Pikselizacija: PINBALL FX2 – SOUTH PARK PINBALL

sppinball

Zaista vrijedi napomenuti na samom početku, iako ovo spada u domen vijesti: Pinball FX2 je prije nekoliko dana unaprijeđen sa nova tri gigabajta materijala. Iako se prvi dan nije znalo o čemu se radi, kasnije su autori izjavili da je unapređenje klijenta unutar Steama ponajviše odrađeno u domeni zvuka, te je sada čisti užitak igrati Pinball FX2, pogotovo ako imate iole bolji zvučni sistem. Taj slatki, slatki zvuk mehanizma flipera. Užitak! No idemo dalje sa propagandno-kritičkim materijalima…

Dosad ste na ovim stranicama imali priliku čitati predstavljanja Pinball FX2 tabli iz Star Wars i The Walking Dead franšiza, a Zen Studios su nedugo nakon objavljivanja sjajne The Walking Dead table počastili sve igrače sa dvije table iz malog gradića u Coloradu koji možda znate, a zove se… South Park.

Na samom početku dopustite mi da objavim malo bespotrebnih podataka. Ovo nije prvi put da je South Park tema neke fliperske table – 1999. godine Sega je objavila South Park Pinball. Bila je to posljednja tabla (stvarna, dvjestokilaška) koju je Sega objavila, a njihov posao naknadno je preuzeo Stern Pinball. Petnaest godina kasnije, ekipica iz South Parka se vraća na flipersku tablu, ali u digitalnoj verziji.

Pinball FX2 – South Park Pinball je set od dvije fliperske table. Buttersova tabla South Park: Butters’ Very Own Pinball Game! je skoro u potpunosti posvećena Buttersovim dogodovštinama i problemima. Svi zadaci koje imamo priliku obavljati na ovoj tabli vezani su za Buttersove avanture na malom ekranu – gazit ćete rampe u pokušaju da postanete vampir, u multiball modu ćete pokušati spasiti Havaje, te ćete se u odvojenoj mini igri boriti protiv kapetana Haosa okupivši ekipu na čijem je čelu misteriozni i debeli The Coon.

sppinball2

Druga fenomenalna, sjajna i odlična tabla sama vrijedi 4,99 € koliko naplaćuje Zen Studios za ovaj paket (ili 1,99 $ ukoliko kupujete tablu za svoj Android uređaj) – ako ste imali priliku igrati stvarni South Park Pinball, primjetiti ćete nekoliko zajedničkih elemenata između Segine table i ove nove digitalne koja nosi ime South Park: Super Sweet Pinball. Naravno, nije riječ o krađi bilo koje vrste, već je ekipa iz Zen Studiosa odradila najbolji mogući posao što se tiče dizajna, uzimajući reference iz klasika South Park serijala, baš kao i njihovi prethodnici. Pored Cartmana, Stana, Kennyija i Kylea, na South Park tabli susrest ćete se sa zadacima vezanim za gospođu Crabtree (luđakinju koja vozi školski autobus), Chefa (tako ga je dobro vidjeti), Mr. Hankeya, Randyija, Batdada, sarcastaball, pa čak i ManBearPiga. Cijela tabla odiše uspomenama i nabacit će vam širok osmijeh na lice ukoliko ste ljubitelj crtanog filma. Da, da, kao što imate priliku i vidjeti na slici ispod – tu je i neodoljivi komičarski duo Terrance i Phillip koji se šegači i pušta vjetrove baš kao i u zlatno doba ove serije.

sppinball1

No koliko god tematika bila dobra, teško da može biti okidač za zadovoljstvo ako nije predstavljena na pravi način. Na svu sreću, Zen Studios se ispraksao u kreiranju odličnih tabli, tako da su obje South Park table šarene, dječije vesele, a modeli su kartonski što pridonosi šmeku crtanog ostvarenja. Veoma pametno je iskorišten zvuk – iako je crtani poznat po vulgarizmima, na tablama ih nema. Neki bi rekli da je igra cenzurisana, ali tek kada odigrate ove table, shvatit ćete da za psovkama i nema potrebe. Sasvim su dovoljni glasovi dobro poznatih likova da znate da je to South Park. Na kraju krajeva, psovke nikad nisu ni određivale kvalitetu South Parka, ako mene pitate.

South Park nije mogao dobiti bolje predstavljanje u svijetu digitalnih flipera od ovog. Ukoliko ste ljubitelj serijala i flipera, ovaj paket se obavezno treba naći na vašoj listi za kupovinu, a i ukoliko se tek upoznajete sa svijetom digitalnih flipera, ove dvije table su dobar početak jer su poprilično dobronamjerno dizajnirane, te će i početnici i iskusni igrači uživati u njima.

Pinball FX2 – South Park Pinball dostupan je na Steamu, a dvije table koštaju 4,99 €. Zahvaljujem se Zen Studios na promotivnom primjerku.