Igrao sam: WARHAMMER: VERMINTIDE 2

Nakon što su prije dva i pol ljeta objavili prvi Vermintide naslov o kojem sam pisao 2016. godine, švedski Fatshark je provodio vrijeme razvijajući DLC dodatke za igru, a onda su zajednicu iznenadili najavivši Vermintide 2 17. oktobra 2017. godine. Reakcije su bile podijeljene, mnogi su vjerovali da će se objavljivanjem novog naslova staviti tačka na održavanje i razvoj prvog dijela.

No Vermintide 2 se ne doima kao cash grab, kako ga je određeni dio igraće zajednice odlučio preuranjeno okarakterisati, već kao izuzetan klon koji nažalost pati od nekoliko problema za koje se bojim da nema lijeka.

Brzo predstavljanje za sve one koji nisu upoznati sa Vermintide serijalom: smješten u Warhammerovoj eri End Times, Vermintide 2 (baš kao i prethodnik) okuplja timove od četiri igrača u kooperativnoj akcijskoj avanturi iz prvog lica u kojoj se igrači sukobljavaju sa različitim neprijateljima, od običnih do specijalnih koji koriste posebne napade, te time predstavljaju teži oblik prijetnje. Ukoliko niste skloni timskom radu, možda je najbolje da zaobiđete serijal jer je glavni akcent igre stavljen upravo na tim. Ako se odlučite krenuti u solo vode ili ne biti od pomoći svojim kolegama, mrtvi ste. Usporedbe radi, Vermintide serijal je za Warhammer ono što je Left 4 Dead za zombije, uz velike razlike u kompleksnosti.

Vermintide 2 uspješno zadržava osnovnu formu serijala, uz dodatke u skoro svakom aspektu. Igračima je na raspolaganju pet vrsta heroja, od kojih svaki posjeduje tri različite verzije – osnovna je zaključana, a ostale otključavate igranjem. Ove verzije heroja, kao i sami heroji, nisu samo vizuelno različite, već svaka verzija posjeduje drugačije osobine koje vam omogućavaju da igrate različite uloge u timu. Talenti predstavljaju dodatni element. Kako rastu vaši nivoi, imat ćete priliku da izaberete do pet različitih talenata koji će vašeg lika prilagoditi vašim potrebama i načinu igranja, što uveliko podsjeća na skill tree Diabla III.

Pored starih znanaca, štakora iz rase Skaven, novi neprijatelji u Vermintideu 2 su snage Haosa (Chaos). I dok Skaven uveliko mehanikom napada i kretanja podsjećaju na horde zombija iz serijala Left 4 Dead, Chaos predstavlja određeni otklon od formule. Chaos su najčešće veći, dobro oklopljeni i zahtjevaju drugačiju taktiku od one koju koristite da bi se riješili Skavena. Iako se i dalje prati slična formula (obični neprijatelji i neprijatelji sa specijalnim napadima), Vermintide 2 donosi zaista raznovrstan spektar neprijateljskih jedinica koje će vam stvarati probleme na svakom ćošku, pogotovo kada se susretnete i sa bossevima koji predstavljaju najžešće protivnike u igri.

Kafana koja predstavlja lobi igre zamijenjena je nekom vrstom kapele koja ima istu funkciju, a to je izbor likova, oružja i pozivanje prijatelja da vam se pridruže. Vermintide 2 donosi 13 mapa koje igrače tjeraju na linearno izvođenje različitih zadataka, te će vam za završavanje jedne partije trebati od dvadeset minuta do pola sata, u zavisnosti od nivoa težine i načina kretanja kroz nivo. Mape su predivno dizajnirane i dio mozaika spektakularnih vizuelnih elemenata. Vermintide 2 je jedan od rijetkih naslova koji na tako inteligentan način sa gomilom sitnih vizuelnih detalja gradi fantastičnu atmosferu koja vas bukvalno smješta u Warhammerov svijet, možda i najuvjerljivije prikazan u nekoj od Warhammerovih digitalnih naslova dosad. Ukoliko želite probati nešto novo, igra pored standardiziranih ciljeva za svaku od mapa nudi i jednokratne Heroic Deeds postavke koji značajno mijenjaju postavke mapa, bilo od broja i načina na koji se neprijatelji pojavljuju, pa do ciljeva koje morate ispuniti.

Ukoliko uspješno odigrate nivo, dobit ćete i nagrade u vidu paketa i škrinja. U istima se kriju različiti predmeti koje možete dalje nadograđivati, koristiti ili uništiti kako bi dobili materijale za unapređivanje drugih predmeta. Problem paketa je mehanizam nasumičnosti – spremite se na gomilu smeća koje će progresiju kroz igru učiniti napornom, pogotovo ukoliko nemate vremena za grind. A u Vermintideu 2 ga ima, te ćete za uspješno igranje na višim nivoima trebati dobro zasukati rukave.

Tri su mi trna Vermintidea 2 u oku zbog kojih i nisam pretjerano oduševljen novim naslovom. Prije svega, borba prsa u prsa me nije oduševila niti zadovoljila kao ona u prvom dijelu. Borbe se čine krute i nemam osjećaj zadovoljstva kada presječem nečiji lik napola. Osjećaj težine i zamaha je skoro nepostojeći, buzdovan se doima jednako težak kao i sablja, a mačevi imaju neprirodno velik domet. Da bih bio pošten do kraja, reći ću da se ovo moje mišljenje ekstremno razlikuje od onog većine kolega novinara, pa je možda najbolje da pogledate i sami video klipove ili čak probate igru kod nekoga prije kupnje, te tako procijenite da li je moja istina po vašim normama.

Igra trenutno pati od strašnih problema sa stabilnošću. Doživio sam rušenje igre usred menija, ali i borbe, bez ikakvog očiglednog razloga. Znajući da se konfiguracije PC igrača razlikuju drastično, nadati se da će Fatshark riješiti probleme sa rušenjem je baš težak slučaj optimizma, uvijek postoji mogućnost da ćete baš vi ući u tu prokletu grupu isfrustriranih kupaca. Što je najgore, rušenje se, ako je suditi po komentarima, dešava kako na slabijim, tako i na najmoćnijim konfiguracijama. Znati da Steam garantuje povrat digitalnih naslova je velika utjeha kada se ovakvi problemi pojave.

Još u tekstu o originalnom Vermintide naslovu spomenuo sam problem dugotrajnosti, odnosno kratkotrajnosti ovog naslova. Uskoro će Vermintide 2 dobiti i oficijelnu Steam podršku za modove, a nije suludo pretpostaviti da će igrači imati mogućnost kupiti i DLC dodatke u budućnosti. I iako su Chaos borci, nove mape i zanimljivi mutatori u obliku Heroic Deedsa super dodaci, ništa od navedenog me nije natjeralo da se zapitam da li bih kupio igru na osnovu noviteta. Originalni Vermintide danas ima manju igraću zajednicu, ali je naslov stabilniji i ne tako stara, ali odlična igra često dostupna na sniženjima sa cijenom i do 75% manjom od originalne.

Vermintide 2 se čini kao logičan izbor ukoliko ste igrali original i volite Warhammer, ali ukoliko nemate strpljenja za nestabilnu, neoptimiziranu igru fantastične atmosfere koja zahtjeva dosta vašeg vremena, najbolje je da sačekate neku od nadolazećih rasprodaja i kupite je u najmanje pola cijene. I neka se ta kupovina desi za nekih godinu dana, kako bi minimizirali šansu da svako malo buljite u ekran kojim vas Fatshark obavještava da se igra srušila.

Warhammer: Vermintide 2 sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kompaniji Fatshark na ustupljenom primjerku.