama. Igra je bila nemilosrdno teška i nikada nisam uspio pobijediti prvog šefa, a bez novca bih ostajao već nakon runde ili dvije.

Godinama kasnije, kako sam proširio svoje znanje o pop kulturi, shvatio sam da prvi šef R-Typea neodoljivo podsjeća na Osmog putnika H.R. Gigera, a kada sam dobio priliku da zaigram R-Type Dimensions EX na Nintendo Switch konzoli, saznao sam šefovo ime (Dobkeratops) i pobijedio ga po prvi put u životu.

Trebalo mi je dvadeset i kusur godina. Nikad nije kasno.

R-Type Dimensions EX je stara igra koja se još 2009. godine pojavila na X-Box i Playstation konzolama te generacije, ali je u novembru 2018. godine zaokupila pažnju igraće javnosti kada je uskrsnula na Steamu i Switchu. U osnovi, igra se ne razlikuje od paketa objavljenog 2009. godine, osim po mogućnosti da se vrijeme ubrza ili uspori, što dodatno otežava ili olakšava igrivost (odatle ono EX u naslovu).

R-Type Dimensions EX donosi originalni naslov i nastavak R-Type II u paketu koji igračima nudi igranje originalnih i unaprijeđenih verzija. Prvi izbor koji ćete nakon odabira naslova imati je da li želite igrati klasični ili Infinite mod. Klasični mod je ono na šta smo navikli u igrama ovog tipa – imate tri života i nakon toga je kraj ili nastavak. U mom slučaju klasični mod bi bio ‘imam tri života, onda čekam četiri dana da opet pokušam zaigrati, pa ako i to izgubim, čekam naredno ljeto’. Infinite mod je dodatak koji nudi beskonačno mnogo života i instantno pojavljivanje na mapi nakon smrti. Iako se na prvu čini da je to varanje, te da taj mod cijedi sav izazov iz naslova, istina je drugačija. Razvojni tim je uspio nemilosrdnu igru prilagoditi početnicima u žanru općenito, kako ne bi odustali već nakon nekoliko neuspjeha. Igra zapravo prati koliko ste života izgubili i nakon što završite sa osam nivoa u originalnoj igri ili šest u nastavku, moći ćete svoje ime upisati na listu najboljih. Samim tim, Infinite mod vas tjera da postanete bolji ukoliko želite zauzeti mjesto na samom vrhu.

Grafički modovi su iduća opcija koju konfigurišete – birate 2D ili 3D prikaz grafike, vrstu kamere, kao i omjer ekrana. Stara grafika (2D) uz novi omjer (widescreen) pokazala se kao najbolji izbor. Ništa manje dobra opcija je i 3D grafika koja u paketu donosi i remasterizirani soundtrack, a samo jednim pritiskom na dugme birate kakvu grafiku želite na ekranu i promjena se dešava na licu mjesta, bez dodatnih izlazaka u menije ili učitavanja.

R-Type i R-Type II su i dalje nemilosrdno teške igre. Danas sam bolji igrač, ali su me nivoi ipak dobro oznojili. Ovo su shmup naslovi koji ne maltretiraju oko sa previše bullethell scena, posebno u odnosu na današnje igre ovog tipa, ali nepredvidljivost protivnika i smjera iz kojeg dolaze će vas stalno držati na rubu stolice i nervnog sloma.

Igra omogućava i kooperativno igranje, te je taj mod u kombinaciji sa Infiniteom odličan način da upoznate omladinu (kao što to ja radim) sa jednim od naslova iz djetinjstva djece devedesetih.