Prana Breath ili umjetnost disanja

Šta razlikuje žive i mrtve? Sigurno možete navesti hiljadu i jedan razlog, ali nevidljiva sila koja ispunjava naše tijelo je jedan od najočiglednijih. Disanje pokreće naša tijela, stabilizira funkcije, ali i emocije. Jogiji vjeruju da se dahom prenosi životna energija, odnosno prana. Pranayama je tehnika kontrolisanog disanja, neodvojiva od joge, korisna svima, makar se jogom ne bavili u životu. Tehnike pranayame su najefektnije u sjedećem položaju, ispravljenih leđa, a neki od korisnih rezultata praktikovanja ove drevne vještine su bolja cirkulacija, smanjenje intenziteta i učestalosti napada astme, stabilizacija krvnog pritiska, umanjenje simptoma tjeskobe i depresije. Dovoljno je svega nekoliko minuta vježbe svaki dan da se vaše zdravstveno stanje poboljša, a posebno je korisna pušačima koji, kao što svi znamo, najčešće kubure sa kratkim dahom.

Prana Breath je jedno od najelegantnijih rješenja za učenje i praktikovanje pranayame. Radi se o besplatnoj Android aplikaciji (rijetkost da je aplikacija ekskluzivna za korisnike Android uređaja) čiji korisnici imaju priliku dokupiti i punu (Guru) verziju, bilo zauvijek ili na periode od tri mjeseca i godinu dana.

Osnova Prana Breath aplikacije je jednostavan mjerač vremena koji vizuelno i zvučno podučava korisnike kako da dišu. Raznobojni krug i štoperica pokazuju korisnicima kada trebaju udahnuti, izdahnuti ili zadržati dah, te da li trebaju disati na usta, nos ili jednu od nozdrva. Praćenje je iznimno jednostavno, a nakon nekog vremena, prestat ćete gledati vizuelne pokazatelje i početi slušati aplikaciju, dodatno opuštajući svoj organizam.

Prana Breath u svojoj besplatnoj verziji donosi osam različitih postavki. Ove tehnike disanja koriste se za opuštanje, povećanje koncentracije, pomoć u trenucima kada želite zapaliti cigaretu ili umanjivanje efekata stresa. Neke su teže za izvesti od drugih, pa su mogućnosti upisivanja dodatnih varijacija na osnovu već dostupnih postavki i više nego dobrodošle ako ste početnici. Svaka minuta disanja upisuje se u korisnički profil, kao i statistike koje vam pomažu da analizirate svoj napredak u prakticiranju pranayame.

Koristeći besplatnu verziju sedam dana, svaki dan po dvadeset minuta, primijetio sam značajan napredak u tehnici disanja i mogućnostima. U nekoliko navrata testirao sam aplikaciju u stresnim situacijama i argumentovano tvrdim da pranayama pomaže u smirivanju jer se radi o vrlo jednostavnim, drevnim metodama primirivanja organizma.

Aplikacija svim novim korisnicima donosi i sedam dana besplatnog Guru programa. Postoji nekoliko vrsta Guru verzije: možete se pretplatiti na period od tri mjeseca i godinu dana. Pretplata od godinu dana košta 4 dolara i jasno je da je isplativa, no doživotna licenca je još bolja investicija. Sa minimalnom donacijom od osam dolara, dobijate doživotnu licencu i fantastične nove opcije koje omogućavaju korisnicima da se uvjere da su metode pouzdane i korisne (što mogu učiniti i sa sedmodnevnim besplatnim Guru pristupom). Guru verzija donosi mnogobrojne dodatne opcije kakve su testovi, mogućnost kreiranja rezervnih podataka i pohranjivanje istih na Google Drive servere ili memoriju aparata koji koristite, kao i dodatne grafičke i audio opcije.

No tri su najvažnija dodatka u Guru verziji koji je čine tako privlačnom. Prvi su dodatne vrste treninga disanja. Brojni tibetanski, sufijski, pranayama i orijentalni treninzi, kao i ‘moderne’ tehnike kakve su takozvano 4-7-8 disanje koje psihoterapeuti koriste kako bi umanjili napade panike za vrijeme seansi. Već postojeće i dodatne tehnike možete urediti ili u potpunosti izmijeniti, kreirajući nove, eksperimentalne metode. Dinamički treninzi dopuštaju unošenje izmjena koje progresivno otežavaju vaše seanse treniranja, čineći svaki narednih krug udisaja i izdisaja većim izazovom. No najvažniji aspekt Guru verzije su testovi. Tri respiratorna i dva kardiovaskularna testa omogućavaju Vam da vidite vizuelno koliko napredujete iz dana u dan i sedmice u sedmicu.

Prana Breath je jedna od najkorisnijih aplikacija koje sam koristio dosad, jedna od onih koje ulaze u elitnu skupinu aplikacije koje se instaliraju odmah pri kupnji novog mobitela ili reinstaliranju sistema na starom.

Više informacija na http://pranabreath.info/