Nedjeljom, penzionerski: kafa i podcast uz Super Jigsaw Puzzle Bundle

Najjednostavnije ideje je najteže realizirati. Te misli se najčešće roje po glavama svih onih koji u svijetu video igara traže simulacije zabavnih sadržaja iz naše stvarnosti. Od igara na ploči, kartaških igara i flipera, kroz decenije smo se susretali sa različitim manje ili više uspješnim inkarnacijama ovih, u nekim slučajevima, i stoljećima starih ideja.

Tužna je istina da je na Steamu vladala potpuna oskudica solidnih naslova za sve ljubitelje slagalica ili, narodski rečeno, puzli, sve do pojave Super Jigsaw Puzzle serijala. Jedan od najpoznatijih naslova, Pixel Puzzles Ultimate, mnoge igrače frustrira neobičnim oblicima, nemogućnošću promjene težine, lošom rezolucijom slika, kao i konstantnim izbacivanjem DLC dodataka koji su veoma često i papreno skupi. Nije rijetko čuti igrače kako se priklanjaju PPU taboru isključivo zbog nedostatka drugih igara ovog tipa na Steamu.

Situacija se značajno promijenila za rekreativce koji žele da opušteno slažu dijelove uz omiljeni napitak ili, u mom slučaju, podcast u slušalicama, objavljivanjem Super Jigsaw Puzzle serijala. Prva tri naslova objavljena su u februaru, maju i junu, dok je četvrti objavljen 26. oktobra.

Prvi dio serijala sastoji se od različitih motiva, drugi (Super Jigsaw Puzzle: Cities) je u potpunosti posvećen gradovima svijeta, treći (Super Jigsaw Puzzle: Monuments) spomenicima i građevinama, dok je četvrti (Super Jigsaw Puzzle: Space) posvećen svemiru, svemirskim tijelima i tehnologiji vezanoj za istraživanje svemira. Dijelovi slagalice su onakvi na kakve smo navikli – obični i dobro poznati.

Zajedničko za sva četiri naslova je količina od 30 motiva u svakom paketu. SJP, Cities i Monuments omogućuju igračima da igraju četiri nivoa težine (40, 80, 200 i 400 dijelova), dok je nastavak Space dodao i novu težinu od 800 dijelova. U posljednjoj ediciji Space dodana je i mogućnost rotiranja dijelova, što oživljava igru i otežava dodatno svaki nivo.

Govoreći o težini i motivima, Space predstavlja možda i najkomplikovaniji nastavak, prvenstveno zbog mnogo sličnosti među dijelovima. Ukoliko ste početnik ili jednostavno želite lakše iskustvo, moja preporuka su Cities i Monuments, zbog prepoznatljivosti motiva.

Baš kao i gorespomenuti PPU, ove igre omogućavaju igračima da sortiraju dijelove u zasebne ladice, ali za razliku od PPU-a, i da zasebno spajaju određene dijelove slike koje onda kombinuju u veću cjelinu. Ovo uveliko olakšava slaganje, pogotovo kada se radi sa većim brojem dijelova.

Minimalistički dizajn igraćeg polja i jednostavna muzika ne dopuštaju mislima igrača da lutaju, već vas drže čvrsto skoncentrisane na slaganje. Jedini problem uočen u svakom naslovu je nemogučnost približavanja slike, pa ćete bez mogućnosti da vidite detalje iskapati oči.

Super Jigsaw Puzzle naslovi svojom jednostavnošću predstavljaju odlične casual igre koje ne donose ništa revolucionarno, ne mare za inovacije, već služe svrsi – da vas opuste.

Super Jigsaw Puzzle Bundle možete kupiti ovdje. Klik na bilo koji od naslova omogućava vam da kupite individualne naslove.