Igrao sam: Xenonauts

xenonauts0
Postoji više načina pristupa kritici Xenonautsa. Onaj put kojim ja neću krenuti je onaj očigledni, onaj koji se donekle koristio i u promotivnoj kampanji Xenonautsa – cijela igra je hommage originalnom taktičkom klasiku X-Com: UFO Defense. Ako krenem tim putem, moguće je da će doći do (nesvjesnog) omalovažavanja ovog novog naslova i truda jednog ambicioznog razvojnog tima, a s druge strane, mnogima će se pojaviti u glavi pitanje da li se isplati izdvojiti dvadeset i kusur eura za indie igru  kada je fantastični reboot originala u vidu XCom: Enemy Unknown sada već dobro sazrio i dostupan je po manjoj cijeni, a iza istog stoji veliki Firaxis Games. Dakle, služit ćemo se što manje poređenjima i vaganjem, a što više pojašnjavanjem, kao da nikad niste čuli ni za X-Com ni za reboot igru ni za Xenonautse i njihovu povezanost sa originalnim serijalom.

Xenonauts, svježe izbrisan iz baze podataka Early Access igara Steama, stoji pred vama kao jedna gigantska strategija spremna da vas proguta. Krenimo od samog početka, a to je od priznanja da Xenonauts jeste spiritualni nasljednik originalnog X-Com naslova, ali da se u nekim elementima razlikuje i od originala i od reboota, te donosi i nekoliko finti koje će vrijednim tvrdokornim stratezima biti srcu mile.

Xenonauts predstavlja taktičku-stratešku igru u kojoj radnja započinje 1979. godine invazijom vanzemaljaca tradicionalnog izgleda na naš mali planet. Vojno-politička organizacija Xenonauts osposobljava svoje finansijere na svih pet kontinenata i cilj je samo jedan, odnosno dva – preživjeti i pobjediti. Igrač svoje intergalaktičke bitke mora vojevati na tri polja – planetarnom/taktičkom, terenskom i vazdušnom polju.

Jedan obični krug unutar igre ide otprilike ovako: na planetarno/taktičkom polju imate predstavljenu cijelu planetu. Vaš je zadatak da gradite baze na kontinentima koje dodatno uređujete i opremate. Popularni Geoscape (ekran koji prikazuje površinu zemlje i sve podatke o igri) je zapravo samo srce igre i mjesto na kojem ćete, pored terenskih bitki provoditi najviše vremena. Vaše baze su središta operacija – morate ih graditi pažljivo i povremeno jer novca i nema previše. Kada izgradite baze, ono što zapravo čini bazu je ono što vam pomaže dok igrate. Gradite centre za istraživanje u kojima pronalazite nove tehnologije ili iznalazite rješenja za već postojeće; u radionicama inžinjeri prave ono što ste izumili, od oklopa do oružja. U bazama se također nalaze i regrutni centri gdje pronalazite novo topovsko mes… pardon, vojnike, opremate ih i pripremate za akciju. Svaka baza mora imati izgrađene hangare za dvije vrste letjelica – borbene avione i prijevozne letjelice koje koristite kako bi svoju četu vojnika transportovali iz baze do mjesta gdje je srušen NLO. Igra na Geoscape ekranu je komplikovana, strateški zanimljiva i ne tako prijateljski raspoložena prema onima koji ranije nisu igrali ovakav tip igara, zato preporučujem da obavezno pročitate i instrukcije koje dođu uz igru kako bi brzo prevazišli bespotrebne početničke frustracije.

Suludo bi bilo napominjati i sve opcije koje vam se nude na Geoscapeu jer ih je nemoguće nabrojati – različite klase vojnika, jako mnogo opreme koju imate na samom početku i one koju dobijate igranjem, nebrojene mogućnosti unaprijeđenja i taktičkih malverzacija – Xenonauts briljira u odnosu na serijal sa kojim sam obećao da neće biti poređenja u polju mogućnosti koje su postavljene pred vas. Možete dopustiti da kompjuter bira za vas, ali također imate priliku da odlučite o svakom, pa i najmanjem detalju vezanom za vaše snage, vaše finansije, vaša istraživanja, vašu prozvodnju, vaše naoružanje… vi ste posljednja linija odbrane Zemlje i izbor je na vama. Kako nisam ograničen prostorom u ovoj recenziji, izdvojit ću trenutak prostora da kažem da je jedan od najvažnijih aspekata svake baze i radarska pokrivenost. U početku ćete očajnički gledati kako vaši radari u Evropi ne hvataju dešavanja na ostalim kontinentima. Oko vas će se na mapi prikazivati rušenja aviona, uništenja gradova, otmice, no vi ćete biti u mogućnosti da reagujete tek onda kada unaprijedite snagu svojih radara u postojećim bazama ili izgradite nove baze sa novim radarima – skup, ali prijeko potreban projekt.

xenonauts11

Kako vrijeme prolazi (brzinu prolaska možete štimati unutar Geoscapea), a u skladu sa dometom vašeg radarskog sistema, sistem odbrane obaviještavat će vas o pojavljivanju vanzemaljskih flota u orbiti naše planete. To je drugi dio magičnog kruga Xenonautsa, posvećen zračnim bitkama. Kada otkrijete NLO, ukoliko imate borbene avione, a bolje je da ih imate jer NLO veoma često zna napasti bazu i dezintegrirati radare, što je onda ravno apokalipsi, borbene avione možete slati u susret tuđincima. Ti susreti su važni iz nekoliko razloga: obaranjem NLO-a štitite bazu, podižete moral svjetskoj javnosti, obezbjeđujete kreiranje zone rušenja koju onda eksploatišete u potrazi za vanzemaljskom tehnologijom koja vam pomaže da bolje upoznate neprijatelja. Vazdušni sukobi mogu biti automatizirani (nezanimljivo i veoma često neisplativo) i manuelni (zanimljivo i napeto). U manuelnom modu zračne bitke posmatrate bitku kroz ekran radara koji vam prikazuje udaljenost, smjer kretanja, brzinu, dostupna oružja, stanje i količinu goriva. Možete birati koja oružja želite koristiti. Možete mijenjati smjer, te koristiti poteze kojima izbjegavate direktan napad protivnika, ali koji koštaju određenu količinu goriva. Bitke su napete i veoma često, ukoliko ste nepažljivi, ostat ćete bez letjelice što automatski znači veliki gubitak finansijskih sredstava, kao i morala. Sreća u nesreći je što u nekim trenucima vaša pomorska posada može spasiti šta se da spasiti iz olupine.

xenonauts2

No ukoliko se desi da iz zračne bitke izađete kao pobjednik, na mjestu rušenja NLO-a kreira se zona koju možete raketirati iz vazduha (dobijete određenu finansijsku nadoknadu – dosadno i neisplativo) ili istražiti uz pomoć terenskih trupa. Taktička bitka je drugi veliki dio igre koji ćete najčešće gledati na svojim ekranima. Bitka se odvija na poteze, a svaki član posade ima određeni broj poteza u koje možete uklopiti kretanje i pucanje. Na mapi vlada ratna magla, koja pogotovo otežava situaciju za vrijeme noćnih misija (pazite na sat usred igre i vremensku zonu u koju letite!) koja onemogućava sagledavanje cijelog teritorija, te ćete morati obratiti posebnu pažnju i vješto postavljati svoje vojnike na pozicije na mapi. Kao i u svakoj taktičkoj igri koja drži do sebe, zakloni i prilazak neprijatelju igraju veliku ulogu, a Xenonauts implementira i nekoliko jako dobrih (već viđenih?) ideja u terenske bitke – desnim klikom na neprijatelja ciljate bolje, što donosi bolji postatak pogotka, ali i oduzima više akcijskih poena. Druga, hvale vrijedna ideja i implementacija tiče se zauzimanja neprijateljskog broda. Ukoliko po pronalasku srušenog svemirskog tanjira isti očistite iznutra od posade i zadržite se u istom narednih pet poteza, misija će biti uspješno kompletirana, te ćete pokupiti tehnologiju, novac i nagrade koji vam pomažu u daljem igranju. Vrijedno je to zbog uštede vremena na ogromnim mapama – nema više lutanja po udaljenim ćoškovima kako bi pronašli samo jednog vanzemaljca.

xenonauts3

 

Gubitak u igri uslovljen je odlaskom regija iz saveza, odnosno preuzimanjem regija od strane vanzemaljaca. Kako regije odlaze, moral pada, novčani priliv pada i mnogo ćete se namučiti kada stvari krenu nizbrdo. Stvari postaju komplikovanije i komplikovanije kako dižete nivo igre, a uvijek zanimljivi Iron Man mod koji vam ne da spašavanje u zasebne fajlove, već su svi potezi finalni i spašavaju se u isti save fajl dodatne komplikuju igru. Grafički, Xenonauts je strahovito milosrdan prema slabijim sistemima i u svijetu gdje grafika u dosta slučajeva sasvim neopravdano pravi razliku između kupovine i preskakanja naslova, Xenonauts možda neće imati prolaz kod dosta igrača, no oni pravi stratezi kojima je i sama igra namijenjena znaju da je grafika (apsolutno) nevažan aspekt ukoliko je igra dobra. Zvučno, u kombinaciji sa poprilično jednostavnom grafikom, mnogo teksta i širinom koja dosta toga ostavlja vašoj mašti na volju, Xenonauts donosi zanimljiv i mračan soundtrack apokalipse koji diže napetost, ma u kojem se aspektu igre našli u trenutku. Zanimljiv dodatak igri koji pomaže u gradnji priče, ali i rješavanju vaših nedoumica je Xenopedia, enciklopedija sa svim podacima koji bivaju upisani u istu kako se susrećete sa njima, od vrste vanzemaljaca, oružja, terena, aviona itd.

Trebao bih donijeti zaključak u skladu sa činjenicom da odbijam poređenja i odavanje daljih slatkih tajni Xenonautsa. Xenonauts je grandiozna, ogromna i komplicirana strategija sa zaraznom premisom i atmosferičnom aurom koja na suludo dobar način kombinira ideju izolacije Hladnog rata i sveopće histerije i haosa usred vanzemaljske invazije. Iako ne tehnički, blockbusterski napucana igra kao reboot serijala sa kojim ne želim porediti, Xenonauts nudi isto toliko, pa čak i više zabave, taktike i strategije, a u odnosu na original  – i više je nego častan, bogat i pošten hommage koji će zadovoljiti i stare fanatike i pridošlice u borbi protiv vanzemaljskih napadača. Prijeđite preko zastarjelog, ali šarmantnog izgleda i bit ćete uvučeni u svijet koji ne poznaje vaše vrijeme i obaveze, već samo ono što vi trebate učiniti da bi Zemlja preživjela invaziju.

Xenonauts je dostupan kao DRM-free naslov putem Humble Storea. Ja sam igrao Steam verziju. Zahvaljujem se Goldhawk Interactiveu na ustupljenom primjerku.