Pinball FX3 Williams Volume 5: tri klasika, dva odlična

Kako prolaze mjeseci, Zen Studios se iznova i iznova dokazuje kao pravi izbor za nastavak posla koji je solidno obavljao Farsight Studios. Ipak, ovaj nivo kvaliteta proizvoda i ažurnosti ka igraćoj zajednici Farsight nažalost nikad nije imao, tako da su nakon nekog vremena skoro svi vapaji za Williams tablama na Pinball Arcadeu u potpunosti utihnuli.

Volume 5 izašao je nakon horror paketa koji je sadržavao poznate Creature From The Black Lagoon i Monster Mash, a sadrži tri table koje se smatraju klasicima i koje su bliske svim igračima Pinball Arcadea.

Jedna od njih, Tales of The Arabian Nights, besplatno je ponuđena svim igračima Pinball Arcadea, tako da nema osobe koja je igrala ovaj naslov, a da nije nije probala. U pitanju je poprilično kompleksna tabla koja nažalost pati od mrtvih uglova koji veoma često znaju poslati loptu u provaliju, te će vam biti potrebna ekstremna preciznost. Ovo nikad nije bila tabla za početnike, te mi ni dan-danas nije jasno zašto se Pinball Arcade odlučio da je koristi za demonstraciju vlastite igre.

Još jedan klasik u ovom paketu, Cirqus Voltaire, predstavlja jednu od najpoznatijih tabli druge polovice devedesetih godina. Ovaj neponovljivi dizajn rezultat je genijalnosti dvojca Johna Popadiuka i Camerona Silvera. Šarena tabla zahtijevat će nekoliko partija snalaženja, ali njen dizajn će veoma brzo dopustiti veoma mnogo kombo varijanti.

No Good Gofers nikad nisam naročito volio. Čak štaviše, nikad nisam volio digitalnu verziju table jer nikad nisam znao gdje lopta ide, kako je tabla podijeljena na dva nivoa. Stvarna varijanta table je donijela inovacije na polju elektromehaničkih patenta, pa je samim tim važna, ako ništa, iz historijskih razloga. Meni ostaje najanje vrijedna u ovom pakovanju, srećom dvije prethodno spomenute opravdavaju cijenu.

Kao i svi raniji Wiliams paketi objavljeni kao Pinball FX3 DLC, i ovaj donosi klasične i remasterizirane verzije tabli sa animiranim elementima. Dobri jesu, ali najčešće smetaju i znaju usporiti framerate, bez obzira na PC konfiguraciju koju posjedujete – testirano na dvije mašine.