Igrao sam: WARSIM: THE REALM OF ASLONA

Kralj Aslone je mrtav. Živio novi kralj… vi.

U moru indie naslova koji svojom retro estetikom plijene pažnju najčešće starijih igrača, prije mjesec dana izdvojio se Warsim: The Realm Of Aslona. Djelo velškog programera koji se skriva iza imena Huw Millward je još od juna 2017. godine u Early Access fazi. No ako govorimo o ažurnosti programera, ovo je zapravo prvi put da osjećam da programer i pretjeruje – zakrpe za igru se znaju pojavljivati na dnevnoj, pa čak i satnoj bazi, te ne sadrže samo gaženje buba, već i ubacivanje novih elemenata.

Warsim (držat ću se skraćenog naziva) je simulacija vođenja kraljevstva. Na čelu ste kraljevstva zvanog Aslona i pred vama je jedan jedini zadatak – preživjeti i kraljevstvo održati u životu, ma kakvu metodu koristili. Možete biti imbecil koji ‘muči’ ljude zakonom obaveznog nosanja šešira ili pravi tiranin koji kreira djecu-vojnike dok im roditelje tjera da grcaju u poreskim dugovima sve dok ne umru od gladi.

ASCII “grafika” u kompletu sa mnogo teksta bi se većini današnjih igrača mogla učiniti u potpunosti odbojna, no Warsim igra na istu fintu kao i Dungeons'n'Dragons ili bilo koji drugi pen'n'paper RPG naslov – potrebni su vam galoni mašte da uplovite u Aslonu, a jednom kad to uradite, povratak u stvarnost je skoro pa nemoguć.

Već na samom početku igra nudi prevelik izbor koji bi početnika mogao u potpunosti zbuniti, pa čak i otjerati. Ukoliko želite, možete uređivati svaki aspekt svoje partije, od dužine trajanja sesije (ja sam uvijek igrao do smrti i to je po mom mišljenju jedini pravi način da istražite kraljevstvo), pa do rasporeda snaga, broja rasa i vrsta neprijatelja… konfiguraciji suštinski nema kraja, čak je moguće mijenjati i sama pravila. Međutim, u praksi se pokazalo da igra posao nasumičnog odabira odradi sasvim dobro i da je u suštini više-manje isto hoćete li cicati rase ili ćete pustiti da kompjuter odradi svoje.

Igra se sastoji od poteza. Za vrijeme svog poteza moći ćete istraživati četiri strane svijeta, upoznavati se sa gradovima, selima, nevjerovatnim lokacijama. Kupovat ćete vojsku, određivati sudbinu svojih seljana, nametati zakone ili napadati druge rase.

Ukoliko niste znatiželjni, Warsim će vam veoma brzo prestati biti zabavan. Sama mehanika igre je u ovoj fazi još uvijek poprilično jednostavna i desit će vam se da nekad po automatizmu birate vojsku i šaljete ih u napad, pogotovo u kasnijoj fazi igre jer je trenutno i više nego evidentno da broj vojnika zapravo čini osnovu za pobjedu, bez obzira na činjenicu da različiti vojnici imaju različite karakteristike. Ali ukoliko ste znatiželjni, otkrit ćete fantastične priče i momente koji će vam razvući osmijeh preko usana: primanje seljana, slušanje njihovih jadikovki i presuđivanje, organizovanje turnira čudovišta na koja se možete kladiti, uređenje vlade koja vodi kraljevstvo, nadogradnja dvorca, to su neke od stvari koje ćete moći uraditi u Asloni. Zamjeram povremene gramatičke i pravopisne greške u tekstu koje primijetim čak i ja kojem engleski nije maternji, ali vidljivo je da se trenutno radi na ubacivanju sadržaja, a da su jezička pravila na drugom mjestu.

Za Warsim će se zainteresirati specifična publika. U redu je ne pripadati tom kordonu. S druge strane, ovaj skriveni dragulj me totalno kupio mogućnošću da me natjera da se osjetim kao da pripadam setu serije Game of Thrones, iz koje očigledno kupi dosta inspiracije. Živo me interesuje u kojem će smjeru Huw Millward povesti Warsim. Uz nadogradnju mehanike, ova igra bi mogla postati poligon za razvijanje mašte o kakvom drugi indie, ali i AAA naslovi mogu sanjati. Sa cijenom od 10 KM, čak i u ovom trenutku, cener u smjeru Walesa je jako dobra investicija.

WARSIM: THE REALM OF ASLONA / Steam