Igrao sam: THE CURIOUS EXPEDITION

The Curious Expedition bi se na prvi pogled mogao doimati kao klon naslova Renowned Explorers, no iako postoje sličnosti, radi se o naslovu koji pokušava zadovoljiti drugačije porive druge kategorije igrača.

Radi se o roguelike naslovu smještenom u devetnaesti vijek. Predvodeći grupu koju čine svjetski poznati istraživači, inovatori i pisci različitih karakteristika i sposobnosti, pokušavate pronaći zlatnu piramidu u šest ekspedicija (ukoliko poživite dovoljno dugo). Zlatna piramida nalazi se na nepoznatoj lokaciji na nasumično generisanoj mapi. Čim dođete na polje na kojem se ista nalazi, ekspedicija je uspješno završena.

The Curious Expedition se, u pozitivnom smislu, doima kao kombinacija casual mobilnih igara i igara na ploči. Partije su kratke, a između svake ekspedicije (zamislite šest ekspedicija kao šest nivoa unutar jedne igre) moguće je spasiti, pa nastaviti avanturu u bilo kojem trenutku poslije. Upravo ova jednostavnost je ono što igru čini dostupnim različitim vrstama igrača. Naravno, za uživanje u naslovu, pod moranje je poznavanje engleskog jezika jer se svi nasumični događaji, okršaji i mogućnosti izbora opisuju riječima.

Mapa se otkriva klikanjem. Međutim, jedna mehanika vas sprečava da nasumično i divlje klikate – u zavisnosti od dužine kretanja, terena, ali i ostalih faktora, svakim kretanjem vam opada nivo duševnog zdravlja. Duševno zdravlje možete obnoviti ispijajući viski, odmarajući ili izvršavajući određene misije na mapi. The Curious Expedition u tom aspektu otkriva elemente strategije, a kad na to dodamo i menadžment jako oskudnog inventara koji možete nositi sa sobom, gdje ćete često birati između krucijelno potrebnih namirnica i blaga koje ste otkrili na svojim proputovanjima, a koje kasnije možete pokloniti muzeju za slavu ili prodati za novac, upravljanje likovima i sretan završetak su veoma često stvar pametnog menadžerisanja i mnogo sreće.

Na mapi se nalaze različite lokacije (sela, špilje, hramovi) gdje se možete odmoriti, unajmiti nove članove tima, razmijeniti robu ili izazvati ekološke i geološke katastrofe gurajući nos gdje mu nije mjesto. Neće svi ljudi koje sretnete na svom proputovanju biti veseli i draželjubivi – neka plemena će, recimo, od vas tražiti da im se ulizujete nepoštenim robnim zamjenama koje vas teško oštećuju, te će vam tek onda dati priliku da spavate u njihovim naseljima i birate njihove ljude u svoj tim.

Svaki član vaše ekspedicije, u zavisnosti od svog statusa, nivoa i zanimanja posjeduje različit set kocki. Kocke se koriste za vrijeme borbe – kombinirajući različite simbole i boje na kockama, igrači napadaju divlje zvijeri i od istih se pokušavaju odbraniti. Ukoliko niste u milosti RNG bogova, dan će vam biti jako težak.

Između svake uspješno izvršene ekspedicije moći ćete izabrati i jedan od tri perka kojim uvećavate svoje šanse za uspješnim završetkom naredne misije.

Osmobitna grafika je donekle simpatična, ali u poređenju sa nevjerovatnim i zaista ljupkim stilom Renowned Explorersa, i više nego bezlična i beznačajna.

The Curious Expedition je ono što vi napravite od igre – trebat će vam velika količina ljubavi, vremena, ali i znatiželje da otkrijete sve tajne naslova baziranog na mnogo nasumičnosti i izvjesnoj količini strategije, no ukoliko ste kratkog fitilja, ne volite čitati ili vjerujete da je RNG bolest video igara današnjice, teško da će vam se naslov Maschinen Menscha svidjeti.

The Curious Expedition sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Maschinen-Mensch na ustupljenom primjerku.