Igrao sam: Space Engineers

spacee
Upozorenje: Ovo NIJE recenzija finalnog produkta. Ova igra se trenutno nudi u pre-alpha/alpha/beta/early access fazi i osvrt je baziran na osnovu verzije igre ponuđene na igranje u trenutku pisanja recenzije. Finalni produkt se može nikako ili drastično razlikovati od onoga predstavljenog u ovom tekstu.

Nekad odjednom, neočekivano, bez prethodne najave, igre retro grafike i graditeljsko-zanatske mehanike preuzele su igraću industriju. Jedna po jedna, nicale su kao gljive poslije kiše. Sandbox i otvorenost postali su sinonimi za prodaju, te su indie studiji, u nemogućnosti da se izbore sa AAA naslovima išli najčešće na ovu ideju jer je sama izvedba mnogo jednostavnija, a profit u mnogo slučajeva zna biti jako unosan. Međutim, igre gradnje i stvaranja koje su najčešće besciljne i pružaju vam apsolutnu slobodu veoma često znaju odvesti igrače u ćorsokak dosade, a iz istog nema povratka.

Space Engineers hrabro je stupio na polje building/crafting/sandbox igara, pomjerivši granice i tematiku i upravo ta hrabrost, kao i detaljnost izvedbe mogli bi ovu igru lansirati, ukoliko bogovi prodaje budu milostivi, na sami vrh ove vrste igara. Ovo je zanimljiva igra smještena u nepoznati dio svemira gdje igrači imaju zadatak da djeluju kreativno, promišljaju kao inžinjeri i grade u skladu sa potrebama ili vlastitim estetskim prohtjevima.

Igra, kao i hiperpopularni Minecraft ima dva osnovna moda – prvi je kreativni mod u kojem su igraču na raspolaganje stavljeni neograničeni resursi, nemogućnost umiranja i automatska gradnja. Drugi mod je mod za naprednije igrače, one upoznate sa osnovama Space Engineersa, te one koji žele izazov koji je najevidentniji u multiplayeru – survival mod suočava vas sa ručnom gradnjom, ručnim skupljanjem resursa, smrću, pa i neprijateljima – bili ti neprijatelji drugi inžinjeri ili sama priroda svemira. Osnovna razlika između ova dva moda je zapravo ponuđena atmosfera – kreativni mod je za one igrače koji žele da se opuste, da cicaju, da paze na svaki detalj, boje platforme po svom, uređuju i ruše kako im se da; mod preživljavanja dat će vam priliku da probate sve iz kreativnog moda, ali napetost će zamijeniti opuštenost i bit će konstantna.

spacee1

Šta svemirski inžinjeri mogu graditi usred asteroidske pustopoljine? Šta god požele, sve dok poštuju određene zakone fizike. Da, možda je nepravedno reći da možete graditi šta god poželite jer osnove za gradnju su svemirska stanica, mali i veliki brod, međutim, od osnove možete praviti šta god vam padne na pamet. Osnovnih graditeljskih blokova različitih oblika ima preko trideset. Dodajte na to i funkcionalne blokove za gradnju – mlazne motore, nuklearne reaktore, pilotske kabine. Možda vam broj trideset ne znači ništa, ali ako prosurfate malo kroz Steamov workshop ove igre, bit ćete iznenađeni kreativnošću igrača i onoga što možete uraditi uz malo truda i ideje – gigantske tarantule, Transformersi, brodovi iz Star Wars, Star Trek i Stargate serijala. Najbolje od svega – kada izgradite svoje brodove, istima možete hodati, voziti ih, pucati iz njih, te ih uništavati – detaljno, dio po dio. Maloprije spomenuta ručna gradnja u survival modu je još teža, izazovnija i slađa opcija – uz dijelove gore spomenutih komponenti sastavljate ove elemente, te ih spajate mašinom za varenje. Igra zahtjeva i nekoliko sati navikavanja na sam sistem zbog gravitacije, odnosno nedostatka iste, no uz pomoć gravitacijskih agregata, moći ćete stvarati polja gravitacije, što je naročito korisno za hodanje po svemirskoj stanici. Pored izazova u gradnji koji pred vas stavljaju skoro pa neograničene mogućnosti, morat ćete paziti na oružja u survival modu, asteroidske kiše koje vam mogu uništiti bazu, a razvojni tim svog konja hvali i činjenicom da je cijela ideja Space Engineersa utemeljena na stvarnim zakonima fizike. Kako ja nisam fizičar, te ne mogu provjeriti, opovrgnuti ni potvrditi ovu tvrdnju, ipak mogu reći ono što sam vidio svojim očima, a to je da ćete prilikom gradnje brodova morati paziti na postavljanje motora, nožica za slijetanje i samu veličinu broda, te ravnomjerne odnose između elemenata. Svaki graditeljski element u Space Engineersima ima svoju masu, svoju konstrukciju, svoje proporcije. Svaki brod, sukladno vašim graditeljskim sposobnostima i željama, imat će vlastite kapacitete – težinu, brzinu, ubrzanje, prostor za teret. Na samom početku nećete obraćati pažnju na te detalje, ali kako vrijeme bude prolazilo i kako budete učili o svim aspektima graditeljstva u igri, svi ti elementi postajat će vam važniji.

spacee2

Survival mod je daleko zanimljiviji i napredniji po pitanju mogućnosti – osim već spomenutog što možemo iskusiti igrajući i kreativni mod, da bi preživjeli potrebno je da se pazimo ljudskih protivnika u multiplayeru, trebamo ići i stvarati rudnike u asteroidima, skupljati resurse i pažljivo ih održavati.

Strahovita prednost Space Engineersa u odnosu na slične igre je i grafička prezentacija. Simpatično je bilo kada je Minecraft ponudio minimalizam, ali kada je nakon njega to uradila hiljadu i jedna igra, oči su počele boliti i suziti, tražeći promjenu i inovaciju. Grafika Space Engineersa nije vrhunac današnje tehnologije, ali je vizuelno privlačna i u skladu sa temom. Primjetit ćete da izgrađeni objekti, nakon finaliziranja gradnje veoma podsjećaju na Lego igračke sa dozom odraslog, što je veliki plus. Pored toga, mogućnost igranja u prvom i trećem licu u slučaju Space Engineersa nije samo stvar izbora, već ćete najčešće koristiti i kombinirati obje perspektive kako bi sebi olakšali život i gradnju u bestežinskom prostoru.

Sigurno ste primjetili da mi se većina aspekata Space Engineersa sviđa. Mogućnosti gradnje, tematika, dodavanje fizike, modovi. Treba dodati, pošto je u pitanju Early Access igra i to ne baš jeftina, barem ljudima u Bosni i Hercegovini, da razvojni tim veoma često donosi novitete, uklanja bugove i radi sa zajednicom na rješavanju problema. Igra je sad zasad jako stabilna i nisam doživio nijedno rušenje, pa čak ni kad sam pretjerivao sa gradnjom i pravio nered.

Postavlja se, naravno, logično pitanje – da li se isplati kupiti Space Engineers?

Ako želite Minecraft u prostoru u kojem vladaju zakoni fizike, sa svemirskom tematikom i modernom grafikom, ovo je možda jedna od najboljih igara ovog tipa. Već sada nudi mnogo i pruža sate zabave.

No ukoliko niste zainteresirani za multiplayer koji donosi kompetitivnost i napetost, a niste baš pretjerano zagrijani ni za gradnju, dobit ćete igru koja će vas zabavljati neko vrijeme, a onda umoriti svojim nedostatkom konkretnog cilja.

Naravno, vi najbolje znate šta želite, a ja se vraćam među zvijezde… vidimo se negdje gore!

Space Engineers je dostupan na Steam platformi po cijeni od 18,99 €. Zahvaljujem se Keen Software Houseu na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here