Igrao sam: Tabletop Simulator

tabletop1

Upozorenje: Ovo NIJE recenzija finalnog produkta. Ova igra se trenutno nudi u pre-alpha/alpha/beta/early access fazi i osvrt je baziran na osnovu verzije igre ponuđene na igranje u trenutku pisanja recenzije. Finalni produkt se može nikako ili drastično razlikovati od onoga predstavljenog u ovom tekstu.

Zašto analogno nije izumrlo nakon ultimativne dominacije digitalnog? Zato što je analogno magija. A Tabletop Simulator je najbliže što se magiji može prići u svijetu piksela.

Tabletop Simulator je upravo to što mu ime i znači – simulator igara na ploči. Potpuna sloboda, potpuna otvorenost. Nijedna igra nije otišla ovoliko daleko. Digitalne igre generalno ograničavaju igrača; mora se voditi pravilima – zna se na koje polje moraš staviti koju figuru, zna se kako moraš odigrati potez. Tabletop Simulator to ne radi. Da bi igrao igru, moraš znati pravila igre. Da sjedneš za šahovsku tablu, potrebno je poznavati pravila šaha. U Tabletop Simulatoru je situacija ista – kompjuter vam neće označiti polja na koja možete pomjeriti svog lovca. Možete ga staviti i na polje na koje isti ne može stati u potezu. Jedini sud u Simulatoru je ne(znanje) igrača, (ne)pažnja igrača i pitanje da li možete i želite varati.

Ukoliko ste ljubitelj klasičnih kartaških igara i igara na ploči, Tabletop Simulator trenutno nudi petnaest klasika – tu su šah, tavla, checkers, pasijans, domine i mnoge druge. Kada uđete u igru (pretpostavljam da igrate protiv drugih ljudi), imate mogućnost da kao administrator promjenite stol za kojim sjedite, namjestite ‘prostoriju’ u kojoj igrate, uredite dodatno igru ukoliko ste u mogućnosti (možete recimo birati da li će vaš šahovski set biti od metala ili drveta). Sa drugim igračima možete komunicirati putem chata, a definitivna preporuka je da nabavite headset, odnosno mikrofon – komuniciranje glasom je brže, efikasnije i zabavnije, te bez ikakvih problema možete igru doživjeti kao veoma opipljivu.

tabletop1
Partija šaha koja je pošla ukrivo.

Svi elementi svih igara podliježu fizici kao i u stvarnom životu. Pazite kako pomjerate figurice – igra vam ih neće centrirati na sredinu polja. Ako zamahnete figuricom i sudarite se sa drugom, napravit ćete haos. Stvari se prevrću. Karte možete miješati, dijeliti automatski ili ručno. Tabletop Simulator kao jedan od svojih zaštitnih poteza navodi table flip, mogućnost da u bijesu izvrnete cijeli stol i da cijela postavka leti na sve strane. Iako zanimljiva opcija u prva tri do četiri igranja, shvatit ćete da je upravo ona krajnje iritantna jer postoje ljudi koji uđu na server, pridruže se igri samo da bi izvrnuli stol i izašli. Zato se ta opcija može i ugasiti, što je preporuka.

Apsolutna snaga i najbolja karakteristika ove igre dolazi iz činjenice da je Tabletop Simulator igra koja dopušta i ekstremno modificiranje i modifikacije iz izdanja u izdanje postaju sve bolje i bolje. Na Steamu, gdje je igra dostupna za kupovinu, Steamov Workshop vrvi različitim modovima od kojih su neki davno zaboravljeni klasici, a neki najnovije igre na tabli koje su vrijedni moderi skenirali i pripremili za igranje. Skinete mod i pokrenete ga u Tabletop Simulatoru. Monopol, Riziko, UNO!, Settlers of Catan, Cards Against Humanity, sve su to licencirane igre koje su hiper-zabavne uživo, najčešće osrednje prenešene u oficijelnu digitalnu formu i sada napokon dostupne potpuno besplatno u formi Tabletop Simulator moda. Pitanje je kako će vlasnici ovih licenci reagirati na činjenicu da je mod Monopola ili cjelokupni set Magic: The Gathering špilova dostupan za download i da je igra jednaka onoj stvarnoj, opipljivoj, no sad-zasad, nijedan mod nije skinut sa Steam Workshopa i niko se nije žalio. Pored toga, i da se desi da Steam Workshop odluči ukinuti modove za Tabletop Simulator koji krše prava vezana za licenciranje, druge stranice kao što su Nexus Mods nude te iste modove i oni se veoma lako mogu integrisati i u Steamu verziju igre. Tabletop Simulator je, što bi rječnik mlađe generacije rekao – pobjeda.

tabletop2
Jedan od popularnih modova – Monopol

Želite kreirati svoju igru? Možete. Napraviti prototip i dati ga na korištenje prijateljima? Možete. Kreirati svoju d'n'd/RPG avanturu? Možete. Izgraditi vlastite tamnice? Možete. Dizajnirati vlastitu igru? Možete. Napraviti svoje figurice i integrisati ih u igru? Možete. Generalno, Tabletop Simulator na sva pitanja odgovara potvrdno. Više od igre, Tabletop Simulator je fantastičan način da se užitak sastanaka i igranja prenese u digitalnu formu, a danas kada su neki od nas mnogo stariji, sa manjkom vremena i prostora, ovakve igre se UISTINU CIJENE.

Ne preporuka, nego PREPORUKA.

Tabletop Simulator je dostupan za mizernih 14 €, dok se paket od četiri primjerka prodaje po cijeni od 41 € i preporučujem vam da pronađete još tri prijatelja koji vole igra na ploči i da se obradujete kao nikad dosad. Zahvaljujem se Berserk Gamesu na ustupljenom primjerku.