Pikselizacija: FLOCKERS

flockers0

Team17  očigledno ima fetiš da transformiše naizgled bezazlene životinje u krvoločne ubice i manijake. Kreatori sjajnog Worms serijala su devetnaestog septembra objavili puno izdanje Flockersa, igre koja je jedan kratki period bila u Early Access fazi, no i tada se ovježavala redovno novim sadržajima.

Od promotivnog materijala, pa do uvodne animirane sekvence, nije teško zaključiti da ovčice koje pokušavate spasiti u ovoj igri neizmjerno liče na legendarno oružje-ovcu iz crvljeg serijala. Kad… u pravu smo! Umorne od tiranije i rata, ovce odluče da bježe na zelene pašnjake od suludih crva. Međutim, problem stada je sljedeći – od pašnjaka ih dijeli suludo opasna tvornica oružja koja se nadovezuje na terene za testiranje… hoće li slatke ovčice preživjeti prolazak kroz opasne teritorije?

Premisa je  jednostavna i koliko god se trudili, nemoguće je da ne spomenemo Lemmings – ovčice se pojavljuju jedna po jedna i kreću htjeli vi to ili ne, a čeka ih brutalna propast i bolna smrt ukoliko ne reagujete na vrijeme, dodjeljujući im zadatke u skladu sa preprekama koje se nalaze ispred njih. No, za razliku od Lemmingsa gdje je teren bio poprilično pasivan element u igri, svaki od šezdeset igraćih nivoa (i šest skrivenih, iako ih ruku na srce u trenutku pisanja ove recenzije još nisam otkrio) je živi organizam. Sam dizajn nivoa je više nego genijalan – estetika je industrijska sa elementima steampunka, te je teren pun utega, šiljaka, sjekira, mehanizama, dugmadi, vaga, klatna. Nivoi nisu linearni, sa lijeva na desno, već se granaju i ka gore i dolje, a ovčice skaču, poniru, bacaju se, te izazivaju nervne slomove igrača kada upadnu u teleport i izađu na sasvim drugom dijelu nivoa.

Poprilična pomoć u planiranju akcije bit će dugme za pauziranje. Zaustavit ćete rad mašinerije na nivou, ali i kretanje ovaca, te ćete tačno znati kako da reagujete u kojoj situaciji. Kao što sam već rekao, nivoi nisu pusti pasivni element – neke od sprava reaguju tek na aktiviranje dugmeta, a neke su vremenski tempirane, te će vam se znati desiti da vam cijelo stado ovaca bude brutalno ubijeno pred samim ciljem. Frustrirajuće? Veoma. Ali i zabavno.

flockers2

Za razliku od Lemmingsa koje sam igrao kao mlađi i koji su me poprilično zabavljali, imam osjećaj da je Flockers igra za starije i iskusnije igrače. Kao prvo, ovo je vizuelno najbrutalnija igra kuće Team 17 – iako se krv može isključiti, nasilje u ovoj igri dostiže razinu visokog pritiska članova PETA-e kad svjedoče otvaranju nove mesare u svom kvartu – slatke, nevine i poprilično glupe ovčice često završe nabijene na šiljke, smrskane na podu, presječene na pola ogromnim klatnima, raznesene bombama, pregažene pokretnim kamenjem, i sve to uz ogromne količine krvi koja ne prestaje prskati po vašem ekranu. No kada bi i zanemarili nasilje, dolazimo do samog faktora igrivosti i mehanike – iako je prvih nekoliko nivoa lagano, trebat će vam više ponavljanja da zaradite sve tri zvijezdice po nivou (jedna živa ili mrtva ovčica zna biti razlika između najbolje ocjene i propasti), a igra se naglo komplikuje, te će ponavljanja biti neminovna situacija za svakog igrača. Dakle, da se ne lažemo  – igra je teška, ali samim tim izazovna i duboko vjerujem da će vam pružiti nebrojene sate zabave ukoliko ste perfekcionista koji želi otključati sve nivoe, te osvojiti sve zvijezdice i nagrade.

Nagrade? Da, nagrade. U zavisnosti od uspješnosti i neuspješnosti vašeg igranja, vaše statistike se skupljaju, te vam omogućavaju da otključate dodatne likove – zombi ovčice, kosturske ovčice, punk ovčice, te dodatne boje krvi, pa će nesretnice krvariti u različitim bojama kakve su crna, plava, zelena, ljubičasta i bijela. Uspješnost vaših napora da podarite ovcama slobodu i mir mjeri se vremenom i brojem spašenih i ubijenih ovaca, te ćete u skladu sa tim moći da se natječete na Steam tabeli sa prijateljima, ali i ostalim igračima širem svijeta. Ponavljanje je majka savršenosti, tako barem kažu ovce.

flockers1

Kada nakon sati i sati igranja budete pri kraju, produžite si zabavu koristeći Meat Eater – odličan i poprilično jednostavan kreator vlastitih nivoa kojim možete testirate strpljenje, vrline i sposobnosti igrača širom svijeta. Naravno, na Steamovoj Flockers radionici ponuđeni su nivoi drugih ljudi, tako da će vam biti uzvraćeno istom mjerom.

Kako je i igraća industrija poklekla pred pošasti remakea i reboota, nejasno mi je kako nismo imali priliku vidjeti više Lemmings klonova. No možda je i bolje dobiti jedan, ali super vrijedan. Flockers kuće Team 17 je fantastična, ali teška strateška igra koja će zadovoljiti glad i povremenih i stalnih igrača. Definitivno najbolja Lemmings igra sve od Lemmingsa.

Flockers je dostupan na Steam platformi po cijeni od 17,99 €. Zahvaljujem se kući Team 17 na ustupljenom primjerku