Pikselizacija: VENOM PINBALL (PINBALL FX2 DLC)

venompinball1
1993. godine se na kioscima pojavila jedna od meni najdražih stripovskih priča Marvel univerzuma. Doduše, istu sam čitao nekoliko godina kasnije sa prijevodom na hrvatski jezik, a onda sam naknadno opet prije nekoliko godina nabasao na originalna engleska izdanja i uživao u istom crtano-pisanom spektaklu. Vjerujem da su neki po naslovu pogodili o kojoj se priči radi: “Maximum Carnage” je saga od četrnaest dijelova koja je udružila zaklete neprijatelje, Venoma i Spider-Mana (i još nekoliko junaka) u borbi protiv psihotičnog Carnagea i njegove ekipe pacijenata. Ova priča, puna krvi i heavy metal referenci, umočena u šmek devedesetih jedan je od glavnih razloga zašto sam zavolio Spider-Mana, odnosno njegov univerzum.

Činjenica da je Zen Studios napravio tablu koja je posvećena Venomu, ali na kojoj se nalaze i dodatni likovi (CARNAGE!!!), bila je dovoljna da zabalim na prvi pogled na slike iz igre.

Kada uskoro budete imali priliku upaliti Venom Pinball, već nakon prvih nekoliko partija ne može vam ne biti jasno koliko je “Maximum Carnage” inspirisao samu tablu. Od one-linera do atmosfere koja vlada dok je igrate. Uskoro nije relativan pojam: tabla će biti objavljivana od devetog do jedanaestog decembra ove godine na različitim platformama (konzole, PC, mobilne platforme). Ja sam igrao i još uvijek igram Steam verziju koja stiže desetog decembra.

venompinball2

Kao i ranije objavljena The Walking Dead tabla, Venom Pinball je šareno (dobro, TWD nije toliko šarena…) čudo prepuno rampi, bumpera i skrivenih prolaza koji će vašu loptu odvesti na sve strane. Tabla je iskonstruisana od dva dijela. Na donjem se nalazi rampa za oslobađanje Carnagea i pokretanje njegove mini-igre, zaključavanje lopti za multiball, a na gornjem imate priliku da koristeći čak tri flipera aktivirate dodatne modove. Dva su zanimljiva noviteta na Venom Pinball tabli. Webbed Ball mod omogućava ‘zaključavanje lopte’ sa kojom možete igrati ukoliko izgubite loptu u igri, a Spider-Sense dopušta da osjetite kada ćete izgubiti loptu, te da sa pravilno tajmiranim drmanjem table spasite loptu iz rampe koja vodi van igre.

Kako je sama tabla puna elemenata i građena ‘na spratove’, javljaju se dva problema. Prvi je činjenica da ćete zbog detaljnosti mape i lake tranzicije između spratova često morati nagađati gdje je lopta. Ako ste bili u prilici zaigrati Pinball FX2 tablu Secrets of The Deep, onda znate tačno o čemu pričam. Sreća je u tome što vremenom steknete znanje o kretanjima lopte, pa se to sve nekako izbalansira. Drugi problem je rješiv samo iskustvom: ova mapa definitivno nije mapa za one koji žele zavoljeti Pinball FX2. Postoji nekoliko mapa koje naprosto vole da ubiju igrače u pojam sa konstantnom opasnošću od odlaska lopte van igre bočnim rampama. Mrtvi uglovi, nemogućnosti pravilne kontrole ukoliko ne znate finte i cake – da, Venom Pinball će vam dobro zagorčati život ako niste navikli na samu igru.

venompinball3

Grafički i zvučno, Venom Pinball zadovoljava sve standarde Pinball FX2 radova, što ako ne znate, znači – vrhunca grafička prezentacija, odlična (u ovom izdanju i poprilično adrenalinom nabijena) muzička podloga, ali i zvučni efekti. Valja izdvojiti glasove. Kao što rekoh – sudeći po rečenicama i glasovima, jasno je da je “Maximum Carnage” velika inspiracija za ovu tablu.

Venom Pinball je jedna od težih i ljepših Pinball FX2 tabli sa Marvelovom licencom. Ne bih je preporučio početnicima, ali nakon što steknete osnovna znanja po principu funkcionisanja digitalnog flipera, bacite se simbiotu u… ruke? Pipke? Crnu slinu?

Venom Pinball će uskoro biti dostupan na Steamu, ali i na konzolama i mobilnim platformama. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku