Igrao sam: Walking Dead Assault [Android]

image

“The Walking Dead Assault” je najnovija igra iz TWD franšize koja je prvotno započela kao fantastičan strip serijal koji je dogurao do 113. izdanja, te se izdaje i dalje. “The Walking Dead” i walkeri zaista počinju biti obavezan dio naših domaćinstava ili kroz igre ili kroz romane ili kroz istoimenu seriju.

TWDA je osvanula prvotno na iOS uređajima, a zatim i na Androidu, te je namijenjena igranju na tabletima, ali ukoliko imate jači telefon (minimum 512 Mb RAM-a) sa malo većim ekranom, moći ćete igrati bez problema (igra je testirana na telefonu Nexus 4).

Za razliku od “The Walking Dead” avanture ili “The Walking Dead: Survival Instinct” pucačine, “The Walking Dead Assault” je izometrična strategija koja se odvija u svijetu TWD stripa. Cilj igrača je pobiti sve zombije na mapi upravljajući timom likova iz stripa (Rick, Shane, Sophia, Glenn, Michonne…). Svaki tim može sadržavati do četiri lika, a svaki lik ima svoje posebne osobine i specijalne moći koje možete aktivirati u određenom trenutku. Skupljanjem namirnica možete dodatno poboljšavati cijeli tim, tj. zdravlje, količinu municije koju možete nositi sa sobom, smanjenje vremena između korištenja specijalnih moći, te količinu štete koju nanosite zombijima. Intuitivna kontrola pojedinačnih likova i cijelog tima je odrađena fantastično, te sa duplim klikom pokrećete samo izabranog lika, dok sa dugim držanjem prsta na ekranu pokrećete cijelu skupinu na mjesto koje ste izabrali.

image

Uz pomoć pinch to zoom kontrola, rotirate mapu, a kamera samo ponekad zna napraviti problem ukoliko niste dobro promjenili kadar. Generalno, problem može biti samo do vas, ali bilo bi lijepo da postoji neka vrsta align opcije koja bi usmjerila kameru na pravu poziciju kako bi vam se posao olakšao.

Grafika igre je super zanimljiva i intuitivna. U pitanju su stripovske lokacije, te je sva grafika u igri u stripovskom fazonu, te ako ste ljubitelj stripa imat ćete osjećaj da je “The Walking Dead” strip oživio pred vašim očima. Zvuk je također u skladu sa kvalitetom grafike, grgljanja zombija su tu, povremeni uleti muzičke jeze, kao i odlični zvukovi oružja. Drugu prijetnju pored zombija vam u igri čine i agresivni i neprijateljski nastrojeni živi ljudi koji će vas napadati i načiniti dosta štete ukoliko ne pazite: ako ih onesvijestite hladnim oružjem, možete im uzeti namirnice; ako ih upucate, uzet ćete im metke. A nekad je super zabavno natjerati zombije koji reagiraju na zvuk da obave vaš prljavi posao.

Iako će vam se na prvu učiniti da se u “The Walking Dead Assaultu” nema šta pretjerano raditi osim ubijati nasumično, razvojna kuća je u samu igru integrisala top-listu najbržih igrača i čišćenja lokacija, te vas igranje plasira na svjetsku listu, a za svaki dodatni zadatak koji obavite za vrijeme ubijanja (zadaci kao što su pokupi sve namirnice ili prijeđi nivo bez aktiviranja specijalnih moći), te osvajanje dostignuća (achievementsa) dobijate vrijedne nagrade – više-manje nepoznate detalje o svijetu Živih Mrtvaca, artwork stripa i igre, te mnoge druge pikanterije od kojih će vas neke natjerati da poludite dok ih ne osvojite. Igra ne nosi bez potrebe atribut strategije, da bi osvojili sve što se u igri može osvojiti, potrebno je dobro razmisliti o potezima, te pažljivo izabrati i koristiti tim.

image

Trenutno je u “The Walking Dead” Assaultu dostupna samo prva epizoda koja sadrži jedanaest nivoa sa po četiri nivoa težine na svakom nivou, što je sasvim dovoljno da vas igra jako, jako dugo zabavlja.

Ako ste ljubitelj stripa ili serije The Walking Dead, ova igra će vam se mnogo svidjeti. Ako ste ljubitelj strategija, ova igra će vam se mnogo svidjeti. Ako ste iole kao potpisnik ovih redova, te volite oboje, nema druge nego da nabavite ovu igru jer bolje mobilne zabave za 2,99 $ nećete pronaći.

Uživajte i pazite se – grizu, majku im!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jSJNlqbyVP0?rel=0]

(tekst originalno objavljen na blog portalu GHGL!, ja sam autor.)

Error decoding the Instagram API json

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here