Mount & Blade II: Bannerlord: Metodično komadanje nesretnika

Tridesetog marta 2020. godine turska kompanija TaleWorlds Entertainment objavila je novi nastavak serijala Mount & Blade – Mount & Blade II: Bannerlord. Dugoočekivana igra bukvalno se otelila u razvojnoj fazi nakon osam godina najava, u sklopu Steamovog Early Access programa. O igri ste trebali čitati na stranicama Oslobođenja i gledati u programu O Kanala. Situacija je takva da sam nakon otkaza u tim kompanijama imao zdravstvene probleme, uslijedila je i pandemija, te je moje interesovanje za naslovom drastično opalo kako su mjeseci prošli.

Ako je suditi po statistikama Steamchartsa, nisam jedini. Po izlasku, Bannerlord je bio  jedan od najpopularnijih naslova na Steamu, gdje ga je igralo više od 200000 igrača. U trenutku pisanja ovog teksta, Mount & Blade II: Bannerlord igra nekih 15000 igrača, što je ekstreman pad zainteresiranosti. S obzirom da se bližimo jednogodišnjem ciklusu ranog razvoja, te je za očekivati da bi uskoro 1.0 verzija igre mogla ugledati svjetlost dana, odlučio sam provjeriti koji su noviteti integrisani u posljednjih nekoliko mjeseci.

Povratak nakon nekoliko mjeseci pauze na krvavo tlo fiktivnog srednjovjekovnog carstva Calradije kojim se uvijek kotrljaju glave nije mi donio neke pretjerane probleme. Naišao sam na igru koja je, ako ništa, vremenom postala složenija, potpunija i stabilnija.

Bannerlord je sandbox avantura sa RPG elementima u sklopu čije kampanje kreirate vlastitog lika koji pokušava preživjeti ratne pohode i nasilne okršaje prsa o prsa, u međuvremenu gradeći ime kao jedan od slavnih vojskovođa i feudalaca Calradije.

bannerlord

Za razliku od ranijih M&B igara, u single player modu postoji određena narativna struktura izražena kroz questove. Nažalost, stekao sam utisak da je priča tu samo da popuni prostor, a ne da bude jedan od važnih aspekta igre. Vjerujem da to većini igrača i neće smetati jer su tu upravo zbog klanja koje predstavlja osnovu naslova.

Sami početak igre, bez obzira na interaktivno uputstvo, ne može, a ne biti konfuzan. Na mapi koja podsjeća na strateške, sa svojim likom trčkarate od događaja do događaja i  pokušavate okupiti grupu avanturista rješavajući mini zadatke od kojih je većina zapravo borba sa raznoraznim razbojničkim četama. Ova rana faza igre upoznaje igrače sa menadžmentom resursa i dnevnom potrošnjom, prolaskom vremena i izazovima od kojih će većina predstavljati prekomplikovan izazov, pa paljenje permadeath opcije i nije nešto što bih preporučio na samom početku.

Interakcijom na mapi vam raste i opada reputacija, što će imati određeni utjecaj na ekonomiju i izbore jedinica koje će vam bit na raspolaganju u naseljenim mjestima. Morate obratiti pažnju na reputaciju jer je to savršen način za brži napredak u igri. Spori, nepoželjni rast sastoji se od zarobljavanja razbojnika i treniranja istih; kako budete napredovali vi kao vojskovođa, tako će napredovati i članovi vaše jedinice. S druge strane, ukoliko vaša reputacija bude na nivou, imat ćete priliku kupiti već istrenirane trupe i tako uštedjeti mnogo vremena.

Kampanja će najviše pogodovati igračima koji su strpljivi i navikli na sporo napredovanje. Ekonomski sistem Bannerlorda je živ i fluidan, mijenja se u skladu sa vašim izborima, ali i potpuno nasumičnim elementima (ili silama koje ja nisam uspio provaliti). Kasniji elementi igre poput kupovine tvrđava, kreiranja vojski i zasnivanja porodica igri uveliko daju gejmoftronovski štih, no ukoliko uistinu želite potpuno, nekontrolisano ludilo i elemente poput istospolnih brakova, morat ćete se zaroviti u kreacije poprilično aktivne moderske zajednice.

Najveća snaga igre počiva na direktnim sukobima gdje ste samo jedan od nekoliko stotina vojnika. Meni je ovo prvi susret sa Mount & Blade serijalom i mogu reći da sam ostao poprilično šokiran “nebitnošću” vašeg lika. U sličnim igrama, uvijek vodite lika koji je po nečemu značajan, ovdje ste bukvalno topovsko (mačevalačko?) meso, samo jedan od zupčanika rata i u svakom trenutku možete završiti raspolovljeni. Haos rata koji Bannerlord vjerno emulira nikad ranije nisam doživio. Bukvalno svaki korak od učitavanja mape može biti vaš posljednji, a podizanjem kompleksnosti situacije, uvođenjem više različitih jedinica, od pješadije, konjanika, pa do ogromnih srednjovjekovnih sprava koje služe za opsadu tvrđava, opasnost postaje sve veća. Ponekad će upravo haos na terenu pomoći da se izvučete čak i kada dignete ruke od tastature i miša, što će dovesti do usklika i paničnog pokušaja da ponovo pokušate kontrolisati situaciju.

bannerlord

Bannerlord briljira zahvaljujući svojoj fizici koja će opasno da vam namuči kompjuter (sreća u svemu je što možete smanjiti broj trupa ukoliko vidite da vam se puši iz centralne jedinice). Zamasi hladnim oružjem, posebna fizika svake vrste sječiva, inercija sile konjanika pri udaru, sve ovo je fantastično integrisano u jedan kompleksan, težak, precizan i pravedan sistem koji će nagraditi staloženost, a kazniti mlataranje kompjuterskim periferijama i button mashing. Pored borbe, morat ćete istovremeno vršiti i menadžment trupa u vidu formiranja formacija. Formacije na samom početku okršaja izgledaju impresivno. Neke od njih su zajedničke za sve vrste frakcija, a neke su konkretno inspirisane historijskim formacijama i određenim vrstama jedinica. Formacije ćete graditi i raspoređivati u skladu sa pozicioniranjem neprijateljske vojske, vrstom terena i vlastitim brojem vojnika, no neće vam se desiti jednom da se cijeli plan raspadne, a bojište pretvori u zonu anarhije kada oštrice krenu varničiti.

bannerlord

Iako sam vjerovao da će mi multiplayer verzija igre biti mnogo zanimljivija od SP kampanje, sama činjenica da ću se njome baviti u samo jednom paragrafu dovoljno govori. Multiplayer nudi četiri različita moda, od strateških kakav je Captain do meni zanimljivijeg Siege moda koji dopušta povezivanje 120 igrača u jednom meču. Iako se na prvu može učiniti da takvi mečevi traju jako dugo, kad umrete u prvih petnaest sekundi, sasvim će vam biti jasno da to nije slučaj. Međutim, bez nekog konkretnog vezivnog tkiva između mečeva, multiplayer mi je brzo dosadio.

Bannerlord je uistinu ambiciozan projekt i ovaj tekst iznosi podatke koji su samo vrh ledenog brijega najnovijeg M&B naslova. Radi se o igri koja može postajati samo sve bolja i bolja, a uključenošću moderske zajednice vjerujem da ćemo dobiti priliku da vidimo kako stvarne srednjovjekovne sukobe, tako i fiktivne fantazijske nacije u krvavim okršajima. Ipak, ne žurite sa kupovinom ukoliko nemate vremena za lagano i strpljivo igranje, ili pojaku konfiguraciju – ovaj se naslov drugačije ne može igrati.

Mount and Blade II: Bannerlord sam igrao na Steamu. Primjerak igre obezbijedio je Taleworlds Entertainment.