Čitao sam: Max Brooks – World War Z

image

To što tri mjeseca nisam ništa napisao, ne znači da tri mjeseca nisam ništa čitao 🙂

Max Brooks, jedno od imena novije američke književnosti sa posebnim interesovanjem za horror žanr koji je (i opravdano i neopravdano) mnogim književnim kritičarima žanrtrenutka, ne i klasike, duboko se ukorijenio u specifičan smjer horror žanra, u onu kategoriju sa divnim, smrdljivim, olinjalim bićima kakvi su zombiji.

Knjige sa zombi tematikom su najčešće niskobudžetne niskoprofilne, a Max Brooks je razbio ovaj začarani krug napisavši “The Zombie Survival Guide” koji je objavljen 2003. Ovaj vodič kroz pop kulturu i mitologiju zombi tematike toliko je uspješan da je Brad Pitt odlučio da ovjekovječi Maxa Brooksa na filmskom platnu.

“World War Z” je neslužbeni nastavak vodiča za preživljavanje, ali ne idu u istom smjeru. Dok je “The Zombie Survival Guide” davao opaske o metodama i tehnikama preživljavanja i samoodbrane u slučaju zombi apokalipse, “World War Z” predstavlja transkript međunarodnog karaktera, zapisnik iskustava ljudi koji su širom svijeta (pre)živjeli zombi apokalipsu.

Inspirisan knjigom “The Good War” američkog pisca i historičara Louisa Terkela, “World War Z” sadrži individualne priče učesnika desetogogodišnjeg rata sa zombijima. Od samih početaka i napada bjesnila u Africi, pa sve do finalnog proglašavanja završetka rata, Brooksovi likovi opisuju svoja ratna iskustva, ali i promjene u religijskim, socijalnim i političkim sferama koje su se desile izazvane ratom sa hodajućim mrtvacima.   

Ovaj post-apokaliptični roman duboko je ukorijenjen u današnjem socio-političkom stanju kugle, te ćete ploveći kroz stranice istog u više navrata osjetiti deja vu, kao da ste gledali informativne emisije sa sličnim ili istim temama. Odnosi Indije i Pakistana, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Palestine i Izraela, religijski pristupi apokalipsi, međusobno pomaganje i podmetanje nogu živih živima… Max Brooks koristi realne osnove današnjeg svijeta i njima dodaje horror fikciju, te je osjećaj stvarnog postojanja i istinitosti likova i radnji u ovoj knjizi i više nego opipljiv i istinit, a samim tim, strašan i nadrealan, kao mogućnost da čitaš budućnost koja nas očekuje za nekih desetak godina.

Zabavno, ali u isto vrijeme i veoma inteligentno štivo, “World War Z” ispunit će vam čitalačke trenutke, ali u isto vrijeme vas i zamisliti na sudbinom čovječanstva: ako nam se ikad i desi da pakao bude pun, pa da mrtvi počnu hodati Zemljom, bolje nam je da budemo kolektivno pametniji nego što smo sad.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here