Pikselizacija: THE LONG DARK

longdark

Upozorenje: Ovo NIJE recenzija finalnog produkta. Ova igra se trenutno nudi u pre-alpha/alpha/beta/early access fazi i osvrt je baziran na osnovu verzije igre ponuđene na igranje u trenutku pisanja recenzije. Finalni produkt se može nikako ili drastično razlikovati od onoga predstavljenog u ovom tekstu.

Ima tome skoro pa decenija kako se ekipa nekadašnje 202-jke odlučila amaterski baviti planinarenjem i provesti jedan vikend u domu Stanari koji se nalazi na 1585 metara nadmorske visine na Bjelašnici. Sam uspon je prošao bez previše problema, uz viku, dobacivanje i alkohol koji je neke poprilično usporio u dolasku.

Povratak je doduše bio malo drugačiji.

Za vrijeme spuštanja u civilizaciju neko je predložio da bi mogli krenuti ‘kraticom’. Kratica je rezultirala gubljenjem u mraku i šumi, sa koljenima u snijegu, na neoznačenom terenu. Trebalo nam je više od šest sati da se spustimo,  a u povratku je moj prijatelj zaradio lom kosti lakta poletivši na klizavom terenu. Bili smo gladni, mokri, žedni i uplašeni. Iskustvo nije bilo nimalo zabavno.

Upravo me atmosfera survival naslova The Long Dark podsjetila ne te mučne trenutke. Ovaj naslov razvija nova kuća, Hinterland Studio, ali nemojte ni pomisliti da su u pitanju nepoznata lica. Studio čine veterani industrije koji su dosad radili na naslovima kakvi su God of War, Far Cry III, The Elder Scrolls III: Morrowing i mnogim drugima. No idemo redom…

Surival žanr postao je krava muzara i zlatna koka igraće industrije. Svaki dan se pojavi novi indie ili AAA naslov koji nas tjera da preživimo nešto, najčešće isfrustrirane igrače u postapokaliptičnoj postavci koji pucaju u sve što se kreće i time uništavaju čar skoro svakog naslova. The Long Dark radi sličnu stvar, ali na potpuno drugačiji način, elimirajući naporne elemente.

longdark1

Prva i osnovna razlika je u priči. U ulozi ste pilota koji prisilno slijeće u nepristupačnu kanadsku divljinu. Razlog vašeg slijetanja je nimalo prijatna geomagnetska katastrofa koja je zadesila svijet. Imate jedan cilj – preživjeti. Da priča neće biti samo ukrasni papir igre, dokazuje i činjenica da već sada Hinterland Studio najavljuje kampanju koja će biti dostupna u punoj verziji igre, a koja će sadržavati veliki broj noviteta, te će se objavljivati epizodno. Kroz priču će se objasniti i sama katastrofa, a srest ćete različite likove koji će predstavljati ili pomoć ili prijetnju. Zasad je dostupan sandbox mod koji igračima omogućava da probaju preživjeti što duže na jednoj od dvije relativno velike mape na kojima se samo predmeti i neprijatelji generišu na različitim mjestima iz epizode u epizodu. Nemojte pomisliti da će vam biti dosadno. U okruženju kakvo je ova ledena pustoš, deset kvadratnih kilometara trenutno dostupnih je i više nego dovoljno.

Razlika između The Long Darka i ostalih survival igara sa permadeath opcijom je u okruženju. Skoro svaka survival igra na tržištu postavlja igrača u borbu sa nepostojećim živinama ili drugim igračima. Drugim riječima, napadat će vas zombiji, mutanti, karakondžule, ali i drugi igrači. U slučaju The Long Darka, opasnost vreba sa svih strana, ali opasnost koja vas može zadesiti i u stvarnosti. Vaši glavni neprijatelji u igri su okrutna zima, priroda i tjelesne funkcije. Ne zvuči dovoljno izazovno?

Kako se igra odvija u prirodnom okruženju u kojem vlada vječna zima, uvijek postoji mogućnost da se smrznete.  Igra će zimu postavljati kao izazovnog neprijatelja kojeg nikad nećete moći pobjediti, već ćete ga eventualno samo natjerati da se povuče nazad na nekoliko minuta, tako što ćete ložiti vatru, provoditi vrijeme u zatvorenom prostoru ili oblačiti se slojevito. Zima je, pored gladi, žeđi i umora vaš najveći neprijatelj u igri, jedan od onih kojem se ne možete sakriti. U slučaju da bilo koja od vaših potreba (glad, fizička sprema i žeđ) stignu do nule ili se počnete smrzavati, vaše fizičko stanje će se munjevito pogoršavati sve dok vas ne proguta mrak. U igri ćete morati dozirati spavanje, jelo i piće, te provođenje vremena u otvorenom prostoru.

longdark2

Priroda svoje neprijateljstvo ka vama u sadašnjoj verziji igre širi u obliku vukova koji će igračima početnicima zadavati najviše problema. Vučji AI je u trenutnoj verziji igre programiran u vidu patroliranja određenog terena. Vukovi vas mogu vidjeti i namirisati. Ukoliko vas uoče, napad se dešava u tri faze: prvo ćete čuti zavijanje (sakrijte se ukoliko možete), onda će vuk laganim korakom i režeći krenuti ka vama (ovdje je već problematično),a  treća faza je zapravo mini igra borbe sa vukom. Borbe se ne dešavaju u stvarnom vremenu, kao ni ostale akcije u igri. Mini igra borbe sa vukovima od vas zahtijeva punjenje snage brzim klikanjem na lijevu tipku miša, a zatim lansiranje udarca desnim klikom. Uspješnost odbrane od vuka raste ukoliko igrač posjeduje nož ili sjekiru koji će biti esencijalni alati za preživljavanje. Važno je napomenuti da je priroda u igri živa i da dobro pazite kako idete i kuda. Nije mi se jednom desilo da sam bezbrižno krenuo do obližnjeg jezera da upecam ručak, pa sam završio u snježnoj oluji… i umro sažvakan i progutan.

Razlika između The Long Darka i drugih igara je upravo u ovom odsustvu elemenata grinda kakav posjeduju druge igre ovog tipa. Ako idete u skupljanje drveta, nećete morati ići od stabla do stabla i klikati ko ludi, već ćete u meniju reći koju vrstu drveta želite skupljati i koliko sati izdvajate za tu akciju. Igra će vam reći koliko ćete kalorija morati platiti skupljanje i kada kliknete na potvrdu akcije, ekran će se zamračiti, a sat koji otkucava će vas obavijestiti dokle ste sa skupljanjem. Ovo je hvale vrijedan element igre koji će pogotovo značiti igračima koji vole ovaj tip igara, ali ipak nemaju vremena da uz igru provode sate i sate kako bi stvorili nešto.

Jedini predmet kojeg možete držati u ruci kao u drugim igrama je puška koju ćete pronaći. Međutim, zaboravite na hajdučenje sa puškom. Metaka je veoma malo, a sama puška se oštećuje nakon svakog pucnja.

Pored mehanike igre u kojoj morate pametno raspoređivati snagu, hranu, vodu i eliminisati hladnoću, drugi element koji je još uvijek u povojima, te je donekle problematičan je element raspadanja stvari. U igri se sve raspada i trune. U redu je da se takav proces dešava hrani, pa donekle i oruđu koje koristite, no kako hodate, vaša odjeća trune, te ćete morati ulagati i napore da rasporite jedne rukavice kako bi popravili druge koje su statistikom malo kvalitetnije. Iako je ovaj sistem uveden zarad igrivosti, bilo bi zaista divno kada bi razvojni tim, s obzirom da naginju ka malo realnijem pristupu žanru osmislio sistem craftinga i otpornosti predmeta koji je više utemeljen na stvarnosti.

Grafika igre i zvuci su pun pogodak. Igra me na prvu svojom prelijepom grafičkom prezentacijom podsjetila na Telltaleove avanture, odlični Fear Effect, ali i XIII, te je divno vidjeti drugačiji, crtani stil. Zvuk zime je veoma realističan i odlično implementiran, te ćete u jednom trenutku zaista osjetiti zimu u kostima dok slušate vjetar kako fijuče i lomi grane, a snijeg škripi pod vašim čizmama.

longdark3

The Long Dark nudi tri moda težine koji su savršeno balansirani i razlikuju se u nekoliko sitnih, ali krucijelnih pojedinosti. Najlakši mod nudi više resursa i vukovi vas ne napadaju. Srednja težina nudi agresivne vukove i poprilično oskudne namirnice, dok najteži mod nudi frustraciju i smrt na svakom koraku.

The Long Dark je primjer odličnog PVE singleplayer naslova koji ima svijetlu budućnost. Early access verzija je ispolirana, veoma igriva i zarazna, a odiše atmosferom samoće i borbe za goli život kakvom ostale igre u žanru ne mogu ni prismrditi. Popravke će se morati desiti u sektoru balansiranja dosadašnjih vrijednosti i dodavanja novih zanimljivih neprijatelja, što je Hinterland Studio već obećao. Bez sumnje, visoko kvalitetan naslov je pred nama i radujem se svakoj novoj fazi u razvoju igre, no već u ovoj, ova hladna igra ima moju toplu preporuku.

The Long Dark je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se kući Hinterland Studio na ustupljenom primjerku.