Igrao sam: RUNNER3

Iako Runner3 zvuči kao model GPS sata za trkače, radi se o trećem i za mene neočekivanom nastavku iz BIT.TRIP Runner serije. CommanderVideo se vratio sa svojom družinom na Windows i Mac, te na Nintendovu prijenosnu konzolu Switch, dok su verzije za Sonyijevu i Microsoftovu konzolu nove generacije još uvijek nedostupne.

U septembru 2011. BIT.TRIP RUNNER sam usporedio sa heroinom, zbog teške ovisnosti koja je pod svoje uzimala svakog zaljubljenika u ritmičke igre koji bi se usudio okušati se u skupljanju zlatnih poluga. Fantastični, ali teški ritmički platformer dobio je nasljednika u Runneru2 koji je serijal izvukao iz osmobitne grafike u pseudo 3D svijet i upoznao nas sa Naratorom kojem je glas posudio Charles Martinet, legenda igraćeg svijeta koja je svoje glasnice podarila i ikoni Nintenda koju poznajemo pod imenom Super Mario. Svijet Runnera3 je šaren i nevjerovatno zabavan, iako često iritantan za oči, pogotovo za vrijeme dužih igraćih sesija.

Runner3 (a zašto ne Runn3r?) nastavlja veselu priču CommanderVideoa i njegovih prijatelja. Mehanika igre je većinski ostala ista: vaš lik trči , a na vama je da se pobrinete za skakanje, udaranje i provlačenje kroz različite prepreke koje vam se nađu na putu. Ovako ćete putovati kroz tri svijeta koji sadrže dvadeset i sedam osnovnih nivoa. Pored ovih nivoa, igra sadrži i devet nemogućih nivoa koje otključavate kako skupljate zlatne poluge, te retro nivoe koji za razliku od ranijih igara omogućavaju slobodno kretanje, što ih u jednu ruku čini igrom u igri.

Za one koji su upoznati sa ranijim naslovima, broj od dvadeset i sedam nivoa može predstavljati poraz, s obzirom da je najmanji dosad. Međutim, nivoi su postali duži, imaju različite putanje koje otključavate i birate kako igrate. Nakon što završite skupljanje zlatnih poluga (stotinu komada po nivou), otključava se put sa draguljima i dodatnim kolekcionarskim predmetima koji će vam poslužiti za otključavanje kozmetičkih elemenata i dodataka kakvi su kratke scene koje pojašnjavaju priču koja je suštinski apsolutno nevažna. Na nivoima ćete naići i na prijateljski raspoložene likove koji će vam zadati ciljeve čije osvajanje otključava dodatne likove. Igra više nije toliko linearna, ali sve ove promjene u jednu ruku predstavljaju problem jer se otišlo možda i predaleko od jednostavne formule keca i dvice.

Na samu dužinu nivoa čije igranje može djelovati deprimirajuće dugo i iscrpljujuće, bez obzira da li koristite checkpoint na sredini svakog nivoa, nakalemili su se problemi unikatni za ovaj naslov. Prvi je nedovoljno dobra muzička podloga i činjenica da Runner3 skoro u potpunosti odustaje od ideje povezanosti ritmike i mehanike igre. Za razliku od prvog i drugog dijela, muzička podloga se ne gradi u skladu sa vašim potezima, već je počesto neovisna, preuzima funkciju pozadinske muzike što u svijetu Runnera nije dovoljno dobro.

Pored muzike, problem Runnera 3 su i nagle promjene brzine, kao i kamere. Ova umjetna ubrzanja daju igri neprirodan osjećaj težine i frustriraju, pogotovo kad su upareni sa promjenom kamere. Igra više ne obitava isključivo na teritoriji sidescrollera, već se perspektiva mijenja, uz pomoć različitih kamera i vozila koja su novitet u serijalu, pa se Runner3 na trenutke doima kao svima omiljeni danski trol Hugo i njegova serija video igara. Dodajmo tome i nemogućnost da na prvu ocijenite šta je prijetnja na nivou, a šta nije, i suočit ćete se i sa više ponavljanja nego što bi realno trebalo biti.

U svojoj suštini Runner3 je zabavan igraći naslov, ali ukoliko ga se posmatra iz perspektive serijala, onda je ipak nedostojan, te savršen dokaz da veće, šire, šarenije i revolucionarnije nije uvijek bolje. Kada se u obzir uzme i dupla cijena u odnosu na Runner2, ukoliko ste novajlija u serijalu, ciljajte na drugu igru koja je vizuelno slična trojci, a idejno bliža klasiku zvanom BIT.TRIP Runner.

Runner3 sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Evolve PR na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mastodon