Čitao sam: Robert Kirkman & Jay Bonansinga – The Walking Dead: Rise of The Governor

image
Mišljenja sam da se samo apsolutna budala ili neupućena osoba neće složiti sa činjenicom da je serijal “The Walking Dead” nešto najkvalitetnije što se desilo sferi stripa u posljednjih deset i kusur godina. Da se raspravljati o tome da li se vama navedeni serijal sviđa ili ne, ali radi se o tome da taj serijal postoji već punu dekadu, a da i dalje savršeno drži vodu, upravo zahvaljujući i jednom od autora ove knjige, Robertu Kirkmanu.
U svijetu video-igara, serijal je ostvario zavidan uspjeh sa fantastičnom avanturom koju je razvila kuća Telltale Games dok je igra ” AMC’s The Walking Dead: Survival Instinct” popljuvana i od strane novinara i od strane igrača. Nije ni sama serija mnogo bolja: u pokušaju da prilagode ovu postapokaliptičnu tegobu američkoj televizijskoj javnosti, scenaristi su napravili limunadu koja je pila vode u prvoj sezoni, ali su druge dvije sezone zanimljive kao gledanje boje koja se suši.
Sama ideja da Robert Kirkman radi na knjiškoj trilogiji kako bi upotpunio priču o Guverneru (koja je nedolično uništena televizijskom serijom), zagolicala mi je pažnju i maštu, i kad sam počeo čitati prvi dio trilogije o kojem trenutno pišem, shvatio sam da je ovo puno, puuuuno bliže atmosferi stripa nego televizijske serije iako neki detalji vuku na televizijski serijal. Da sada rasčistimo za sva vremena: ja sam jedan od onih koji uživa u vožnji, ne interesuje me kakvo je auto, drugim riječima, ako iko ima želju da traži probleme u kontinuitetu priče, samo izvolite, ali ne ovdje i ne u raspravi sa ovim čitateljem.
Kako bih što više sakrio od vas i natjerao vas da pročitate knjigu, reći ću samo da se prvi dio trilogije odnosi na vrijeme prije nego što jedan od glavnih likova priče postaje Guverner i dolaska istog u Woodbury. Tome prethodi silovanje, kajanje, problemi u glavi, porodične nedoumice, velike tragedije i mnogo, mnogo nasilnih smrti. Sve to zapakovano je u jednostavan jezik, a knjiga je strašno napeta, baš ista vrsta napetosti koja vas u stripu drži u strahu od situacije koja će vam se otkriti kada okrenete stranicu.
Ako ste ljubitelj “The Walking Dead” priče, a pogotovo stripa, te želite da isperete gorak okus u ustima kojeg je ostavila treća sezona serije, počnite čitati. ODMAH.