Pikselizacija: ULTIMATE GENERAL: GETTYSBURG

gettysburg

Ako ste imali tu sreću da aktivnu igraću karijeru započnete u drugoj polovici devedesetih, te ste teško stečene džeparce davali za hrvatske časopise kakvi su bili PC Chip i BUG, veoma je moguće da 1997. godine niste fulali odličnu vojnu strategiju Sid Meier's Gettysburg koja je potekla iz ruku i uma, kao što već i sam naslov kaže, Sida Meiera. Meni je donekle bilo zabavno igrati Gettysburg; kažem donekle, jer da se razumijemo, nisam baš imao pojma šta radim, te sam veoma često gubio bitke.

Ugledavši  Ultimate General: Gettysburg na Steamu, bio sam uvjeren da se radi o remakeu ove odlične strategije. Ne, nije u pitanju samo ime, već je devetog oktobra na Steamu omogućena kupnja Sid Meierovih klasika, igara Covert Action i Colonization, pa me to navelo da pomislim da se radi o uskrsnuću Meierovog naslova. Bio sam u krivu, Ultimate General: Gettysburg je prvi projekt Game Labsa predvođenog Nickom Thomadisom, autorom poznatog Darthmod moda za Empire: Total War. Ukoliko vam ime ništa ne znači, reći ćemo da je Nick Thomadis od igre Empire: Total War napravio igru kakvu bi razvojni tim htio napraviti.

Ultimate General: Gettysburg ima samo jednu kampanju: bitku kod Getisburga. Neki će odmahnuti glavom i reći: samo jednu? Da, samo jednu. Ali kakvu.

Krenimo od početka: ova najveća bitka Američkog građanskog rata bila je ujedno i prekretnica ovog sukoba. Ultimate General: Gettysburg vam pruža mogućnost da ispočetka proživite tri paklena dana i da vodite hiljade i hiljade vojnika u smrt ili pobjedu. No sa malom razlikom u odnosu na druge vojne strategije: ovdje su svi podaci hirurški tačni, te igra prestaje biti obična vojna strategija, a postaje borbeno-strateško-taktički simulator.

Samostalnu igru započinjete birajući stranu koju želite voditi (Unija ili Konfederacija). Svaka strana dolazi sa prednostima i manama, vlastitim brojem vojnika i teškog naoružanja. Možete izabrati cijelu bitku ili pojedine dijelove bitke (scenarije koje otključavate pobjedama) gdje vam je cilj da osvojite određeni dio mape ili da krenete sa određene (historijski tačne) tačke u samoj bici. Možete li izmijeniti tok historije?

gettysburg1

Kada se igra učita, ugledat ćete prelijepu kartu getiburškog bojišta koja je vjerno modelirana po stvarnom mjestu. Vidi se da je uložena velika količina vremena i ljubavi u samo modeliranje, a razvojni tim pomagao se i dokumentima, te satelitskim snimkama područja. S druge strane, to je i za očekivati jer je to jedina mapa u igri. Vojske su na početku bitke postavljene na mjestima gdje su se zatekle na samom početku stvarne bitke, te se vojskama upravlja uz pomoć miša. Pojačanja u igru također dolaze iz smjerova iz kojih su dolazila u stvarnosti. U igri vodite garnizone i divizije, a ne pojedinačne vojnike, što je i očito zbog činjenice da su u bici učestvovale hiljade ljudi. Naravno, divizije možete grupisat ili rasformirati, te svakoj davati posebne zadatke. Partije se odvijaju unutar pola sata do sat što u svijetu igre predstavlja tri dana bitke i produžetke  u vidu četvrtog dana. Igra nije tu da samo zabavi, već i da pokrene moždane vijuge. Iako je mapa detaljna, modeli vojnika su minijaturni i minimalistički dizajnirani, muzike unutar same partije nema, a ono što ćete najčešće čuti su urlici panike, oduševljenja, borbenog zanosa, udaraca metala o metal i fijukanja raznih kalibara projektila. Tačno da podigne atmosferu, ali da ne odvraća pažnju.

Moguće da ćete postaviti sljedeće pitanje: ako je igra tako historijski precizna i prati sve aspekte bitke, da li to znači da postoji i određeni, tačno utvrđeni način da se svaka partija pobjedi? Čitaj sad…

Ultimate General: Gettysburg briljira na nekoliko polja i definitivno je na putu da preuzme ulogu strategije godine (nisam igrao novi Civilization naslov). Izbor težine partije više nije stvar linearnog povećanja težine. Zahvaljujući devet različitih AI osobnosti, neprijatelj će analizirati vaše akcije i reagirati u skladu sa vašim ponašanjem. Da, kompjuterski protivnik u ovoj igri ne vara i nije podložan nikakvom scenariju, već u stvarnom vremenu proučava vaše poteze i djeluje u skladu sa vašim taktikama – nekada će napasti agresivno, nekad će se povući. U dosta slučajeva, primjetit ćete da traži način da vam priđe sa strane, što je ubojito. Kompjuter je zabavan i odlično simulira stvarne ljudske reakcije. Čak i kada griješi, što se ne događa često, kompjuterom vođeni protivnik griješi zahvaljujući vašoj dobroj strategiji, a ne lošem sistemu umjetne inteligencije, zato se slobodno potapšite po ramenu ako ga uhvatite u zamku.

gettysburg2

Odlično je implementirana i statistika zaklona koja zavisi od vrste i nagiba terena, vidno polje divizija, kao i njihov moral i energija. Snagu divizije iskusan igrač će čuvati za krucijalne momente bitke kada svaka ofanziva može promjeniti finalni ishod. Vaši vojnici nisu mehaničke lutke bez duše – ukoliko se nađu u neprijateljskom okruženju, pod vatrom, očekujte da će nastati panika i povlačenje ukoliko im je moral slab, pa makar im vi naredili da čuvaju pozicije.

I koliko god Ultimate General: Gettysburg bio kompleksna igra u koju su utkani različiti elementi, nevjerovatno sa kolikom će lakoćom čak i apsolutni početnici u žanru savladati osnove i baciti se na samo igranje. Igraće sučelje je pojednostavljeno i igraču dostavlja samo najpotrebnije informacije, a većina igraćih komandi svedena je na tri dugmeta i pokrete miša.

Ukoliko vam se desi nakon mnogo partija da kompjuter više ne predstavlja prijetnju (nisam još došao do tog nivoa, ali sve je moguće), okušajte se u multiplayeru. Po riječima razvojnog tima, multiplayer segment igre je i dalje nedovršen; to ne znači da je igra u nekoj alfa ili beta fazi, već da će se nove ideje, u skladu sa zahtjevima igrača, implementirati u budućnosti. Zasad, moguće je da igrate mečeve jedan-na-jedan gdje birate jedan od pet scenarija unutar Bitke kod Getisburga. Ja sam dosad odigrao nekoliko i ne mogu vam opisati kakav je užitak nakon četrdeset i pet minuta gubljenja, kada pomislite da je sve propalo, napraviti jedan potez koji protivnik ne očekuje i preokrenuti igru u svoju korist. Zadivljujuća količina sreće i adrenalina kad vidite kako vaše čete gaze rijeku i tjeraju protivnika u sumanuti bijeg.

Ultimate General: Gettysburg nije duhovni nasljednik Sid Meirove strategije, već je duplo bolja igra, a definitivno i jedna od najboljih strategija u zadnjih nekoliko godina. Ovaj indie biser dosad nepoznatog izdavača dokaz je koliko dobrog može donijeti posvećeni tim kojeg vodi čovjek iz mase kakav je Nick Thomadis i koji je sve ono što je sam želio odigrati integrisao u ovaj naslov. Za nadati se da će nove bitke doći što prije, a ja se pritajeno nadam da ćemo ugledati i upravljati krvoprolićima iz Prvog svjetskog rata.

APSOLUTNA PREPORUKA.

Ultimate General: Gettysburg je dostupan po cijeni od 11,99 € na Steamu. Zahvaljujem se Game Labsu na promotivnom primjerku